SG.hu

Az Apple külső digitális pénztárcákat is beenged az Apple Pay-be

Az Apple bejelentette, hogy a szabályozó hatóságok növekvő nyomása miatt megnyitja az NFC-tranzakciókat a külső fejlesztők előtt.

Az NFC, vagyis az érintéses kapcsolódás egy rövid hatótávolságú vezeték nélküli technológia, ezt használva fizethetünk például a mobilunkkal a boltokban. Ez az Apple esetében zárt, azaz a cég nem enged mást az Apple Pay és a Wallet rendszeréhez. Az Európai Bizottság évek óta vizsgálja az Apple kizárólagos hozzáférését az iPhone NFC-képességeihez, mivel az korlátozta a versenyt a mobilfizetések területén. A cég meghajolt a szabályozói nyomás alatt, és az EU-ban végül megnyitotta külső fejlesztők számára is a technológiát. Most az Apple más piacokra is kiterjeszti a hozzáférést: bejelentésük szerint az új NFC és Secure Element API-it kezdetben Ausztráliában, Brazíliában, Kanadában, Japánban, Új-Zélandon, Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban teszik elérhetővé a fejlesztők számára, majd további helyszínek következnek. Az API-k az iOS 18.1 frissítés kiadásával válnak elérhetővé.

Bár az Apple már régóta engedélyezte harmadik feleknek, hogy hozzáférjenek az érintésmentes technológiához olyan dolgokhoz, mint például az NFC-címkék leolvasása, az EU trösztellenes ügye arra késztette a vállalatot, hogy a versenytársak számára is engedélyezze az iPhone Secure Element tap-and-go mobilfizetési rendszeréhez való hozzáférést. Ez a döntés megmentette az Apple-t egy olyan trösztellenes bírságtól, amely a teljes éves bevételének akár 10%-ával, azaz mintegy 40 milliárd dollárral lett volna egyenlő. Mivel más piacok az uniós szabályozásból merítenek, az Apple potenciálisan megelőzi a további bonyodalmakat azzal, hogy megnyitja az NFC-hozzáférést a fejlesztők előtt.

Az új API-k segítségével a fejlesztők versenyképes Wallet termékeket, valamint más alkalmazásokat kínálhatnak majd, amelyek alkalmazáson belüli érintésmentes tranzakciókat kínálnak például bolti fizetésekhez, autó, lakás vagy szállodai kulcsokhoz, vállalati alkalmazásokhoz, diákigazolványokhoz, kereskedői hűségkártyákhoz, jutalomkártyákhoz és rendezvényjegyekhez. A kibővített hozzáférés valószínűleg innovációk sorát indítja majd el, mivel a fejlesztők a meglévő alkalmazásaikat frissítik az új képességekkel, míg mások az új funkciók kihasználására készítenek alkalmazásokat.

A fejlesztőknek továbbra is el kell fogadniuk az Apple feltételeit azáltal, hogy „kereskedelmi megállapodást kötnek az Apple-lel”, de a vállalat még nem közölte, hogy ez mit jelent. A megállapodás lehetővé teszi majd a fejlesztők számára, hogy jogosultságot kérjenek és kifizessék a kapcsolódó díjakat, ami azt jelzi, hogy ez nem egy szabadon elérhető szolgáltatás. A hozzáférés megszerzése után a fejlesztők az új API-k segítségével hozzáférhetnek a Secure Elementhez, az iPhone-ban található chiphez, ahol az érzékeny információkat biztonságosan tárolja a készülék. A felhasználók közvetlenül meg tudják majd nyitni a harmadik féltől származó alkalmazást, vagy az iOS beállításaiban alapértelmezettként beállíthatják, hogy az oldalsó gombra való dupla kattintással használhassák, ahogy ma az Apple Pay esetében is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!