SG.hu

Elítéltek 15 gyereket, mert MI-generált meztelen képeket terjesztettek osztálytársaikról

Egy spanyol bíróság 15 fiatalkorút ítélt egy év próbaidőre, miután két WhatsApp-csoportban MI által generált meztelen képeket terjesztettek osztálytársaikról. A tinédzsereket szexuális felvilágosítással és a mesterséges intelligencia felelős használatával kapcsolatos órákra kötelezték.

A kiskorúakat 20 rendbeli gyermekekkel való szexuális visszaélésről készült képek készítésével és 20 rendbeli, áldozataik erkölcsi integritása elleni bűncselekménnyel vádolták meg. A próbaidő mellett a tizenéveseknek a nemek közötti egyenlőségről és egyenlőségről, valamint az "információs és kommunikációs technológiák felelős használatáról" szóló tanfolyamokon is részt kell venniük - áll a Badajoz-i Fiatalkorúak Bíróságának sajtóközleményében. A hamis képek tavaly kezdtek el terjedni, de az áldozatok közül sokan túlságosan szégyellték magukat ahhoz, hogy tiltakozzanak ellene. Az ítélethirdetés előtt az egyik áldozat édesanyja elmondta, hogy a lányok "nagyon megrémültek és szorongásos rohamaik voltak, mert senkihez nem tudtak fordulni".

A bíróság megerősítette, hogy a tizenévesek mesterséges intelligenciát használtak arra, hogy olyan képeket hozzanak létre, amelyeken osztálytársaik meztelenül jelennek meg. Áldozataik közösségi média profiljairól fényképeket töltöttek le, és az arcukat "más meztelen női testekre" helyezték fel. A mentális egészségre gyakorolt hatások mellett az áldozatok arról is beszámoltak, hogy elvesztették a bizalmukat az őket célba vevő osztálytársakkal szemben, és iskolát akartak váltani, hogy elkerüljék a zaklatókkal való további kapcsolatot. Mások abbahagyták fotóik online közzétételét, és továbbra is félnek attól, hogy az MI-képek újra felbukkannak.

Riasztó globális trend, hogy a tinik mesterséges intelligenciát használnak osztálytársaik szexualizálására és zaklatására. A rendőrség amerikai középiskolákban is nyugtalanító eseteket vizsgál, és az év elején az Európai Unió javasolta a gyermekek szexuális zaklatásának definíciójának kibővítését, hogy hatékonyabban lehessen "büntetőeljárást indítani a deepfake és az MI által generált anyagok előállítása és terjesztése ellen".


Az osztálytársakat célba vevő kiskorúak talán nem is tudják pontosan, hogy a képek milyen messzire terjedhetnek potenciálisan. A hamisított, gyermekek szexuális zaklatását ábrázoló anyagok (Child Sexual Abuse Material, CSAM) kereskedésére külön fórumok vannak. Az Egyesült Királyságban működő Internet Watch Foundation (IWF) tavalyi vizsgálata arról számolt be, hogy "20254 MI által generált képet találtak egy sötét webes CSAM-fórumon egy hónap alatt", amelyeknek több mint felét nagy valószínűséggel bűncselekménynek minősítették. Az IWF szerint egyre növekszik a mesterséges intelligenciával generált CSAM-ok piaca, és a szervezet arra a következtetésre jutott, hogy "a mesterséges intelligenciával generált CSAM-ok többsége ma már elég reális ahhoz, hogy valódi CSAM-ként kezeljék őket". Egy Spanyolországban áldozattá vált osztálytársnő "megdöbbent" édesanyja egyetértett ezzel, azt mondta, hogy "ha nem ismerném a lányom testét, azt hittem volna, hogy az a kép valódi".

Miközben a törvényhozók azon fáradoznak, hogy a CSAM elleni meglévő védelmet alkalmazzák a mesterséges intelligencia által generált képekre, vagy hogy frissítsék a törvényeket, hogy kifejezetten büntetőeljárás alá vonják ezt az elkövetői alakzatot, más, drasztikusabb megoldásokat is javasoltak a mélyhamisítványok káros terjedésének megakadályozására. Az IWF azt javasolJa, hogy a bombakészítéssel kapcsolatos információk megosztását korlátozó jogszabályokhoz hasonlóan a törvényhozók korlátozzák azokat az útmutatókat, amelyek a rossz szereplőket arra vonatkozóan oktatják, hogyan használhatják a mesterséges intelligenciát CSAM létrehozására.

A Malvaluna Egyesület - amely az áldozatok családjait képviseli Spanyolországban, és széles körben kiáll a jobb szexuális felvilágosítás mellett - szóvivője azt mondta egy helyi lapnak, az El Diario-nak, hogy a szabályozáson túl oktatásra van szükség ahhoz, hogy megállítsák a tizenéveseket, akik a mesterséges intelligenciát osztálytársaik megtámadására használják. Mivel a tinédzsereket tanórákra kötelezték, az egyesület beleegyezett az ítélethozatali intézkedésekbe. "A konkrét tárgyaláson túl ezek a tények elgondolkodtatnak bennünket arról, hogy a férfiak és nők közötti egyenlőségre kell nevelni az embereket" - mondta a Malvaluna Egyesület. A csoport sürgette, hogy a mai gyerekek ne a pornográfián keresztül tanuljanak a szexről, amely "még több szexizmust és erőszakot generál".

