SG.hu

Egy Instagram lájk megcsalásnak számít? Hol van a határ a mai fiataloknál?

Az online élet több lehetőséget teremt az árulásra, de az ellenőrzés finomabb formáit is magával hozta. Árulásnak számít, ha a barátunk vagy barátnőnk lájkolja egy Instagram-modell fürdőruhás fotóit? Vagy csak ártalmatlan flörtölés?

Szinte minden, amit online teszünk, nyomot hagy maga után, kezdve attól, hogy egy barátot megjelölünk egy fotón, egészen egy TikTok-videó kedveléséig. A párkapcsolatban élők számára ezek az apróságok a hűtlenség valós vagy vélt jelévé válhatnak. A "mikrocsalás" az internetes korszak kifejezése az apró hűtlenkedésekre, végtelen mennyiségű tartalom tárgya a közösségi médiában, például a TikTok-on és az Instagramon. Mivel oly sok ilyesmi történik online, a párok figyelik és vizsgálják egymás digitális szokásait a hűtlenség jelei után kutatva.

A rengeteg, rendelkezésünkre álló digitális interakció miatt nehéz megmondani, hogy melyik a megfelelő és melyik lépi át a határt. Az új, egymásnak ellentmondó szabályokkal együtt jár a magánélet megsértése és a határokat túllépő megfigyelés, mondják egyes párkapcsolati szakértők. Mennyi jogunk van betekinteni partnerünk online élete, és mennyi magánéletet illik feladni egy kapcsolaton belül?

Manapság a fiatalokkal foglalkozó terapeuták szinte minden ügyfele aggódik partnerük online viselkedésével kapcsolatban. Ha valakinek a Snapchat-pontszáma - az alkalmazáson belüli aktivitást mérő mérőszám - megemelkedik, miközben ő a munkahelyén van, az azt jelenti, hogy megcsalja? Ha egy modellt követ az X-en, az azt jelenti, hogy a partnere gyanús? Kivel csevegnek közvetlen üzenetekben? Problémát jelent, ha még mindig követik az exüket? Ez a küzdelem nem csak a fiatal nőket érinti, habár leginkább csak ők fordulnak szakemberhez problémáikkal.

A mai fiatalok is küzdenek azzal, hogy megpróbálják meghatározni a modern hűtlenséget. Sokak megcsalásként érzik, ha a barátnőjük Instagram-üzeneteket küld egy munkatársának, de minden kapcsolatban más és más a határ. Ami az egyik párnak túlzás, az egy másiknak normális lehet. Az egyik TikTok-trendben az emberek olyan vázlatos "mikrocsalási" viselkedéseket sorolnak fel, amelyeket ugyanolyan rossznak tartanak, mint a valódi szexet. A sértő viselkedések közé tartozik egy másik nő Instagram-sztorijának lájkolása, egy srác posztjára való reagálás egy osztálytermi vitafórumon, vagy az, hogy megtalálják nála egy másik nő hajgumiját.

Az ilyen videók buták és túlzók, de a digitális hűtlenségről szóló beszélgetések azért zajlanak, mert a fiatalok egyre elégedetlenebek a szerelemmel és a romantikával kapcsolatban. Kiégtek a társkereső alkalmazásokból, amelyek a szerelmet pénzre váltott, algoritmikus játékká változtatják. Az emberek világszerte minden korosztályban kevesebbet szexelnek, mint valaha. A tinilányok kétszámjegyű százalékát érte már szexuális erőszak. Nem lehet hibáztatni a fiatalokat, hogy bizalmatlanok.


Az influenszerek nemcsak mikrocsalásnak bélyegeznek bizonyos tevékenységeket, hanem népszerűsítik az amatőr nyomozást is. Nyolc millió megtekintése van a 23 éves Kai Gonzalez egy videójának, amelyben azt írja, hogy leparkolt barátja házánál, és mivel partnere már korábban párosította a telefonját a kocsija Bluetooth-jával, így a kocsifelhajtóról összekapcsolta a rendszereket, és végig tudta pörgetni a férfi szöveges üzeneteit. Gonzalez azt találta, hogy barátja több lánnyal is csetelt, így nem sokkal később véget vetett a kapcsolatnak. A videóhoz fűzött hozzászólások vegyesek, sokak szerint őrült, mások teljesen együttérzőek.

