Mikeyy

Aaron: a mesterséges művész

Most két művészről olvashattok. Egyikük ember, a másik viszont egyáltalán nem, őt te is letöltheted a számítógépedre. Ray Kurzweil, a mesterséges intelligenciával kapcsolatos kutatások egyik úttörője szponzorálta a világon az első kirándulást a számítógépes művészetekbe.

Harold Cohen - művész, és a Kaliforniai Egyetem művészeti professzora - 1973 óta dolgozik az Aaron nevű programon, ami művészeti alkotásokat készít. A program nagyjából 1,5 MB-os LISP kód, ami folyamatosan fejlődik, és már több cikket is írtak róla, több egyetemi előadásnak volt a témája, sőt Pamela McCorduck egy egész könyvet írt arról, hogy mi Aaron valójában és mit csinál. Aaron stilizált csendéleteket és emberi alakok portréit rajzolja és festi beprogramozott "képzelete" alapján, emberi beavatkozás nélkül.

Aaron munkássága - ami a világ több múzeumában is látható volt - sok kérdést vetett fel a művészet és a kreativitás természetével kapcsolatban. "Szinte mindenki más kreatívnak tartja. Én személy szerint nem, ugyanis nekem meglehetősen szigorú meglátásom van azzal kapcsolatban, hogy mi kell a kreativitáshoz. De elég kreatív ahhoz, hogy az Amerikai "Mesterséges Intelligenciáért" Szövetség elnöke tavaly egy ünnepi beszédében az egyetlen létező kreatív programként említette meg" - nyilatkozta Cohen.

Aaron 1973-ban egy kérdésként merült fel Cohen-ben, amikor azon gondolkodott, hogy mik az alapkövetelményei egy kép készítésének. A kaliforniai Chalfant Valley-ben található petroglifák (sziklába vésett ábrák) vizsgálatakor Cohen eldöntötte, hogy ír egy számítógépes programot, ami képes ugyanezt megcsinálni. Az első kísérletek arra irányultak, hogy megtanítsa a számítógépnek a különbséget a nyitott és zárt formák között, és végül olyan szinten belemerült ebbe a munkába, hogy művészetét csak ebben a formában próbálta kifejezni.

Aaron 30 napig ingyenesen használható változata letölthető Kurzweil számítógépes művészetekkel foglalkozó honlapjáról, ahol 1-2 demó is mutatja Aaron munkásságát. Telepítés után Aaron akár képernyővédőként is tevékenykedhet, és minden alkalommal egy vadonatúj műalkotást hoz létre, amit akár e-mailen is elküldhetünk ismerőseinknek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!