Castellum

Az NEC drasztikusan lecsökkenti a chiptermelést

Az NEC Corp. óriási veszteségeket termelő félvezető részlegében drasztikus átalakításokat tervez. A társaság leállít 6 gyártósort, skóciai gyárában a felére csökkenti a termelési kapacitást, és elbocsát 4000 alkalmazottat.

Az elmúlt héten az NEC 140 millió dolláros első félévi veszteségről számolt be a társaság Electron Devices részlegében. A chipgyártó kapacitás lecsökkentésének híre előtt négy nappal a társaság azt is bejelentette, hogy egyesíti optoelektronikai és mikrohullámú alkatrészekkel foglalkozó részlegét egy önálló leányvállalatban. Az NEC elmondása szerint az elbocsátott 4000 alkalmazott fele külsős, szerződéses dolgozó.

Mint kiderült, a társaság a hiroshimai DRAM gyárat 2004-re az Elpida Memory Inc. hatásköre alá helyezi, amely a társaság közös vállalkozása a Hitachi Ltd.-vel. A hiroshimai gyár jelenleg is készít DRAM-okat az Elpida-nak, három éven belül azonban minden chipet a társaságnak fog gyártani.

Az NEC már korábban bejelentette a livingstoni (Skócia) gyár termelési mennyiségének 50%-os csökkentését, ami 15 ezer szilíciumostya chipalapanyagot jelent havonta. Az 1600 skót alkalmazottból kevesebb, mint 1000-nek marad meg a munkahelye. Mindemellett a társaság Sagamihara-i gyárában egy korszerűtlen, 6 colos alapanyagokkal dolgozó gyártósor végleg leáll, a többit pedig 8 colosra alakítják át. Az egyetlen 8 colos gyártósor a jövőben is tovább üzemel.

Az átalakítások részeként további három chipgyár októberig egy részleggé egyesül, NEC Semiconductors Kyushu Ltd. néven, két másik sorsa pedig bizonytalan, de várhatóan azok is egyesülni fognak. A társaság közleménye szerint az NEC összes gyárbővítési munkálata abbamarad.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!