SG.hu

Zsarolóvírusok terjesztését végző bűnözőket állítottak elő Ukrajnában és Örményországban

Négy embert előállítottak Ukrajnában és Örményországban, és több mint 100 szervert lekapcsoltak egy, az internetes vírusok előállítására képes számítógépes programok felszámolására indított, "valaha volt legnagyobb művelet" során; a programok jelentős szerepet játszottak a zsarolóvírusok elterjedésében - közölte az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete.

Az Europol arról tájékoztatott, hogy az Endgame-nek nevezett, május 27. és 29. között lezajlott nemzetközi művelet során felszámolt számítógépes programok hálózata zsarolóprogramokkal és más rosszindulatú szoftverekkel segítette elő az internetes rendszerek elleni támadásokat. A lekapcsolt rendszerek az IcedID, SystemBC, Pikabot, Smokeloader, Bumblebee valamint Trickbot nevű szoftvertípusokat használták más rosszindulatú programok célrendszerbe való beillesztésére.


Az Europol által koordinált, négy országban - Örményországban, Ukrajnában, Hollandiában és Portugáliában - közel húsz házkutatással járó művelet négy ember előállításához vezetett Örményországban és Ukrajnában, valamint további nyolc gyanúsított került a hatóságok látóterébe a szóban forgó bűncselekménnyel összefüggésében. A lekapcsolt szerverek Bulgáriában, Kanadában, Németországban, Litvániában, Hollandiában, Romániában, Svájcban, az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban és Ukrajnában üzemeltek. Az illetékes hatóságok emellett több mint kétezer domaint megfigyelés alá vontak.

A 2022-ben indult nyomozás rávilágított, hogy az egyik fő gyanúsított legalább 69 millió eurót (mintegy 27,6 milliárd forint) keresett kriptovalutában azzal, hogy zsarolóvírusok telepítésére szolgáló bűnügyi infrastruktúrát bérelt a felsorolt országokban. A Endgame nevű művelet folytatódik, és további előállítások várhatók - tette hozzá az Europol.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!