SG.hu

Nagy lehetőség az Airbnb-nek a párizsi olimpia

A párizsi hatóságok az elmúlt években szigorú korlátozásokat vezettek be a rövid távú lakáskiadásra. A vállalat az olimpiát arra használja fel, hogy megpróbálja megnyerni a helyieket, és bővíteni jelenlétét az ikonikus városban.

Július végére egy párizsi keresésnél az Eiffel-toronyra pillantást engedő apró stúdiótól kezdve egészen a Champs-Élysées-től pár lépésre lévő, lenyűgöző luxuslakásig mindenre van lehetőség az Airbnb-n. A vállalat két szerencsésnek azt is felajánlja, hogy a 2024-es nyári olimpiai játékok megnyitó ünnepségének éjszakáján a Musée d'Orsay ikonikus órájánál alhat. A párizsi olimpiára mintegy 3 millió látogatót várnak, és a 10 500 versenyzőhöz hasonlóan az Airbnb is évek óta készül. A vállalat 2019-ben kilencéves partnerséget kötött a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal, amely a 2028-as nyári játékokig tart. Az Airbnb akkor azt mondta, hogy a megállapodástól több százezer új bérbeadó jelentkezését várja a világ városaiban a játékok idején.

Párizsban az olimpia lehetőséget ad az Airbnb-nek arra, hogy nagyobb befolyást szerezzen egy olyan városban, ahol a helyi hatóságok korlátozásokat vezettek be a rövid távú lakáskiadásra vonatkozóan. A vállalat világszerte hasonló ellenállásba ütközött a városok részéről, miután az elmúlt évtizedben a hasonló platformokkal együtt robbanásszerűen megnőtt a népszerűsége. A kritikusok azzal vádolják őket, hogy felhajtják a bérleti díjakat, és nemkívánatos szemetet, zajt és fizikai veszélyeket hoznak a lakónegyedekbe. Ezzel szemben az Airbnb és riválisai azt állítják, hogy rugalmasságot biztosítanak az utazóknak és extra jövedelmet a házigazdáknak, akik maguk is szorongathatnak az emelkedő lakhatási költségek miatt.

Ha az Airbnb-s bérbeadás a párizsi olimpia alatt sikeresnek bizonyul, mivel a szállodáknál olcsóbb szállást és a helyieknek bevételt biztosít anélkül, hogy másoknak túl sok kellemetlenséget okozna, a platform tartósan növelheti a városban már most is komoly jelenlétét. Tavaly nyáron Brian Chesky, az Airbnb vezérigazgatója arra ösztönözte a párizsiakat, hogy a játékok idejére adják ki otthonaikat, hogy az árakat alacsonyan tartsák, és a vállalat reméli, hogy az olimpiai kereslet által vonzott új házigazdák közül néhányan hosszú távon is kitartanak a platform mellett.


Az Airbnb azt állítja, hogy az olimpiai érdeklődés már most is érezhető. A vállalat által közzétett új adatok szerint a játékok idejére ötször annyi éjszakát foglaltak le, mint 2023-ban ugyanezen időpontokra Párizsban. Az olimpiai események Franciaország többi részére is hatással lesznek: Párizs külvárosaiban és más francia városokban is magas a rövid távú bérleti aktivitás. Az aktív hirdetések száma Párizsban mostanra minden idők legmagasabb szintjére emelkedett, mintegy 40 százalékkal. Az átlagos Airbnb-házigazda várhatóan 2000 eurót keres majd a játékok alatt. Az azonban, hogy mennyi pénz jut a házigazdák zsebébe, attól függ, hogy a szállásfoglalások betelnek-e - és ugyan a játékokig már csak öt hét van hátra, sok Airbnb továbbra is szabad.

Párizs város kormánya és az Airbnb közötti kapcsolat évek óta zord. A város polgármestere, Anne Hidalgo azonnal ellenezte a cég olimpiai partnerségét, amikor azt 2019-ben bejelentették, és egy megvető levelet írt a játékok szervezőinek az Airbnb-nek a város lakóira gyakorolt hatásáról. A város korábban elfogadott egy rendeletet, amely előírta, hogy az emberek csak rövid távú, összesen évi 120 éjszakás tartózkodásra adhatják ki elsődleges lakóhelyüket. A helyi önkormányzat a közelmúltban fontolgatta a kulcsok tárolására használt zárható dobozok betiltását is, amelyek gyakran a rövid távú bérbeadás árulkodó jelei. A rövid távú bérbeadásra vonatkozó korlátozások szigorítása 2023-ban a szabályok megszegéséért kiszabott bírságok csökkenéséhez vezetett.

