4
  • harmi2009
    #4
    Támogatom további szankciókkal együtt. :)
  • Bruce_Willis
    #3
    Börtönbe zárnám az elkövetőt, aki létrehozta a weboldalad.
  • banjozsef #2
    Hát ez érdekes kérdés. Épp tegnap beszélgettem a ChatGPT -vel és kiváncsi voltam rá, hogy mit tud a bjos -ról és a BjPress -ről és persze - várhatóan, mert általában régi adatokon dolgozik, mert a TKR Store -ról és a Bjsoft Store -ról egészen szépen tudott legutóbb fél éve szinte mindent - még nem tudott róla semmit, a mellett hogy pár hónap után a Google kereső első lapja már tele volt vele. Azonnal ránéztem a Bing keresőre és sajnos még fogalma sem volt róluk, pedig a TKR Store -t és a Bjsoft Store -t azért már szépen ismeri. Mondtam is a ChatGPT -nek, hogy javaslom hogy nézzen utána a neten ( előtte rákérdeztem, hogy néha megnézi e a teljes netet, de nem adott egyértelmű választ ) mert a Google kereső és valószínű már a Gemini is már régóta tud róluk. Na most, a Google kereső sikere részben azon múlott valamikor, hogy mindenkinek az engedélye nélkül, felhasználási szerződések és licenc díjak nélkül ( persze egy kicsit túlzok, mert nem tudom hogy hogy volt ) simán lemásolta szinte a teljes netet, hogy egy másik embercsoportnak ( a nem alkotóknak, hanem a felhasználóknak ) a "tisztességes felhasználás" címszó alatt ingyen a rendelkezésére bocsássa ( ami részben biztos hogy így is volt, mert én is használok fel tisztességesen, mások által a rendelkezésemre bocsátott dolgokat néha licenc díj fejében, de néha ingyenesen is, mert így döntött a jogtulajdonos ).
    Nekem már ehhez az elfogadott gyakorlathoz kellett alkalmazkodnom, úgyhogy muszáj volt a ChatGPT -nek felhívnom a figyelmét arra, hogy nyugodtan "lopja" ( másolja le ) el az én lapjaimat is, ne csak azokat amiket a Microsoft jónak lát, mert ehhez fűződnek az érdekei. Én jelenleg a Google keresőt ( a rendszereimen belüli keresőket már jobban ajánlom, mert a Google -val is csak a 15 évvel ezelőtti lapjaimat osztom meg, de azért ők megtalálják már az újabbakat is, habár azokon főleg csak ismétlések és angolra fordítások és az általános Google fordító beépítése történik, természetesen a karbantartások mellett - támogatom, mert az elmúlt 20 évben alkalmazkodni tudtam ehhez a gyakorlathoz, vagyis csak 30 évvel ezelőtti részleges információkat - amik jelenleg is teljesen aktuálisak és továbbra is rendben működnek - adok ki ) támogatom, mert nem tehetek mást. Muszáj megjelennem a Google keresőben is, mert jelenleg már kb. 5 milliárd ember első körben azt használja információ szerzésre és én is csak mostanában ( kb. 5 éve ) kezdtem a magyar dolgaimat angolra is fordítani és az egész világon terjeszteni főleg a banjozsef és a Bjsoft márkákon keresztül, de most pár hónapja a bjos és a BjPress márkákon keresztül is. Persze hogy ez nem fekete meg fehér ügy, mert én is szoktam ingyenesen közreadni oktatási célzattal dolgokat és szerencsére már én is képes vagyok, mások által önként, ingyenesen az én rendelkezésemre bocsátott dolgokat felhasználni, de itt elsősorban a gyorsaság és a források számítanak. Mivel a nagy cégek a pénzüket elsősorban a befektetőktől és részben a felhasználóktól szerzik, ezért nekik kell eredményt produkálniuk - sajnos mindegy hogy milyen áron - , mert ha nem, akkor annyi nekik, vagyis csőd vagy felszámolás, esetleg felvásárlás.
  • kvp
    #1
    Amit kevesen ertenek meg, hogy a volt Google-os vezeto nem azt mondta elso sorban, hogy a tavmunka okozza a gondot. A torvenyek betartasa okozza a gondot es a direkt torvenyserto cegek tudna elore jutni az MI fejlesztesben, mert el tudjak lopni masok munkajanak eredmenyet. Es azt is finoman megfogalmazta, hogy ha eleg kicsi a ceg, akkor senki nem fog utannuk menni, ha viszont eleg nagy es sikeres lesz, akkor meg mar nem lesz senkinek annyi penze, hogy a torvenyek betartasara utolag ravegye. Ez a tanacs lenyege, nem csak az, hogy a heti 5 napos bejaras eseten konnyebb fizetetlen tulmunkara ravenni az embereket.

    Na most egyik sem tul etikus tanacs, de alapvetoen jok a megallapitasok.