Csabi

Videokamerák Bluetooth támogatással

Napjainkban egyre nagyobb szerephez jutnak azok a készülékek, amelyek valamilyen módon támogatják a vezetéknélküli kommunikációt. A vezetéknélküli adatátvitelt lehetővé tevő szabványok és technológiák közül az egyik legjelentősebb a Bluetooth, amely egyre több eszközben jelenik meg. A Sony szakemberei úgy gondolták, hogy a Bluetooth a digitális videokamerák esetében is felhasználható.

DCR-PC110
A legújabb, DCR-P120 és DCR-IP7 típusú videokamerák egyelőre csak Bluetooth kompatibilis mobiltelefonokkal képesek együttműködni, de egy megfelelő adapter segítségével hagyományos telefonvonalhoz is csatlakoztathatók. A maximális adatátviteli sebesség 64 Kbit/másodperc lehet, ami nem túl sok főleg azért, mert leginkább kép- és videoátvitelről van szó. A Sony szerint az adatátvitel sebessége akkor lesz nagyobb, ha majd megjelennek a következő generációs mobiltelefonok és a nagyobb teljesítményű, otthoni hálózati eszközök. Sajnos a két kamera még nem használható teljes mértékben vezetékek nélkül, hiszen például szükség van olyan kábelre, amellyel a televízióhoz csatlakoztathatók.

Az új videokamerák vezetékek nélkül, közvetlenül csatlakoztathatók az Internethez. Ennek köszönhetően a Memory Stick memórián tárolt adatok a Világhálózaton keresztül is továbbíthatók, de akár emailben is elküldhetők. Az Internet böngészésére is van lehetőség, habár ehhez a nem túl nagy, 2,5 colos LCD kijelzőt kell igénybe venni. A Sony azonban olyan funkciókat is kidolgozott, amelyek segítségével viszonylag jól megjeleníthetők a weboldalak a kis kijelzőn is.

A DCR-P120 típusú kamera az eddigi MiniDV formátumot támogatja, azonban a DCR-IP7 modell már az új, MicroMV megoldásokkal kompatibilis. Ennek is köszönhető, hogy a DCR-IP7 a cég jelenlegi legkisebb videokamerája. A kis MicroMV kazettákon egy órányi video tárolható köszönhetően az új MPEG-2 rendszernek, amely nagyon hatékony tömörítést biztosít.

A Sony tervei szerint a DCR-IP7 a negyedik negyedévben kerül piacra, és körülbelül 1400 dollárért (390 000 forintért) lehet majd megvásárolni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!