SG.hu

Kína nem szeretné, ha a helyi cégek Nvidia chipeket vásárolnának

A kínai hatóságok nem hivatalosan azt tanácsolták a helyi vállalatoknak, hogy a hazai gyártású mesterséges intelligencia chipeket használják az Nvidia chipjeivel szemben, mivel a szárazföldi alternatív beszállítók igyekeznek felzárkózni az amerikai technológiai óriáshoz.

Bár az Nvidia Kínára szabott H20 grafikus feldolgozó egységére nincs hivatalos tiltás, az MI-chipek helyi felhasználóit arról tájékoztatták, hogy a nemzeti alternatívák, köztük a Huawei Technologies által kifejlesztett chipek alkalmazását részesítsék előnyben. Az amerikai chiptervező céggel szembeni kínai hallgatólagos szabályokról szóló jelentések először májusban jelentek meg, amikor a The Information című lap arról számolt be, hogy a szabályozók arra kérték a helyi vállalatokat, hogy csökkentsék az Nvidia chipek beszerzését, és vásároljanak többet hazai beszállítóktól, például a Huaweitől. A Bloomberg múlt heti jelentése szerint Kína most már egyenesebben felszólította a helyi vásárlókat, hogy maradjanak távol az Nvidiától.

Az ország Ipari és Informatikai Minisztériuma - amely a hazai félvezető- és mesterséges intelligencia-szektort felügyeli - nem tett nyilvános bejelentést az üggyel kapcsolatban. Az üggyel kapcsolatos hivatalos megerősítés hiánya tükrözi a világ chippiacának rendkívül érzékeny jellegét, amely a Taiwan Semiconductor Manufacturing vezérigazgatója, Hsu Ming-chi előrejelzése szerint évente sokkal nagyobb ütemben fog növekedni, mint a teljes félvezetőipar. Amikor az Nvidia vezérigazgatóját, Jensen Huangot a Kínával szembeni amerikai kereskedelmi korlátozásokkal kapcsolatos véleményéről kérdezték, szeptember 28-án Washingtonban a médiának azt mondta, hogy az amerikai kormány „csodálatos munkát végez” az ellenőrzések és az amerikai technológia világba történő exportálása közötti megfelelő egyensúly megtalálásában. "Igazán nagyszerű, hogy a világ az amerikai szabványokra épül” - mondta Huang - "az Nvidia amerikai vállalat, és kormányunk nagyon szeretné, ha sikeresek lennénk".

Az Nvidia H20 továbbra is népszerű a kínai felhasználók körében, annak ellenére, hogy az amerikai szankcióknak való megfelelés miatt le van butítva. A kínai exportra szabott chip eladásai az év eleji megjelenése óta folyamatosan nőttek, mivel a nagy kínai felhőszolgáltatók csak így tudnak hozzáférni az Nvidia technikai támogatásához és karbantartási szolgáltatásaihoz. Az Nvidia idén várhatóan több mint 1 millió H20 GPU-t szállít Kínába, és 12 milliárd dolláros forgalmat bonyolít le. Az alternatív, kínai gyártású MI-chipek elfogadása mégis növekszik.

Az állami tulajdonú China Telecom szeptember 28-án közleményben közölte, hogy két nagy nyelvi modellt fejlesztett ki - ez a technológia a ChatGPT-hez hasonló generatív MI-alkalmazások mögött -, amelyeket teljes egészében helyben gyártott MI-chipeken képeztek ki. Bár a helyi beszállítót nem nevezte meg, a China Telecom már korábban is együttműködött a Huawei-jel. Egy héttel korábban a Huawei elkezdte elküldeni Ascend 910C processzorának mintáit nagy kínai szervercégeknek hardvertesztelés és konfiguráció céljából. Ezzel a vállalat egy lépéssel közelebb került a 910B továbbfejlesztett változatának kereskedelmi bevezetéséhez, amely az Nvidia népszerű A100-as lapkáival van egy szinten.

Az Nvidia eredetileg 2022 augusztusában tiltotta meg A100-as és H100-as GPU-inak - ezek a mesterséges intelligencia modellek képzéséhez és futtatásához legkeresettebb chipek - értékesítését Kínában. A cég később módosította ezeket a chipeket, hogy létrehozza az A800 és H800 chipeket, hogy megkerülje azokat a korlátozásokat, amelyeket Washington tavaly októberben bejelentett a kínai exportra vonatkozóan. Az Nvidia azóta kifejlesztette a H20, L20 és L2 GPU-kat, hogy megőrizze piaci részesedését Kínában. Az amerikai korlátozások többszöri módosítása ellenére az Nvidia közölte, hogy a január 28-án zárult pénzügyi évben Kína volt a harmadik legnagyobb piaca.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!