Manapság a magánnyomozók hasonló módszereket követnek, leginkább online, TikTok, Instagram vagy Facebook profilokkal igazolják az összetört szívű ügyfelek gyanúit. Az emberek nap mint nap átadják életük intim részleteit a technológiai cégeknek, de a hűtlenek általában gyorsan magánélet-tudatossá válnak, amikor esetleg lebukhatnak. Elég a partner emailjét beütni egy keresőbe, és megnézni hogy milyen közösségi profilok bukkannak fel. Máris jogos az aggodalom ha ott van a Tinderen vagy egy másik társkeresőn a tényleges szinglik tengerében. A nők ráadásul egymást is segítik, Facebook-csoportok vannak egymás férjei hűségének tesztelésére.

De a gyanú nem mindig valós, és az online nyomon követés könnyen válhat a visszaélés egyik formájává. Ugyanaz az Apple AirTag, amely segít az egyik embernek ellenőrizni, hogy a szerelme hazaért-e egy buliból, segíthet a másiknak becserkészni vagy zaklatni valakit, akivel randizik. A fiatalok egyre gyakrabban osztják meg valós idejű helymeghatározási adataikat és a digitális fiókokhoz való hozzáférésüket a kapcsolatokban a bizalom jeleként. Az intimitás és a bántalmazás közötti határvonalon nehéz eligazodni, különösen a romantikába újonnan érkező fiatalok számára.

A legrosszabb esetek közé tartozik, amikor a tizenévesek elkezdenek hozzáférést követelni a szerelmük digitális életéhez. Megtörtént eset, hogy egy lánytól barátja elkérte az online jelszavait, valamint képernyőmentéseket kért minden sms-ből, amit küldött. A zaklatás odáig fajult, hogy a barát meztelen fotókat követelt, és azzal fenyegetőzött, hogy megosztja őket, ha a lány nem engedelmeskedik. A Malwarebytes kiberbiztonsági vállalat becslései szerint a Z generációsok 55 százaléka és az ezredfordulósok 53 százaléka tapasztalt már nyomást a bejelentkezési adatok, jelszavak vagy tartózkodási helyek megosztására. A Kaspersky becslései szerint az egyedülállók 10 százalékának volt már része abban, hogy egy intim partner feltörte az e-mailjét vagy a közösségi médiát.

Kevesen akarnak egy csalárd kapcsolatban maradni. De visszatérve a Bluetooth-os kutatásra, Gonzalez ma már másképp kezelné a helyzetet: szerinte ha nem tudsz megbízni valakiben, akkor szakíts.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • end3 #5
    Hiába a szülő felelőssége, ha a fiatal a szocializációs időszaka alatt, a digitálisan azonosítható világban, - ebbe beletartoznak a hasonló formában szocializálódó, közösségi és valós, - pl iskolai, - térben létező barátok is, - tölti az idejének 80 %-át, a szülőkkel még a többi 20 százalékot sem. Az értékrend romboló hatás mindenkit elér és valamilyen formában torzít is a személyiségeken.

    (Ha másként nem, a liberálisan meghirdetett tolerancia jegyében, elfogadja mások devianciáját, holott a szocializálódás forrásaiként működő közösségek visszajelzése az, ami még időben alakíthatna azok hibás viselkedésén.

    - De, ma már a gender és az elfogadás jegyében, meg sem szabad kérdőjelezni a fiatal egyének látogatott közösségeikben, ha valami rosszat, pl. erkölcstelenséget vagy feltűnésmániás, külsőséget túlhangsúlyozó, vagy a valóságot elkerülő viselkedést, gondolkodást tapasztalnának.)
    Utoljára szerkesztette: end3, 2024.07.04. 11:32:15
  • NEXUS6 #4
    Hát, ez meg a szülő felelőssége, hogy ilyen körülmények között is ki tudjon alakítani a csemetében egy olyan értékszemléletet, ahol az alábbiak érvényesülnek.
  • Cat #3
    Ez marhajól hangzik, de manapság már szinte az egész élet virtuálisan zajlik, kezdve az oktatással, a munkán át a szórakozásig. Nehéz egy mai fiatalnak nem komolyan vennie egy netes beszólást akkor, ha egyébként a napja többi részében ott költi el a pénzét és az ott vásárolt dolgok miatt érzi jól magát.
  • NEXUS6 #2
    Nem lenne annyi feszültség a világban, ha a magánemberek a magánéletük megőrzése érdekében a virtuális dolgokat valóban virtuálisnak is kezelnék.
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2024.07.03. 13:44:28
  • manypet #1
    "A tinilányok kétszámjegyű százalékát érte már szexuális erőszak"

    Ha jól sejtem, ebbe belevették azt is, ha csúnyán nézett rá valaki, avagy ha egy neki nem tetsző hímnemű füttyenteni mert az utcán.