A Spanyolországban elítélt tizenévesek 13 és 15 év közöttiek. A spanyol törvények megakadályozzák a 14 év alattiak elítélését, de az ifjúsági bíróság "kötelezheti őket rehabilitációs tanfolyamokon való részvételre". A technológiai cégek megkönnyíthetnék a káros deepfake-ek bejelentését és eltávolítását is, hiszen a Meta tulajdonában lévő WhatsAppot használták a hamis képek megosztására Spanyolországban. Egy GYIK szerint "a WhatsApp zéró toleranciát tanúsít a gyermekek szexuális kizsákmányolásával és visszaélésével szemben, és kitiltjuk a felhasználókat, ha tudomást szerzünk arról, hogy olyan tartalmat osztanak meg, amely kihasználja vagy veszélyezteti a gyermekeket", de nem említi a mesterséges intelligenciát.

A hírben szereplő képek MI-által generáltak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • mortep #16
  Értem én, hogy jó móka volt "levetkőztetni" oszt kiposztolni az osztálytársakat csakhát 15 évesen már fel kellene fogni, hogy a tetteknek következményei vannak.

  Ami az MI-t illeti, az egy eszköz, lehet korlátokat beépíteni, de a fő felelősség azt terheli, aki használja.
 • manypet #15
  Azt egyébként tudtad, hogy ebben a posztban nem a nemi erőszakról van szó? Lehet, hogy eltévedtél kicsit.

  Amúgy a nemi erőszak - ahogy a nevében is van - egy erőszak. Egy nagyjából súlyos testi sértésnek megfelelő tett. Viszont általában nem jár maradandó sérüléssel, max. traumával. Ellenben egy olyan testi sértés, ahol mondjuk az áldozat megbénul, az több kárt okoz a sértettnek, mert nem visszafordítható. A gyilkosság még kevésbé.
  Miért büntetnél mégis durvábban egy nemi erőszakot, mint mondjuk egy gyilkosságot, vagy maradandó sérülést okozó testi sértést?
 • Gabbbbbbbbbbbb #14
  A probléma az, hogy szinte lehetetlen bizonyítani, hogy mi történik két ember között zárt ajtók mögött, sötétben. Lehetne halálra is ítélni az ilyeneket, de bizonyítsd be.

  Nő egyből elmegy az orvoshoz, fotók készülnek a zúzódásokról, van sikeres mintavétel, még akkor sem lehet TELJES meggyőződéssel kijelenteni, hogy jó, akkor nem börtön, hanem nyissz.
  #metoo mozgalom csúcsán nem egyszer kiderült, hogy gyűlöletből/rosszakarat miatt pereltek be embereket megalapozatlanul. Magyarországon, környezetemben is volt egy eset, amit el se hinnétek, ha leírnám annyira szappan a story.. Újságba sajnos nem került be, mert ilyen nem történhet országunkban.
  Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2024.07.13. 08:12:14
 • Vanek úr #13
  Általánosságban még egy utolsó komment tőlem.
  Elnézést, de az, hogy ne foglalkozzunk vele, az nem megoldás. Egyrészt azért, mert (ahogy #5-ben Cat próbálta átadni) a fiatal lányok ekkor a legsebezhetőbbek az életük alatt (vagyis ez számukra zaklatás); másik meg hogy ezzel csak a pedofíliát támogatjuk (mert hiszen akkor honnan tudjuk, hogy egy kép 'eredeti', vagyis pedofil; vagy MI módosított? megnézed egy bíróságon bírókkal? a gyerek érzései meg le vannak sz@rva?). Vagyis semmilyen meztelen gyerekekről/fiatalkorúakról készült kép ne terjedjen, és pont! Akit érdekel, az annyi meztelen nős (vagy férfi) képet nézhet a neten, amennyit nem szégyell, de a(z osztály)társait ne akarja már érzelmileg ilyen módon zsarolni, zaklatni, vagy bármilyen nehéz helyzetbe juttatni.
 • duke #12
  A normalis megoldas az lenne, hogy amelyik csajt zavarnak ezek a hamis kepek, az csinaljon magarol eredeti szexkepeket es azokat terjessze. A legjobb lenne persze megelozni a problemat azzaltal, hogy minden csaj feltolt magarol meztelen kepeket az iskola weblapjara, es akkor senkinek eszebe sem jutna hamis kepeket generalni.
 • ZenMillitia #11
  aki (puhatesu kepzodmeny) megeroszakol egy embert, kortol fuggetlenul, a szerveit valodi embereknek kene adni, ugyis tulnepesedes van. Sok ertekes eletet meg lehetne menteni. A szemetre meg nincs szukseg. Akkor senki sem eroszakolna meg senkit.
  Utoljára szerkesztette: ZenMillitia, 2024.07.12. 19:02:20
 • jozsi031 #10
  A fő bűnös az MI!
 • duke #9
  Nevetseges baromsag.
  Es amugy is miert nem a MI -t csuktak le aki keszitette ?
 • Palinko #8
  Ez igaz, másfelől ha meg minden ilyet betiltanak meg üldöznek akkor ha valakiről kiszivárog rendes akkor lehet tudni hogy valódi. Ha meg mindenkiről lehetne csinálni AI-sat akkor egyrészt lehetne azt mondani hogy a valódi is AI-s, másrészt meg nem lenne olyan nagy dolog mert mindenkiről lehetne. Szóval még ez sem olyan egyértelmű.
 • Gabbbbbbbbbbbb #7
  >pucér képeken való tobzódás egy tanult viselkedés,

  Egy olyan tarsadalomban, ahol a gyerekek nem ugy nonek fel, hogy mindenki meztelen, teljesen ertelmetlen errol vitatkozni. Mondjuk szamomra nem egyertelmu, hogyha egy kulturaban van szemermesseg, akkor mennyire tanult viselkedes a szegyelosseg? Inkabb alapveto emberi termeszet adott korulmenyek kozott ezt eredmenyezheti. (Meg azert evolucios vonzata is lehet mar a ruhaviseletnek, ki tudja? Torzsi pucerkodas egy masik kontinensen nem feltetlen jo ellenpelda)
  Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2024.07.11. 23:15:15