Franczy

ServerWorks: az Intel nem konkurencia

A Broadcom cég egyik legismertebb leányvállalata, a ServerWorks immár több éve gyárt kiváló minőségű, szerver számítógépekbe szánt alaplapi chipseteket, eddig azonban nem került igazán komoly versenyhelyzetbe a világ legnagyobb chipgyártó cégével, az Intellel, szakértők szerint azonban mostanában erre esetlegesen sor kerülhet, mindenesetre a ServerWorks vezetői tagadják, hogy cégüknek az Intel konkurenciát jelentene.

A ServerWorks és az Intel kapcsolata egyébként már évek óta elég érdekes, hiszen a két óriáscég egyrészt versenytársa egymásnak, másrészt pedig partner is egymással. Ez a kettősség abból ered, hogy a ServerWorks cég chipseteinek azon a piacon kell egyre nagyobb piaci részesedésre szert tenniük, mely piacon az Intel is nagyon komoly erőkkel (chipsetekkel) van jelen, másrészt azonban az Intel bizonyos mértékig örülhet, hogy a ServerWorks által gyártott kiváló minőségű chipsetek is a piacon vannak, hiszen ezek révén az Intel bizonyítottan több processzort tud eladni, az Intelnek pedig ebben a piaci szegmensben sokkalta fontosabb a processzorpiac, mint a chipsetpiac.

Az olyan nagy és neves, számítógépek gyártásával foglalkozó cégek, mint például a Compaq Computer, az IBM, a Hewlett-Packard, vagy a Dell Computer már évek óta a ServerWorks cég chipseteit favorizálják a kettő- és négyprocesszoros szerverek piacán, melyről tudni kell, hogy az Intel egyik legfontosabb piaca a szerverek terén.

Lényeg a lényeg, az Intel sokévnyi "tétlenkedés" után most úgy gondolja, hogy épp itt az ideje, hogy kiadjon egy ténylegesen versenyképes, szerverekbe szánt chipsetet, mely jelenleg Plumas fejlesztési kódnév alatt fut. Otto Pipjker, az Intel szóvivője a napokban elmondta, hogy a Plumas chipset egyik legfontosabb újdonsága az InfiniBand technológia támogatása lesz.

Szakértők szerint azonban a Plumas közeljövőbeli debütálását követően sem lesz túl komoly változás a szerverekbe szánt chipsetek piacán, vagyis a ServerWorks dominanciája folytatódik majd, bár az Intel számára mindenképp jó lenne, ha igaz lenne az az egyelőre meg nem erősített hír, miszerint a Compaq Computer egyes szervereiben az Intel Plumas chipsetét kívánja majd alkalmazni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!