Franczy

Szerverekbe szánt i845-ös alaplapok

Az elmúlt napokban-hetekben megszokhattuk, hogy szinte nem telt el úgy nap, hogy egy alaplapgyártó cég ne jelentette volna be vadonatúj, második generációs i845-ös chipsetre épülő termékeit, így talán már azt gondolhatnánk, hogy számunkra már egyetlen gyártó sem tud újat mutatni. Ez azonban természetesen koránt sincs így, ugyanis gondoljunk bele például abba, hogy eddig még nem jelentettek be olyan i845-ös chipkészlettel rendelkező alaplapot, melyet kifejezetten a szerverszámítógépek piacára szántak volna. Ez ügyben a Supermicro Company lépett elsőként, ugyanis a kiváló minőségű alaplapjairól híres cég képviselői a napokban bejelentették a Supermicro SUPER P4SBR, valamint Supermicro SUPER P4SBE típusjelzésű vadonatúj alaplapokat.

Klikk ide!
Supermicro SUPER P4SBR

A Supermicro SUPER P4SBR egy normál ATX formátumban készülő, elsőgenerációs i845-ös chipsetre épülő alaplap újdonság, mely a régebbi, 0,18 mikronos gyártási technológiával készülő, valamint a közeljövőben debütáló, 0,13 mikronos gyártási technológiával készülő, újabb Intel Pentium 4-es processzorok fogadására is képes. Az alaplapon található három DIMM memóriafoglalatba maximálisan 3 GB PC100-as, illetve PC133-as SDR SDRAM memóriát lehet behelyezni, ezenkívül pedig öt PCI slot is az újdonság részét képezi. A Supermicro SUPER P4SBR alapkiépítésben tartalmaz egy ATI Rage XL típusú integrált grafikus vezérlőt, mely 8 MB grafikus memóriával van ellátva, egy Adaptec AIC-7899 típusjelzésű kétcsatornás Ultra160 SCSI kontrollert, egy túlmelegedést érzékelő szenzort, négy hűtőventillátor csatlakozót, valamint egy számítógépház nyitásérzékelő csatlakozót. A jelenlegi alaplapdivatnak megfelelően magán az alaplapon szinte egyetlen junpert sem találhatunk, ugyanis a szükséges beállítások a BIOS-ban elvégezhetők, valamint arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy az alaplapon nincs AGP slot, vagyis az integrált grafikus vezérlő idővel nem cserélhető le egy nagyobb teljesítményű AGP buszos grafikuskártyára, bár a szerverszámítógépek esetében ilyen upgrade-re amúgy is ritkán kerül sor.

Klikk ide!
Supermicro SUPER P4SBE

A másik, most bejelentett Supermicro újdonság, a Supermicro SUPER P4SBE mindössze annyiban különbözik a fent említett Supermicro SUPER P4SBR típusú alaplaptól, hogy nem rendelkezik integrált SCSI vezérlővel, vagyis a P4SBE további specifikációinak felsorolása értelmetlen lenne. Kérdéses, hogy ezek az új Supermicro alaplapok milyen sikert aratnak majd a szerverszámítógépek piacán, hiszen bármennyire low-end is egy szerver alaplap, nem sokan bocsátják meg azt, amennyiben egy ilyen alaplapon csak egy processzorfoglalat, valamint a közismerten vérszegény teljesítményre képes elsőgenerációs i845-ös chipset található.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • leslie #3
    Hat eleg gyenge lap, de nem arrol ismerszik meg egy szerver, hogy teli van memoriaval, dual, meg minden. Van olyan alkalmazas, ahova nem kell sok memoria, nagy proci igeny, stb.

    A max 3Gbyte RAM pedig inkabb az intelnek ego, vszinuleg ennyit tud kezelni ez a ratyi szar csipszet. A P4-rol ne is beszeljunk, az szerverbe ertelmetlen.
    Viszont nincs rajta AGP, es integralt SCSI van az egyiken.
  • fotel #2
    És msot komoplyan a hz nyitás érzékelőtől server lap?
    Inkább ha dual lenne, meg DDR, meg 64bites PCI-slot stb.
    SCSI vezérlőt meg bele lehet rakni bármibe.

    Valaki aki tájékozottabb elmondaná mitől server lap ez?