Franczy

Ingadozó fizetések a számítástechnika élvonalában

Az elmúlt napokban egyre több információ látott napvilágot a számítástechnikai érdekeltségekkel rendelkező személyek vagyonával, illetve fizetésével kapcsolatban, így pár napja arról is beszámolhattunk, hogy a Microsoft elnöke, Bill Gates még mindig a világ leggazdagabb embere.

A legfrissebb információk szerint Scott McNealy, a Sun Microsystems cég vezérigazgatójának éves fizetése nem kis mértékben csökkent, hiszen míg McNealy a tavalyi évben még 4,87 millió dolláros fizetést vihetett haza, addig az idei évre számított keresete már "csak" 2,33 millió dollár. Szakértők szerint McNealy fizetésének csökkenése egyáltalán nem véletlen, hiszen a világszerte tapasztalható gazdasági nehézségek és a cég egy részvényére jutó osztalékának csökkenése a Sunnál vezető pozíciót betöltő személyek fizetését tekintve is érezteti a hatását.

A Sun által kiadott jelentések szerint McNealy keresete az elmaradt prémiumok miatt csökkent, a prémiumok pedig azért maradtak el, mert míg a Sun bevételei 2000-ben harminchárom százalékkal nőttek, részvényenként pedig ötvenöt centet nyert a cég, addig az idei évben már csak tizenhat százalékkal növekedtek a cég bevételei, a részvényenkénti haszon pedig negyvenkét cent volt. A Sun által kiadott jelentésből egyébként az is kiderül, hogy nem McNealy az egyetlen, aki kevesebb pénzt vihet haza idén, hiszen 2001-ben egyetlen Sun vezető és alkalmazott sem kap bónuszt.

Amennyiben a Microsoft "nagy kutyáinak" fizetési adatait nézzük, észrevehetjük, hogy mind Steve Ballmer, a cég vezérigazgatója, mind Bill Gates, a Microsoft elnöke magasabb fizetéssel számolhat az idén, mint tavaly. Ballmer fizetése idén tizenöt százalékkal növekedett, így most már 494076 dollárt keres, azonban tény, hogy a tavaly még 200000 dolláros bónusza idén 171444 dollárra apadt, így Ballmer idén összesen 665520 dollárt vihet haza. Bill Gates fizetése "csak" tizenhárom százalékkal növekedett az elmúlt évhez képest, így most 494992 dolláros alapfizetést kap, melyhez azonban még hozzájön a tavalyi 200000 dollárról 171762 dollárra csökkentett prémium is. Gates vagyona egyébként jelenleg 54 milliárd dollárra tehető, Ballmer bankszámláján pedig 15,1 milliárd dollár található.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanya_ #11
    Attól hogy iformatikus véggzettségről szóló paírod van még nem biztos hogy értessz hozzá. Én nem aggódom. Scotti meg valószínűleg nem lesz öngyilkos. Billinek csak a bankszámláján van 54milliárd, a részvényei és cége még érnek több mint 200milliárd-ot asszem.
  • Coust3au #9
    Alkoholista: a részvényopció, illen rossz tőzsdei időkben a legjobb (hosszútávra), ha akarod akkor szivesen kifejtem, hogy miért... :) egyébként opció nemcsak részvényben lehetséges...

    Láma: Az nem baj, hogy informatikust képeznek boldogból és boldogtalanból, még mindíg jobb, mintha bányamérnök, vagy kohászati szakember lenne minden második egyetemista. :) a legjobban úgyis azt fizeti meg a piac amiből a legnagyobb hiány van.
  • mikike #6
    nekem meg még állásom sincs

    de azért megértem szégénykét, hogy csökkent a fizetése
    jaj
  • Coust3au #4
    Mad Mind, lehet hogy egy vesztes vagy? :)))) egyébként az évi fizetés csak aprópénz a különböző opciókhoz képest... másrészt meg nemigen hiszem hogy szivesen cserélnél felelőséget Gates öcsivel... egyébként is gazdagnak lenni is csak két hétig jó dolog... aztán sokkal több a gond vele, mintha normális életet éldegélnél.... :) Esküszöm így volt tisztelt bíróság... :)
  • Laalee #3
    az MS nel se dolgoznek ha ilyen szarul fizetnek :)
  • Fatality #1
    Szegény scotti fiú, hogy fogja ezt kiheverni...