SG.hu

India lemásolja az EU digitális cégek elleni törvényét

Az amerikai cégek nagyon megijedtek, a Google, az Amazon és az Apple erősen lobbizik, hogy megakadályozzák. Az indiai startupok szerint a törvény egyenlő versenyfeltételeket fog teremteni.

A digitális nagyvállalatok növekvő piaci erejére hivatkozva egy indiai kormányzati testület új trösztellenes törvény meghozatalát javasolta, amely kiegészítené a meglévő szabályokat, amelyek végrehajtása a testület szerint „időigényes”. Az indiai digitális versenytörvény az EU 2022-es, mérföldkőnek számító digitális piaci törvényének mintájára készül. A törvény a nagy cégekre vonatkozik majd, beleértve azokat is, amelyek globális forgalma meghaladja a 30 milliárd dollárt, és amelyek digitális szolgáltatásai legalább 10 millió helyi felhasználóval rendelkeznek, így a világ legnagyobb technológiai cégei közül néhányat a törvény hatálya alá von. A jogszabály megtiltaná a vállalatoknak a felhasználók nem nyilvános adatainak felhasználását és saját szolgáltatásaik népszerűsítését a riválisokkal szemben, valamint eltörölné a harmadik féltől származó alkalmazások letöltésére vonatkozó korlátozásokat. Az EU-hoz hasonlóan a testület azt is javasolja, hogy a jogsértésekért az adott vállalat éves globális forgalmának 10%-áig terjedő büntetést szabjanak ki.

Az Amerikai Kereskedelmi Kamara részét képező Amerikai-Indiai Üzleti Tanács (USIBC) a tervezett törvény felülvizsgálatát kérte Indiától. A Google, az Amazon és az Apple technológiai óriásokat képviselő amerikai lobbicsoport arra kérte Indiát, hogy gondolja újra a javasolt, EU-szerű versenytörvényt, mivel "az adatok felhasználásával és a partnerek előnyben részesítésével szembeni szabályozás növelheti a felhasználói költségeket" - derül ki egy levélből, amelyet a törvényen dolgozó indiai vállalati ügyek minisztériumának írtak. Írásuk szerint a vállalatok ezeket a stratégiákat új termékfunkciók bevezetésére és a felhasználók biztonságának növelésére alkalmazzák, és ezek megfékezése csapást fog mérni a terveikre. Az indiai törvénytervezet „sokkal szélesebb körű”, mint az uniós - áll a levélben. "A célba vett vállalatok valószínűleg csökkentik az Indiában történő beruházásokat, áthárítják a digitális szolgáltatások megemelkedett árait, és csökkentik a szolgáltatások körét."

Az 1,4 milliárd fős lakossággal és a növekvő vagyonos réteggel rendelkező India jövedelmező piac a nagy technológiai cégek számára. Tim Cook, az Apple vezérigazgatója ebben a hónapban azt mondta, hogy a vállalat „bevételi rekordot” ért el Indiában a márciusi negyedévben, amikor a teljes globális bevétele 4%-kal csökkent.

Az indiai versenyhatóság (CCI) évek óta vizsgálja a nagy technológiai cégeket. A CCI 2022-ben 161 millió dollárra bírságolta a Google-t, és arra kötelezte, hogy ne korlátozza a felhasználókat az előtelepített alkalmazások eltávolításában, és ne tegye lehetővé a letöltéseket az alkalmazásbolt használata nélkül. A Google tagadja a vétkességet, és azt állítja, hogy az ilyen korlátozások növelik a felhasználók biztonságát. Az Amazon ellen szintén trösztellenes vizsgálat folyik, mert indiai honlapján előnyben részesített kiválasztott eladókat, ezt a vádat azonban tagadja. Az Apple ellen szintén vizsgálatot folyik az alkalmazások piacán betöltött erőfölényével való állítólagos visszaélés miatt.

Egy 40 indiai startupból álló csoport azonban kiállt az új indiai törvény mellett, mondván, hogy az segíthet a domináns digitális platformok monopolisztikus gyakorlatának kezelésében, és egyenlő versenyfeltételeket teremthet a kisebb vállalatok számára. A jogszabály meghozatalára nincs rögzített menetrend, de az indiai kormány még áttekinti a javaslattal kapcsolatos visszajelzéseket, mielőtt a parlament jóváhagyását kérné, akár változtatásokkal, akár anélkül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!