JohnnyCage

Nincs szükség a Rambus DRAM-ra?

[Register] Az Intel alig néhány héttel a Brookdale Pentium 4 chipkészlet hivatalos kiadása előtt kifejezte bizakodását a chipkészletet illetően. A társaság vezetője eközben azonban akaratlanul is a Rambus DRAM szükségtelenségére utalt.

Anand Chandrasekher, az Intel marketing részlegének elnökhelyettese elmondta, hogy az olcsó PC133-as SDRAM memóriák alkalmazását lehetővé tévő Brookdale (i845) Pentium 4 chipkészletre épülő alaplapok néhány héten belül megjelennek a piacon. Az Intel bízik benne, hogy az olcsó, Brookdale-alapú rendszerek a Pentium 4 árcsökkentéseivel együttesen az átlagfelhasználók számára is megfelelő választássá teszik a Pentium 4 processzort. A vezető az IDF konferencián tartott beszédével azonban egyúttal arra is utalást adott, hogy a drága Rambus DRAM-alapú rendszerekre a jövőben nem lesz igazán szükség semmilyen alkalmazási területen.


Chandrasekher szerint a Rambus DRAM-alapú Pentium 4 rendszerek mindössze 3-5%-kal érnek el nagyobb teljesítményt a memóriaérzékeny alkalmazásokban, mint az egyező órajelű, PC133 SDRAM-alapú Brookdale Pentium 4 megoldások. Bár a memóriamodulok ára immár eltörpül az egész rendszeré mellett, a Brookdale-alapú Pentium 4-es alaplapok szintén jelentős megtakarítást tesznek majd lehetővé. Mint Chandrasekher elmondta, az i850 (RDRAM) chipkészletre épülő Pentium 4 alaplapok 6 szintes kialakításban készülnek, ezért drágák. A Brookdale chipkészlet azonban lehetővé teszi a négyszintű NYÁK-ra épülő Pentium 4 alaplapok készítését, ami jelentős anyagi megtakarítást jelent.

Mindezek szerint a Brookdale rendszerek ideális megoldást jelenthetnek minden olyan területen, ahol az elvesztett 3-5 százalék teljesítmény nem kritikus. A DDR-alapú Brookdale jövő évi megjelenésével ez a különbség ráadásul 2 százalékra csökken, tovább reménytelenítve a Rambus DRAM helyzetét.

Bár az SDRAM- és Rambus DRAM-alapú Pentium 4 rendszerek közötti különbség valójában nagyobb, mint amit Chandrasekher közölt, mindez azon a tényen nem változtat, hogy az Intel a jelek szerint elpártolt a Rambus DRAM-tól.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • narumon #21
    Eddig csak egyet olvastam a tomshardware-en de az az nvidia reference boardról volt. Viszont te lent ugyanigy irtad hogy ha lehet ne nforce hanem intel chipseteset. Pedig az nforcenak nagyon brutálisak a specifikációi.
  • narumon #19
    Pedig NFORCE RULEZ!!!
  • narumon #16
    "Szerintem félreolvasta a papírjait van az 25% is ... optimista becslések szerint."

    Anandtech-et böngészve sehol sem láttam ekkora különbséget.

    "Majd meglátjuk emberek, de AZ BIZTOS, hogy a jövő NEM az SDR!!!"

    Szerintem ezzel mindeki egyetért.
  • narumon #12
    "ha DOLGOZNI kell a rendszernek akkor meg simán verik az Athlonokat"

    Mit nevezünk munkának. Szövegszerkesztésben valóban gyorsabb a PIV, node oda elég egy 400-as celeron is. A komolyabb dolgok meg AMDn futnak gyorsabban...

    "memóriasebességről nem is beszélve, SD vs RD..."

    Természetesen az RDt a DDR-el kell összehasonlitani és nem az RDvel.

    Ez jó duma volt egyébként hogy minimálisat marad le a PIV. Hát ezaz hogy ennyi pénzért nemhogy minimálisat nem szabadna lemaradni de még ütnie is kéne az athlonokat mint az állat.
  • Borg #11
    Ez csak marketing strategia emberek, egyik gyártó sem hordja le a saját termékét nyiltan, főleg nem az Intel. Az AMD se fogja soha nyiltan bevallani hogy szar minöségű a chipje mégha gyors meg olcso is:) Valóban még várni kell most a kiforrottabb technologiákra, alaplapokra, és persze arra hogy az egész olcsóbb legyen:) A tomshardware.comon valóban elég jó kis teszt van P4 vs Athlonrol, és tökéletesen látszik, hogy a P4 rendszerek nagyon ottvannak, játékban csak minimálisat maradnak le, és ha DOLGOZNI kell a rendszernek akkor meg simán verik az Athlonokat... memóriasebességről nem is beszélve, SD vs RD...