SG.hu

Érdekes dolgokat mondott a Stanfordon Eric Schmidt, a Google volt vezére

Előadást tartott a Stanford Egyetemen Eric Schmidt, aki 2004 és 2011 között a Google vezérigazgatója, majd 2015-ig elnöke volt. Érdekesség, hogy Schmidt és a Stanfordon dolgozó Erik Brynjolfsson között elhangzott beszélgetés videóját azóta eltávolították az egyetem YouTube-csatornájáról.

Két figyelemreméltó megjegyzést tett a hosszú interjúban (a teljes szöveg itt), az egyik arról szól, hogy miért érte váratlanul a vállalatot az OpenAI berobbanása. "A Google úgy döntött, hogy a munka és a magánélet egyensúlya, a korai hazamenés és az otthoni munkavégzés fontosabb, mint a győzelem. A startupok pedig azért működnek, mert az emberek pokolian sokat dolgoznak. És sajnálom, hogy ilyen nyers vagyok, de az a helyzet, hogy ha otthagyjátok az egyetemet, és alapítotok egy céget, akkor nem fogjátok hagyni, hogy az emberek otthonról dolgozzanak, és csak heti egy nap jöjjenek be."


Szintén kiemelendő gondolat volt, amikor egy olyan jövőbeli világról beszélt, amelyben a mesterséges intelligencia-ügynökök komplex feladatokat végezhetnek az emberek helyett, Schmidt azt mondta: "Ha a TikTokot betiltják, a következőt javaslom mindannyiótoknak. Mondjátok az LLM-nek a következőket. Készítsetek nekem egy másolatot a TikTokról, lopjátok el az összes felhasználót, lopjátok el az összes zenét, tegyétek bele a preferenciáimat, készítsétek el ezt a programot a következő 30 másodpercben, adjátok ki, és egy órán belül, ha nem vírusos, csináljatok valami mást ugyanezen a vonalon. Ez a parancs. Bumm, bumm, bumm, bumm, bumm."

Kicsit később Schmidt visszatér a TikTok példájához, és azt mondja: "Tehát a TikTok versenytárs példájában, amit mondtam - és egyébként nem azt állítottam, hogy mindenki zenéjét illegálisan kell ellopni -, ha Önök a Szilícium-völgy vállalkozói lennének - és remélhetőleg mindannyian azok lesznek -, ha ez beindulna, akkor felbérelnének egy csomó ügyvédet, hogy eltakarítsák a mocskot, igaz? De ha senki sem használja a termékedet, akkor nem számít, hogy elloptad az összes tartalmat. És ne idézz engem." Ezen a ponton Brynjolfsson felemeli a kezét, hogy "kamera előtt vagy”, amire Schmidt így válaszol: "De érti, mire akarok kilyukadni. Más szóval, a Szilícium-völgy lefuttatja ezeket a teszteket, és eltakarítja a mocskot. Ezeket a dolgokat jellemzően így csinálják Szóval az én véleményem az, hogy egyre több és több teljesítőképes rendszert fogunk látni, még jobb tesztekkel és végül ellenséges tesztekkel." (Az OpenAI egyébként mindezt a gyakorlatban is bebizonyította.)

Bár Schmidt 2015-ben lemondott a Google elnöki szerepéről, továbbra is befolyásos ember a Szilícium-völgyben, és termékeny befektetője a startupoknak. Ugyanebben a Stanfordon tartott előadásában megemlíti a Mistral nevű mesterséges intelligenciával foglalkozó startupba való befektetését és az amerikai hadsereg „engedéllyel rendelkező fegyverkereskedőjeként” emlegeti magát. Sam Altmant „közeli barátnak” nevezi, és felidézi egy nemrégiben Elon Muskkal elköltött vacsoráját, miközben dicséri, hogy a Tesla vezérigazgatója mit „hoz ki az emberekből”, akik neki dolgoznak.

Újságírók természetesen megkérték rá, hogy fejtse ki részletesebben is ezeket a gondolatait, de Eric Schmidt visszavonta azokat a megjegyzéseit, amelyekben azt mondta, hogy korábbi cége a távmunkára vonatkozó politikája miatt veszíti el a mesterséges intelligencia versenyt. "Rosszul fogalmaztam a Google-ról és a munkaidejükről” - írta Schmidt a The Wall Street Journalnak küldött e-mailben. „Sajnálom a tévedésemet”. Schmidt előadásának videóját a Stanford Online, az egyetem online kurzusokat kínáló részlege tette közzé a YouTube-on. A videót szerda délutánig több mint 40 ezren néztek meg, de azóta privátra állították. Schmidt elmondta, hogy ő kérte a videó eltávolítását, további kommentárokat nem kívánt adni. A Stanford nem válaszolt a videóval kapcsolatos megkeresésre.


