SG.hu

A közösségi platformokon toboroznak tagokat a "svéd" bűnbandák

Gunnar Strommer svéd igazságügyi miniszter és dán kollégája, Peter Hummelgaard és Petra Lundh svéd nemzeti rendőrfőnök sajtótájékoztatót tartott Koppenhágában, mert úgy vélik a tech-platformok is felelősek a csoportos bűncselekményekre vonatkozó hirdetésekért. Mindketten megfogadták, hogy fellépnek az online bandatevékenységek ellen, Strömmer szerint „e bűnszövetkezetek vezető személyiségei teljesen nyíltan, online rendelnek el gyilkosságokat és robbantásokat”.

Svédország és Dánia el fogja számoltatni a technológiai vállalatokat a platformjaikon megjelenő olyan hirdetések miatt, amelyeket bandák tesznek közzé, hogy svéd fiatalokat toborozzanak erőszakos bűncselekmények elkövetésére az északi országokban - közölte a két ország igazságügyi minisztere. Svédországban évtizedes probléma a bandák által elkövetett erőszak és a fiatalkori bűnözés, és a többi északi ország aggódik, hogy ez kezd átterjedni a határokon. Április óta 25 esetben fordult elő, hogy svéd fiatalokat dán bandák béreltek fel dániai riválisok elleni erőszakos támadásokra, sokszor az üzenetküldő platformokon, például a Telegrammon elhelyezett hirdetéseken keresztül. A probléma része, hogy a svéd törvények csak enyhe büntetést szabnak ki a súlyos bűncselekményeket elkövető kiskorúakra.

Gunnar Strommer svéd igazságügyi miniszter dán kollégájával közös sajtótájékoztatón elmondta, hogy a bandák újító szelleműek, és online kezdtek el fiatalokat toborozni. "Be fogjuk idézni ezeket a platformokat, és felelősségre fogjuk vonni őket azért, ami a közös északi szféránkban történik. Arról van szó, hogy feltesszük a nagyon is jogos kérdést: Mit csináltok? Eleget tesztek?” - mondta anélkül, hogy konkrét cégeket nevesített volna. "És ha a válaszok nem kielégítőek, meg kell fontolnunk, hogy van-e valami, amivel még nagyobb nyomást gyakorolhatunk ezekre a platformokra, hogy hatékonyabban és többet dolgozzanak a megelőzésen.”

Peter Hummelgaard dán igazságügyi miniszter azt mondta, hogy a titkosított szolgáltatásokat és a közösségi médiát - megnevezve a Telegramot és a TikTokot - széles körben használják a bűnözés elősegítésére, és ha csak rajta múlna, egyes kommunikációs platformokat geoblokkolnának és bezárnának. "Ez ma jogilag nem lehetséges. De folyamatosan próbáljuk megnézni, hogy lehet-e ilyen utakat kialakítani és találni” - mondta. Hummelgaard szerint a megoldások között szerepelhet a dán törvények módosítása az arcfelismerő technológia engedélyezése érdekében, valamint jobb szoftverek telepítése a titkosított üzenetek megfigyelésére.


A TikTok északi országokért felelős szóvivője azt mondta, hogy a vállalat nem kommentálja a miniszterek nyilatkozatát, de hozzátette, hogy várakozással tekint a kormányokkal való együttműködés elé a kérdésben. A Telegram közölte, hogy betartja az EU digitális szolgáltatási törvényét, és hogy a platformon tilos a jogellenes cselekményekre való toborzás. "A moderátorok proaktívan figyelik a platform nyilvános részeit, mesterséges intelligencia eszközöket használnak és felhasználói jelentéseket fogadnak el annak érdekében, hogy naponta több millió olyan tartalmat távolítsanak el, amely sérti a Telegram szolgáltatási feltételeit” - áll a vállalat közleményében. A Meta és az X nem válaszolt a kommentálásra irányuló megkeresésekre.

