Franczy

SGI Origin 300 Unix szerver

A Unix szerverek piacán eddig talán még sohasem volt olyan komoly konkurenciaharc, mint amilyen mostanában tapasztalható, így minden, ebben a piaci szegmensben érdekeltségekkel rendelkező cégnek nagyon észnél kell lennie, ha nem szeretne lemaradni a versenytársaitól. Jó példa erre, hogy az SGI a napokban jelentette be új, harminckét processzorral szerelt, középkategóriás Unix szerver számítógépét, mely a cég high-end kategóriás modelljeinek modularitását örökölte.

Az SGI Origin 300 típusjelzésű új számítógép modularitására jellemző, hogy CPU, input-output és adattároló modulokat is fogadni képes, vagyis a szerver konfigurációja lényegében pillanatok alatt megváltoztatható, vagyis például az Origin 300 mindig éppen akkora teljesítményt használ fel, mint amekkorát az adott feladat megkíván. Az SGI-nél egyébként ez a magas fokú modularitás nem számít újdonságnak, ugyanis a tavaly júliusban bemutatott high-end kategóriás, 512 processzoros SGI Origin 3000-es számítógépek hasonló modul-alapú megoldással rendelkeznek.


A Mountain View-i (Kalifornia) székhelyű SGI képviselői az Origin 300 bejelentése kapcsán elmondták, hogy a Unix szerverek piacán az SGI számítógépek ára nagyon kedvező, a legtöbb esetben alacsonyabb a konkurens Sun Microsystems, IBM, vagy Hewlett-Packard szerverek árainál. Az SGI egyébként belátja, hogy az imént említett piacvezető cégekkel nem minden esetben tud konkurálni, így az SGI megpróbál a saját "szakterületeire" fókuszálni, vagyis mindent megtesz annak érdekében, hogy szerverei kiválóan helyt álljanak a digitális animációk, bonyolult fizikai szimulációk, géntérképek, vagy akár a műholdkép elemzések készítése közben. Tény azonban, hogy az SGI az utóbbi időkben sajnos nehézségekkel küzd, ugyanis a high-end rendszerek drágaságuk miatt nem túl kelendőek, melynek következtében az SGI-nek különböző veszteségei vannak, és a cégnél időnként elbocsátásokra is sort kell keríteni.

A most bejelentett SGI Origin 300-as Unix szerver 3,5 colos rack modulokból épül, melyek kettő vagy négy darab MIPS processzort tartalmazhatnak. Az 512 MB memóriával szerelt kétprocesszoros alaprendszer 24 ezer dollárba kerül, azonban az említett modulrendszernek köszönhetően a rendszer viszonylag egyszerűen 32 GB memóriával rendelkező, harminckét processzoros számítógéppé bővíthető, ekkor azonban a rendszer ára már a félmillió dollárt súrolja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ixyon #3
    ghighi
    ez mág gép!
    csak nemtom 1 ilyen fasza cég, mint az sgi mi a fasznak épít itanium alapú gépet. bár saját alaplapot építenek, saját bioszt írnak, remélem nem lesz olyan szar, mint amilyenre a proci maga okot adna...
    meg remélem eccercsak azért mégiscsak beobbannak még a köztudatba azzal, hogy kiadják a MIPS 15000et:D
  • AnarchoiD #1
    na itt kezdodik a szamitogep.... ;)

    elfogadnek egy rack szekrenynyit belole.. seti szaladna ;)