SG.hu

A Meta törölte a szlovák miniszterelnököt lelövő férfi Facebook-fiókját

Röviddel a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni múlt heti merényletkísérlet után a Meta törölte a lövöldöző Facebook-fiókját - erősítette meg a technológiai óriás.

A Meta az esetet a május 15-i lövöldözés után azonnal a tartalommoderálási szabályainak megsértésének minősítette. A szabályok szerint el kell távolítani azokat a tartalmakat, amelyek dicsőítik vagy ábrázolják a lövöldözést vagy az elkövetőt. A média által Juraj Cintulaként megnevezett férfit a lövöldözés után letartóztatták, és május 16-án gyilkossági kísérlettel vádolták meg. Röviddel a törlés után a Meta értesítette a szlovák hatóságokat, és együttműködik a bűnüldöző szervekkel.

Szlovák kormánytisztviselők vasárnap azt sugallták, hogy a 71 éves támadó az előzetes feltételezésekkel ellentétben talán nem egyedül cselekedett. Matús Sutaj-Estok belügyminiszter bejelentette, hogy vizsgálatot indítanak annak kiderítésére, hogy a lövöldözőnek voltak-e bűntársai. Robert Kalinák védelmi miniszter azt mondta, hogy a lövöldöző profiljának Facebook általi törlése nem függ össze azokkal a jelekkel, amelyek arra utalnak, hogy esetleg volt egy bűntársa. "Ez az ügy nincs összefüggésben a vasárnap említett fiókfeltöréssel" - mondta Pavol Gaspar, a Szlovák Információs Szolgálat (SIS), az ország vezető titkosszolgálati ügynökségének helyettese.

Az ügynökség szerint a támadó profilját a Facebook munkatársain kívül más is manipulálhatta. A gyanúsított Facebook-kommunikációs előzményeit a jelentések szerint a támadást követően törölték, ami felveti a gyanút, hogy a platformon kívül másnak - például egy bűntársnak - is hozzáférése lehetett a lövöldöző profiljához. A Meta azonban elmondta, hogy senki más nem vett részt az elkövető fiókjának eltávolításában, és a cég törölte azt.

A merényletet követően gyorsan terjedt a dezinformáció a közösségi médiában. Szlovák szereplők tévesen szélsőséges liberálisnak állították be a támadót, míg egyes nemzetközi posztok az esetet az ukrajnai orosz invázióval és az Egészségügyi Világszervezettel hozták összefüggésbe. A megcáfolt pletykák között szerepelt az is, hogy a támadó ukrán és egy oroszbarát félkatonai csoport tagja. Szakértők szerint a dezinformációs kampányok nagyon összehangoltnak tűntek, és hamis narratívákkal célozták meg a hazai és nemzetközi közönséget.

A szlovák miniszterelnök a kórházban lábadozik, miután közel egy hete négy golyó találta el - közölték a hatóságok. Juraj Cintulát védett személy ellen előre kitervelt gyilkosság kísérletével gyanúsítottak meg, mely bűncselekményért a szlovák törvények szerint 25 évig vagy akár életfogytiglan tartó szabadságvesztés is kiszabható. A szlovák belügyminiszter bejelentése szerint a merénylő indítéka az volt, hogy ellenezte a kormány több döntését. "A bűncselekménynek a nyomozás során csak egy feltételezett motivációja van, a politikai" - fogalmazott Sutaj Estok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • AnuluWork #4
  Semikor se kellett volna. Tessék megverni választáson.

 • Tetsuo #3
  Most, hogy beleállt a globalizmusba. Akkor kellett volna, amikor a magyarok ellen volt.
 • end3 #2
  Kicsit talán.., néhány évvel előbb kellett volna..!
 • manson222 #1
  Végre valaki megmutatta, hogy kell egy miniszterelnökkel bánni.