A Google és az OpenAI a járvány óta hasonló irodába járási politikát vezetett be: mindkét vállalat 2022 óta előírja, hogy az embereknek heti három napon be kell menniük a munkahelyükre. Schmidt ezzel azon vállalati vezetők hosszú listájába tartozik, akik panaszkodnak az otthoni munkavégzésre vonatkozó irányelvekre, mondván, hogy azok kevésbé hatékonyabbá és kevésbé versenyképessé teszik a vállalatokat. Jamie Dimon, a JPMorgan Chase vezérigazgatója szerint a felsővezetők „nem vezethetnek egy íróasztal mögül vagy egy képernyő elől”. A Tesla vezérigazgatója, Elon Musk szerint a munkavállalóknak „legalább heti 40 órát kell az irodában tölteniük”. Az Alphabet Workers Union szakszervezet is megszólalt egy X-en közzétett bejegyzésben. "A rugalmas munkarend nem lassítja a munkánkat” - írják. "A létszámhiány, a prioritások változása, az állandó elbocsátások, a stagnáló bérek és a projektek követésének hiánya a vezetőség részéről - ezek a tényezők lassítják a Google dolgozóit minden nap."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • harmi2009 #4
    Támogatom további szankciókkal együtt. :)
  • Bruce_Willis #3
    Börtönbe zárnám az elkövetőt, aki létrehozta a weboldalad.
  • banjozsef #2
    Hát ez érdekes kérdés. Épp tegnap beszélgettem a ChatGPT -vel és kiváncsi voltam rá, hogy mit tud a bjos -ról és a BjPress -ről és persze - várhatóan, mert általában régi adatokon dolgozik, mert a TKR Store -ról és a Bjsoft Store -ról egészen szépen tudott legutóbb fél éve szinte mindent - még nem tudott róla semmit, a mellett hogy pár hónap után a Google kereső első lapja már tele volt vele. Azonnal ránéztem a Bing keresőre és sajnos még fogalma sem volt róluk, pedig a TKR Store -t és a Bjsoft Store -t azért már szépen ismeri. Mondtam is a ChatGPT -nek, hogy javaslom hogy nézzen utána a neten ( előtte rákérdeztem, hogy néha megnézi e a teljes netet, de nem adott egyértelmű választ ) mert a Google kereső és valószínű már a Gemini is már régóta tud róluk. Na most, a Google kereső sikere részben azon múlott valamikor, hogy mindenkinek az engedélye nélkül, felhasználási szerződések és licenc díjak nélkül ( persze egy kicsit túlzok, mert nem tudom hogy hogy volt ) simán lemásolta szinte a teljes netet, hogy egy másik embercsoportnak ( a nem alkotóknak, hanem a felhasználóknak ) a "tisztességes felhasználás" címszó alatt ingyen a rendelkezésére bocsássa ( ami részben biztos hogy így is volt, mert én is használok fel tisztességesen, mások által a rendelkezésemre bocsátott dolgokat néha licenc díj fejében, de néha ingyenesen is, mert így döntött a jogtulajdonos ).
    Nekem már ehhez az elfogadott gyakorlathoz kellett alkalmazkodnom, úgyhogy muszáj volt a ChatGPT -nek felhívnom a figyelmét arra, hogy nyugodtan "lopja" ( másolja le ) el az én lapjaimat is, ne csak azokat amiket a Microsoft jónak lát, mert ehhez fűződnek az érdekei. Én jelenleg a Google keresőt ( a rendszereimen belüli keresőket már jobban ajánlom, mert a Google -val is csak a 15 évvel ezelőtti lapjaimat osztom meg, de azért ők megtalálják már az újabbakat is, habár azokon főleg csak ismétlések és angolra fordítások és az általános Google fordító beépítése történik, természetesen a karbantartások mellett - támogatom, mert az elmúlt 20 évben alkalmazkodni tudtam ehhez a gyakorlathoz, vagyis csak 30 évvel ezelőtti részleges információkat - amik jelenleg is teljesen aktuálisak és továbbra is rendben működnek - adok ki ) támogatom, mert nem tehetek mást. Muszáj megjelennem a Google keresőben is, mert jelenleg már kb. 5 milliárd ember első körben azt használja információ szerzésre és én is csak mostanában ( kb. 5 éve ) kezdtem a magyar dolgaimat angolra is fordítani és az egész világon terjeszteni főleg a banjozsef és a Bjsoft márkákon keresztül, de most pár hónapja a bjos és a BjPress márkákon keresztül is. Persze hogy ez nem fekete meg fehér ügy, mert én is szoktam ingyenesen közreadni oktatási célzattal dolgokat és szerencsére már én is képes vagyok, mások által önként, ingyenesen az én rendelkezésemre bocsátott dolgokat felhasználni, de itt elsősorban a gyorsaság és a források számítanak. Mivel a nagy cégek a pénzüket elsősorban a befektetőktől és részben a felhasználóktól szerzik, ezért nekik kell eredményt produkálniuk - sajnos mindegy hogy milyen áron - , mert ha nem, akkor annyi nekik, vagyis csőd vagy felszámolás, esetleg felvásárlás.
  • kvp #1
    Amit kevesen ertenek meg, hogy a volt Google-os vezeto nem azt mondta elso sorban, hogy a tavmunka okozza a gondot. A torvenyek betartasa okozza a gondot es a direkt torvenyserto cegek tudna elore jutni az MI fejlesztesben, mert el tudjak lopni masok munkajanak eredmenyet. Es azt is finoman megfogalmazta, hogy ha eleg kicsi a ceg, akkor senki nem fog utannuk menni, ha viszont eleg nagy es sikeres lesz, akkor meg mar nem lesz senkinek annyi penze, hogy a torvenyek betartasara utolag ravegye. Ez a tanacs lenyege, nem csak az, hogy a heti 5 napos bejaras eseten konnyebb fizetetlen tulmunkara ravenni az embereket.

    Na most egyik sem tul etikus tanacs, de alapvetoen jok a megallapitasok.