Dave Stephenson, az Airbnb üzleti vezetője azt állítja, hogy a rövid távú bérbeadás nélkül Párizs összeomlott volna a külső vendégek nyomása alatt és kénytelen lett volna új szállodákat építeni. Becslések szerint 160 000 szállodai szoba van a fővárosi régióban, de ezek közül sokat az olimpiai személyzet és a sportolók foglalnak majd el. "Ezek a keresleti kiugrások remek lehetőséget biztosítanak az Airbnb használatára" - mondja Stephenson. "A helyiek számára ez egy nagyszerű módja annak, hogy pénzt keressenek, és lehetővé tegyék a játékok sikerét." A rövid távú bérbeadás szelepként működhet egy olyan város számára, amely látogatók nagy tömegű beáramlására számít, azonnal megnövelve a kapacitást rövid időre.


Az olimpiai játékok körüli szokásos felhajtás ellenére idén nyáron még mindig sok hely szabad Párizsban. Az Expedián szállodai szobákra keresve körülbelül 20 alacsony árakat kínáló szálloda ajánlja magát. Az olimpiai játékok időpontjára vonatkozó párizsi szállodai árak december óta csökkennek, de továbbra is magasabbak, mint tavaly nyáron ugyanebben az időszakban: májusban a játékok nyitóhétvégéjén egy szállodai szoba átlagosan 440 euróba került. Az olimpia idején a rövid távú bérletek foglalási árai 8 százalékkal emelkedtek a játékokat megelőző két héttel korábbi időpontokhoz képest az olimpiai eseményeknek otthont adó összes helyszínen, de a rendelkezésre álló szobák száma 38 százalékkal nőtt az AirDNA, a rövid távú bérleteket nyomon követő platform szerint.

Párizsban az olimpia idején egy rövid távú bérlés átlagos ára 481 dollár éjszakánként, míg a korábban foglalók átlagosan 350 dollárt fizettek. Párizson kívül az árak átlagosan 289 dollárt tesznek ki, szemben a korábbi 198 dollárral. Stephenson szerint az Airbnb-n található hirdetések "túlnyomó többsége" olyan családoktól származik, akik saját otthonukat hirdetik meg. Más párizsiak azonban arra kérik az utazókat, hogy maradjanak távol, és arra figyelmeztetnek, hogy a játékok káoszt fognak okozni, egyesek pedig a város elhagyását tervezik.

A cég szerint több mint 160 országból és régióból érkezők foglaltak szállást Airbnb-n az olimpiára. A legnagyobb turistaáradat az Egyesült Államokból érkezik, a foglalások 20 százalékát amerikai utazók teszik ki, sok más vendég pedig az Egyesült Királyságból, Németországból és Hollandiából érkezik. Ennek fényében, valamint az Airbnb marketingoffenzívája miatt Jamie Lane, az AirDNA vezető közgazdásza és kutatási alelnöke szerint logikus, hogy egyre többen jelentkeznek az Airbnb-nél vendéglátónak. "Mindenkit kezd elkapni az olimpiai láz" - mondja, különösen "azzal, hogy az Airbnb egyre több hirdetést tesz ki Párizs városán belül".

A látogatók áradata ellenére az üres szálláshelyek könnyű elérhetősége azt sugallja, hogy sok Párizsban versenyző sportolóhoz hasonlóan néhány Airbnb-házigazda is csalódottan fogja befejezni a játékokat, mivel szállásajánlatai nem lesznek lefoglalva. Lane szerint azonban a múltban a nagy események tartósan fellendítették az Airbnb lábnyomát egy adott helyen. "A város több szálláshellyel távozik, mint amennyivel indult" - mondja Lane. Azoknak az embereknek, akik talán először döntenek úgy, hogy belevágnak, jó élményt jelenthet nagyon kevés munkával. Sokan azt gondolják majd: "Ezt újra meg kellene tennem"."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!