SG.hu

Be fogja perelni az EU az Apple-t a szoftverboltja zártsága miatt

Az Apple lesz az első olyan nagy technológiai konszern, amely ellen az EU digitális jogszabályai alapján vádat emelhetnek, mert az nem nyitja meg App Store-ját a versenytársak előtt.

Brüsszel be fogja perelni az Apple-t, mert az elfojtja a versenyt mobilszoftveres áruházában. Három, a vizsgálatot közelről ismerő személy szerint az Európai Bizottság megállapította, hogy az iPhone-gyártója nem tesz eleget azon kötelezettségének, hogy az alkalmazásfejlesztők számára lehetővé tegye, hogy a felhasználókat az App Store-on kívüli ajánlatokhoz "irányítsák" anélkül, hogy díjat szabnának ki rájuk. A vádak az első olyan technológiai vállalat ellen emelt vádak lennének, amelyet a digitális piacokról szóló törvény (Digital Markets Act) alapján emeltek. A mérföldkőnek számító jogszabály célja, hogy rákényszerítse a nagyhatalmú "online kapuőröket" arra, hogy megnyissák üzletüket a verseny előtt az EU-ban.

A Bizottság, az EU végrehajtó szerve márciusban közölte, hogy a DMA által biztosított hatáskörök alapján vizsgálatot folytat az Apple, valamint az Alphabet és a Meta ellen. Az Apple elleni vádakról szóló bejelentés a következő hetekben várható. A szabályozók eddig csak előzetes megállapításokat tettek, és az Apple még mindig tehet intézkedéseket gyakorlatának kijavítására, de a szabályozók azt is vizsgálják, hogy a Google anyavállalata, az Alphabet előnyben részesíti-e saját alkalmazásboltját, és a Facebook-tulajdonos Meta a személyes adatokat reklámcélokra használja-e fel. Ha bebizonyosodik, hogy az Apple megszegte a DMA-t, a céget napi büntetés fenyegeti, amely a világszintű átlagos napi forgalmának 5 százalékáig terjedhet, ami jelenleg valamivel több mint 1 milliárd dollár.

A lépésre azért került sor, mert a versenyhatóságok világszerte fokozzák a nagy technológiai cégek és piaci dominanciájuk ellenőrzését. Márciusban az Egyesült Államok trösztellenes eljárást indított az Apple ellen, mivel az állítólag arra használta fel az okostelefonok piacán meglévő hatalmát, hogy elnyomja a riválisokat és korlátozza a fogyasztók választási lehetőségeit. Az Epic Games 2020-ban perelte be az Apple-t az App Store miatt, és még egy kaliforniai szövetségi bíró döntését várják arról, hogy az Apple betartott-e egy tiltó határozatot.

Az Apple januárban jelentette be az iOS mobilszoftverének, az App Store-nak és a Safari böngészőjének történelmi jelentőségű módosításait az EU-ban. A változtatásokkal a brüsszeli szabályozókat próbálták megnyugtatni: az Apple lehetővé tette a felhasználók számára, hogy hozzáférjenek a rivális alkalmazásboltokhoz és más forrásokból töltsenek le alkalmazásokat. A változtatások közé tartozott az is, hogy az App Store-t digitális áruk és szolgáltatások értékesítésére használó vállalatok által fizetett díjat 30 százalékról 17 százalékra csökkentették.

Az EU azt még vizsgálja, hogy ezek a díjváltozások megfelelően megfelelnek-e az új digitális szabályoknak. Az Apple új díjakat vezetett be Európában, köztük egy 50 centes "alaptechnológiai díjat", amelyet az 1 millió felhasználónál több felhasználóval rendelkező alkalmazásokkal rendelkező fejlesztők minden egyes első felhasználó után fizetnek. Az Apple emellett további 3 százalékos díjat számít fel azon alkalmazásfejlesztőknek, akik az ő fizetési processzorát használják. Egyes fejlesztők azzal érveltek, hogy a díjváltozások következtében magasabb díjakkal szembesülhetnek.

Az Apple nem kívánt nyilatkozni, de rámutatott egy korábbi nyilatkozatára, amely szerint: "Biztosak vagyunk abban, hogy tervünk megfelel a DMA-nak, és továbbra is konstruktívan együttműködünk az Európai Bizottsággal a vizsgálatok lefolytatása során".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)