Mikeyy

Az Electronic Arts a piacvezető

Az Electronic Arts évi 1,3 milliárd dolláros forgalmával az évi 6 milliárd dolláros forgalmat lebonyolító elektronikus játékok piacán olyan szupersztárnak számít, mint amilyenek néhány sportjátékának névadói, például Tiger Woods. A társaság, amelynek központja Redwood City-ben található, mára az Egyesült Államok legnagyobb PC-s játékkiadója lett, a tavalyi évben például az eladási listák élén szereplő 20 játék közül nyolcat az EA jóvoltából ismerhettünk meg.

A játékgyártó óriás azonban nem csak a PC-s játékok terén van domináns helyzetben, a konzolok sokkal jövedelmezőbb piacán 23 százalékos részesedése van, amivel másodika "Pokémon-mester" Nintendo mögött. Az Electronic Arts nagy befolyással rendelkezik a játékpiacon, a már-már szabványnak tekinthető sportjátékai széles körben elfogadtathatnak egy játékgépet, és ezeknek a játékoknak a hiánya esetleg segíthet egy konzol korai kihalásában, mint például a Sega Dreamcast esetében.

A társaság 40 százalékos részesedéssel rendelkezik a jelenleg technikailag legfejlettebb konzol, a Sony Playstation 2 játékok terén, ahol még a Sony saját eladási mutatóit is sikerült felülmúlnia. Különböző piackutatók szerint valószínűleg az EA lesz a legnagyobb játékkiadó a novemberben megjelenő Microsoft X-box konzolhoz is.

Az Electronic Arts mindig megérezte, hogy melyik lesz a sikeres játékplatform, ez így volt az akkor a piacon még újnak számító Sega esetében, amikor előre megjósolta, hogy a játékosok nagy része a Nintendo akkor még abszolút dominánsnak számító NES rendszeréről váltani fog az új cég 16 bites Genesis nevű játékgépére, ami jobb grafikát és hangot biztosított mint a konkurencia eszköze.

A Playstation kettő bevezetésekor az EA már felkészülten várta a játékosokat és már a konzol megjelenésének első napjaiban több játékuk a boltok polcain volt. A társaság helyzetét nehezítette, hogy a Sony nem tudott kezdetben megfelelő mennyiségű konzolt biztosítani, így a játékeladások is elmaradtak a várakozásoktól, de megérte már kezdetben ott lenni, ugyanis most az Electronic Arts által kiadott játékok állnak a PS2 eladási listák első három helyén. A társaság hasonló stratégiát tervez az X-box megjelenésével kapcsolatban is, így valószínűleg ott is nagy piaci részesedésre fog szert tenni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lacc #4
    Szerintem nem is baj, hogy csak online lesz. Az a jövő. Meg nekem kábelnetem van =)))))).