Castellum

A Gigabyte számára is fontos a kínai piac

A napokban az érintett felek képviselői bejelentették, hogy a legnagyobb kínai számítógépgyártó cég, a Legend Holdings, valamint az egyik legnagyobb tajvani alaplapgyártó cég, a Gigabyte Technology a közeljövőben létrehoz majd egy vegyesvállalatot, melynek elsődleges feladata az alaplapgyártás lesz.

Xu Wen-ge, a Legend Holdingshoz tartozó Legend QDI cég elnöke lesz majd a létrehozandó vegyesvállalat igazgatója, a cég elnöke pedig minden bizonnyal a Gigabyte jelenlegi vezető menedzserei közül kerül majd ki. A vegyesvállalatban mindkét cég 50-50 százalékban lesz tulajdonos, az alaptőke pedig nem kevesebb mint 250 millió dollár, vagyis megközelítőleg 70 milliárd forint lesz.

A Legend Holding és a Gigabyte Technology új vegyesvállalata a jelenlegi tervek szerint valamikor a jövő év folyamán kezdi majd meg a működését, melyről Richard Ma, a Gigabyte igazgatója tájékoztatta a sajtót. A közösen létrehozott vállalat alaplapjait a Legend QDI huiyangi, valamint a Gigabyte dongguani üzeme gyártja majd, melyek jelenlegi gyártókapacitása külön-külön eléri az évi 3-3,5 millió darab alaplapot. A jövő év folyamán egyébként mindkét említett gyártóüzemet kibővítik majd, melynek következtében a QDI üzemében évi négymillió, a Gigabyte üzemében pedig akár évi ötmillió alaplap gyártására is képesek lesznek.

Mivel jelenleg a Legend Holdings alaplapjainak ötven százalékát a QDI, harminc százalékát pedig a Gigabyte szállítja, a két cég által közösen működtetni kívánt vegyesvállalat szállítja majd Kína legnagyobb számítógépgyártó cégének az alaplapok több mint nyolcvan százalékát. A fennmaradó húsz százalékon egyébként olyan nagy és neves gyártóknak kell majd osztozniuk, mint például a Micro-Star International (MSI), az Elitegroup Computer Systems (ECS), vagy a First International Computer (FIC). Az ECS legfrissebb jelentései szerint gyártókapacitásának mindössze 1-2 százalékát foglalják le a Legend Holdingnak szállított alaplapok, az MSI hasonló adata pedig 5 százalék körüli. Különböző források szerint egyébként az MSI és a Gigabyte elsősorban a drágább high-end alaplapokat szállítja a legnagyobb kínai számítógépgyártó vállalatnak, míg az ECS az olcsóbb low-end alaplapok beszállítója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!