SG.hu

Lecseréli 8 collos floppyjait a német haditengerészet

A német haditengerészet a Brandenburg-osztályú F123-as fregattjainak modernizálásán dolgozik, ami azt jelenti, hogy eltűnnek a 8 hüvelykes floppylemezek a fedélzetről.

A német haditengerészetnek számos problémával kell szembenéznie az 1994 és 1996 között szolgálatba állított, tengeralattjáró-vadászatra szakosodott F123-as fregattjai modernizálása során. Az erre vonatkozó első szerződéseket már 2021-ben aláírták, a fővállalkozó a svéd Saab, az üzlet értéke mintegy 4,6 milliárd svéd korona (kb. 150 milliárd forint). Míg a fegyvertechnológiát alapvetően modernizálják, addig a hajó üzemeltetési technológiáját csak átalakítják, de nagyrészt megtartják. Ez vezetett a Bundeswehr felszerelésekkel, informatikával és üzem közbeni támogatással foglalkozó szövetségi hivatalának (BAAINBw) friss pályázati felhívásához, melyben egy emuláló tárolórendszer kifejlesztését és fedélzeti integrálását várják el a fregattok fedélzetén lévő adatgyűjtő rendszer floppylemez-egységének kiváltására.

Az adatgyűjtő rendszer alapvető része a fregatt tényleges hajófunkciói vezérlésének. Bár semmi köze a fegyverrendszerekhez, de fontos a meghajtás és az energiatermelés vezérléséhez, mivel a működési paramétereket rögzíteni kell. A Brandenburg-osztályú fregattok üzembe helyezésekor pedig az ilyenkor szokásos adathordozók még floppylemezek voltak. Annak érdekében, hogy ne kelljen a teljes technikát is lecserélni, ezért meg kell tartani a meglévő adathordozókat - vagy egy olyan pótlást kell készíteni, amely floppylemez-meghajtónak adja ki magát. A BAAINBw most éppen ehhez keres beszállítót. A részletek bizalmasak, így valószínűleg soha nem fogjuk megtudni, hogy milyen - mai mércével mérve antik - paraméterekre van szükség.

A floppylemezek emulálására többféle lehetőség is létezik, például a rajongók körében népszerű márkák, például a Gotek eszközei. Ez a megközelítés eltér az amerikai légierő által alkalmazottól, mely 2019-ben SSD-meghajtókra cserélte az interkontinentális ballisztikus rakéták parancsnoki, irányítási és kommunikációs hálózatának működtetéséhez használt, az adatok tárolására szolgáló 8 hüvelykes floppykat. Az F123-as fregattok a tervek szerint addig maradnak szolgálatban, amíg az F126-osok rendelkezésre nem állnak, ami várhatóan 2028 és 2031 között lesz. Az első tervezett új hajó gerincét június elején tették le.

Az átlagember számára a floppylemezek elavultak, de a már kialakított és sikeresen működő rendszerekkel rendelkező kormányzati szervek sokkal lassabban cserélnek le egy régi adathordozót. A német haditengerészet és az amerikai légierő mellett Japán csak a múlt hónapban hagyta abba hivatalosan a floppylemezek használatát a kormányzati rendszerekben. A San Francisco-i Városi Közlekedési Ügynökség azt tervezi, hogy 2030-ig 5 hüvelykes floppylemezeket használ a San Francisco-i Muni Metro városi kisvasúti rendszer működtetéséhez. Más iparágak is még mindig floppylemezeket használnak a régóta használt gépek működtetésének segítésére, megszokott megoldás még az animatronikai gépeknél és a hímzőgépeknél is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • inkvisitor1978 #2
    Tudtommal a modern hadihajóknak nincs gerince, külön legyártott szekciókból hegesztik őket össze.
  • Csaba161 #1

    Gondolom 5 1/4 hüvelykesre, majd tíz év múlva 3 1/2-es re...