SG.hu

A politikáról is szeretik kérdezni az emberek a chatbotokat

A mesterséges intelligencia chatbotok egyre inkább képesek megválaszolni az aktuális kérdéseket, de nem mindig adnak helyes vagy hasznos válaszokat. Ennek ellenére különösen a fiatalok használják a technológiát politikai kérdéseknél.

Egy felmérés szerint a 16 és 65 év közötti németek közül körülbelül minden ötödik használta már a mesterséges intelligenciát, hogy tájékozódjon politikai kérdésekről. 25 éves korig, azaz a Z generációban ez az arány több mint minden harmadik - derül ki az erfurti székhelyű IU International University felméréséből. A magánegyetem mintegy 1200 embert kérdezett meg reprezentatív módon, életkor és nem szerint. "A számok azt mutatják, hogy a technológia egyre elfogadottabb, de persze bőven van még hova fejlődni” - mondta az egyetem kancellárja, Alexandra Wuttig. Feltételezi, hogy nem sokkal a német választások előtt lényegesen többen fognak a ChatGPT-ből és más mesterséges intelligenciával működő rendszereken keresztül tájékozódni.

Kezdetben az MI chatbotok gyakran korlátokba ütköztek, amikor aktuális politikai események felkutatásáról volt szó. Ez főként annak volt köszönhető, hogy a programokat régebbi adatokon képezték ki. A legtöbb chatbot azonban ma már képes naprakész eredményeket szolgáltatni és online keresésekből származó információkat összeválogatni.

A felmérés ugyanakkor szkepticizmust is kimutatott. A válaszadók mintegy 73 százaléka egyetértett azzal az állítással, hogy a mesterséges intelligencia technológiákkal vissza lehet élni az információk manipulálására. Mintegy kétharmaduk aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a hibás mesterséges intelligencia programozás hozzájárulhat az egyenlőtlenségek megerősítéséhez vagy a megkülönböztetés előmozdításához. "Megértem az aggodalmakat, de szerintem ezek az értékek túl magasak” - mondta Wuttig. Németországban más országokhoz képest különösen kritikus a hozzáállás az új technológiákhoz. „Jó lenne, ha mi is jobban koncentrálnánk a lehetőségekre és az időmegtakarításra” - mondta. Akkor Németországban nem jönne elő az a probléma, hogy lemarad más országoktól.

Ugyanilyen fontos, hogy az MI-rendszerek által adott válaszokat mindig alaposan megvizsgáljuk, mondta Wuttig. Hasonló szkepticizmus indokolt, mint például a közösségi médiával kapcsolatban. "Egy chatbotot is egyszerűen meg lehet kérdezni a forrásairól”. Azonban nem minden MI program ad tájékoztatást arról, hogy milyen forrásokból szerzi az információkat. A vállalatok egyébként sem teszik átláthatóvá, hogy a mesterséges intelligencia mögött álló modelleket milyen adatbázisokon képezték ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • manypet #6
    Így van! A góóónoszaknak nem szabad, de a jóknak ez bocsánatos.
  • manypet #5
    Igen, sajnos ez így van. Építjük a kommunizmust lelkesen. Most éppen az MI is besegít.
  • CommieSlayer #4
    "Viszont ha a kommunizmusról kérdezed, akkor már azt írja, hogy ugyan voltak hibái, de igazából működhet és nem annyira rossz az."
    A tömeggyilkosság, rendszer szintű lopás meg rabszolgaság csak akkor helytelen, ha a másikak csinálják. :)
    Utoljára szerkesztette: CommieSlayer, 2024.08.21. 12:59:41
  • Tetsuo #3
    Nyilván nem érdekük szabadon engedni, nyilván egyre erősebb a kontroll az élet minden területén, amiben az MI is részt vesz majd.
  • manypet #2
    Ha a fasizmusról meg nácizmusról kérdezed, akkor elítélően nyilatkozik, megemlíti a sok kivégzett embert, a deportálásokat meg az elnyomó rendszert. Eddig jó. Viszont ha a kommunizmusról kérdezed, akkor már azt írja, hogy ugyan voltak hibái, de igazából működhet és nem annyira rossz az. Itt nem ítéli el a deportálásokat, sem a kivégzett milliókat.
    Nos, akkor vajon kik is írták és tanították be akkor a programot? És menyire is lehet hiteles az MI általi vélemény olyan témákban, ami akár csak kicsit is érintett a politika által?

    Az MI egy újabb eszköz a tömegek manipulációjára. Ezért sem szabad szabályozni, mert ha szabályozzuk, akkor a szabályozást a baloldali multicégek érdekei alapján fogják, és újabb teret adunk az emberek feletti kontrollnak. Mint ahogy az az internet esetében is történt. Csak akkor maradhat megfelelő az emberek tájékoztatása, ha más forrást is olvashat az ember. Azaz ha bármilyen MI színre léphet, szabályozás nélkül. Ha nem így teszünk, akkor csak egy újabb eszköz lesz a mai hatalmon lévők kezében.
    Utoljára szerkesztette: manypet, 2024.08.20. 14:19:07
  • Kotomicuki #1
    Hát, ha ettől a mesterséges álintelligenciától érdeklődnek, mint egy varázsgömbnek tekintve azt, az már régen rossz...

    Egyébiránt még nem tiltották be központilag a köznép számára a politikát "Németországban" és még csak a letöltendő börtönbüntetésnél tartanak..., hallatlan egy megengedő társadalomban élnek!