SG.hu

Egy svájci zsebkés a Matrix zsarolóvírus

A Matrix a zsarolóvírus világban olyan, mint egy mindentudó svájci zsebkés, amelynek újabb változatai a lokális hálózatra kerülést követően képesek felkutatni a potenciális áldozatot jelentő további számítógépeket.

A Sophos jelentése szerint a Matrix zsarolóvírus vírus 2016 óta operál, a cég eddig 96 szabadon hozzáférhető mintáját nyomozta le. A korábbi célzott zsarolóvírusokhoz - mint a BitPaymer, a Dharma vagy a SamSam - hasonlóan, a gépeket Matrixszal támadó programozók a céges hálózatokra való betöréshez és számítógépek megfertőzéséhez a távoli asztal protokollját használják (RDP), a Windows számítógépek egy beépített távoli hozzáférést biztosító eszközét. Azonban ezen más zsarolóvírus családokhoz képest a Matrix csak egyetlen gépet támad a hálózaton, ahelyett, hogy a szervezet egészében elterjedne.

A Matrix zsaroló szövegei a támadókódba vannak ágyazva, azonban az áldozatok egészen addig nem tudják, mennyit kell fizetniük, amíg fel nem veszik a kapcsolatot a támadókkal. A Matrix létezésének túlnyomó részében a szerzők a kritográfiai módszerrel védett, bitmsg.me nevű instant üzenetküldő szolgáltatást vették igénybe, azonban a szolgáltatás megszűnésével visszaváltottak átlagos email fiókokra.

A Matrix mögött álló támadók a kriptopénzben követelik a váltságdíjat, amelyet az Egyesült Államok dollárjához rögzített összegben határoznak meg. Ez szokatlan, hiszen általános esetben a kriptopénz követeléseket közvetlenül kriptopénz értékekben határozzák meg és nem az annak megfelelő dollármennyiségben. Nem egyértelmű, hogy ez a váltságdíj köveletés szándékos megtévesztési kísérlet vagy egy próbálkozás a vadul ingadozó kriptopénz árfolyamok kivédésére. A SophosLabs támadókkal folytatott kommunikációja alapján a váltságdíj követelések 2500 dollárra vonatkoztak, a támadók azonban csökkentették az összeget, amikor a kutatók nem válaszoltak többet a követelésekre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!