Svédország a múlt héten bejelentette, hogy az északi országok fokozzák a rendőrségi együttműködést, és Stockholmban létrehoznak egy központot, hogy megakadályozzák az ország bűnözési problémájának átterjedését Norvégiára, Finnországra és Dániára. Dánia idén nyáron fokozta a biztonsági ellenőrzést svéd határán, és aktívabban kezdte ellenőrizni a Svédországból érkező vonatok utasait, mivel az EU nyitott határai miatt a bűnözők könnyebben mozoghatnak az északi régióban. Svédországban a legmagasabb az egy főre jutó fegyveres erőszakos cselekmények aránya az Európai Unióban. Tavaly a mindössze 10 millió lakosú országban 363 különböző incidens során 55 embert lőttek agyon. Összehasonlításképpen, a másik három északi országban együttesen mindössze hat halálos lövöldözés történt.

"Több olyan ember, aki ezeket a vakmerő és erőszakos bűncselekményeket szervezi, melegebb ég alatt rejtőzik, és ez természetesen teljesen elfogadhatatlan” - mondta Hummelgaard. Svédország két nagyobb bandájának egyikét egy svéd-török kettős állampolgár vezeti, aki Törökországban él, amely nem hajlandó kiadni saját állampolgárait. Tavaly a svéd rendőrség azt tapasztalta, hogy megnőtt a 18 év alatti tizenévesek száma, akiket bérgyilkosságok elkövetésére toboroztak, mivel nem kell ugyanolyan rendőri ellenőrzésnek alávetni őket, mint a felnőtteket, és gyakran védve vannak a büntetőeljárás alól. Strömmer azt mondta, hogy Svédország szigorítani fogja a törvényeit, és megjegyezte, hogy a Svédországban gyilkosságért elítélt kiskorúakat fiatalkorúak számára fenntartott intézetben helyezik el, míg Dániában akár 16 év börtönbüntetésre is számíthatnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • barret #8
    Lassan beérnek az EU gondosan dédelgetett gyümölcsei! Igaz nagyon sok még a zöld,de érésben vannak!
  • gosub #7
    Svédek és dánok a jóléttől bűnözésbe kezdtek, bandákba tömörülnek és még egymás országába is átmennek bűncselekményt elkövetni. Régi felvételeken az Abba együttest és svéd rajongóit látva nem néztem volna ki belőlük, hogy kézigránáttal, késsel irtják majd egymást. Még a gyermekeiket is erre használják. Nem hittem volna hogy ide jut a jóléti rensszer, úgy látszik kedvez a szervezett bűnözésnek.
  • kvp #6
    Nezopont kerdese. Ha ezek a "sved" bandak tenyleg svednek szamitanak, akkor a sajat vallasi alapu jogrendjuk is "sved". Marpedig onnantol nem igazan kovetnek el buntetheto buncselekmenyt.

    Tanulsag, ha Svedorszagban valaki meg akana donteni a kormanyt es mondjuk egy uj allamrendet bevezetni, akkor csak es kizarolag 18 ev alatti katonakat erdemes toboroznia a rendszervaltashoz. Vonatkozik ez a sved es a "sved" lakossagra is. Persze az oslakos svedek varhatoan a jovoben sem fognak elkovetni semmit. A sharia bevezetese a kozeljovoben szerintem sok problemat meg fog oldani.
  • Tetsuo #5
    Azt tilos észrevenni Svédországban. Nagyobb bűn, mit a bűnbandák elkövetnek.
  • codaco #4
    "A probléma része, hogy a svéd törvények csak enyhe büntetést szabnak ki a súlyos bűncselekményeket elkövető kiskorúakra". Akkor már meg is van a megoldás. Szívesen.
  • zriboliv #3
    Na, mikor esik le a tantusz nekik is, hogy ezek "svéd" bűnbandák és nem svéd bűnbandák?
  • Cat #2
    Te egy papíron kinyomtatott újságban már láttál olyan hirdetést, amely bűncselekmény elkövetéséért kínál pénzt?
  • Tetsuo #1
    Ha telefonon toboroznának, a telefontársaságokat vonnák felelősségre?