SG.hu

Le fogják cserélni az emberek a PC-jüket az MI miatt?

Elemzők szerint inkább csak a cégek, mert az MI PC-k elsősorban a termelékenység növekedését ígérik.

A Morgan Stanley szerint az MI PC-k lesznek a kereskedelmi flottafrissítések következő hullámának motorjai. A Microsoft a Build konferenciáján mutatta be terveit, és a cég előrejelzése szerint 2028-ra a teljes értékesítés 65 százalékát ilyen gépek fogják kitenni. A pénzügyi szolgáltató cég ezzel nem ért egyet, jelentésük szerint a vállalkozások lesznek „az MI PC-k kezdeti alkalmazói, mivel elsősorban termelékenységi eszközként kerülnek forgalomba”. A Morgan Stanley szerint az informatikai vezetők mintegy háromnegyede már most vizsgálja a technológiát, vagy tervezi a bevezetést. Ez csökkenteni fogja a felhőbe küldött MI-munkaterhelések arányát azzal, hogy több feldolgozás történik majd helyi szinten.

A jelentés szerint az MI PC-k "alacsonyabb lekérdezésenkénti költséget, alacsonyabb késleltetést, korlátlan személyre szabhatóságot, magasabb rendelkezésre állást, valamint nagyobb adatvédelmet és biztonságot nyújtanak”, mindezt egységenként 1000 dolláros árcédula mellett. Az egy héttel ezelőtti fejlesztői rendezvényén a Microsoft azzal népszerűsítette MI PC terveit, hogy a Qualcomm Snapdragon X Elite és X Plus rendszerre épülő chipek lesznek a következő generációs Surface Laptop és Pro táblagépekben, és ez csak kettő a Qualcomm 20 Copilot+ PC-je közül.

A világjárvány csúcspontja óta lassulnak a PC-eladások: az iparág 2023-ban 259,5 millió darabot szállított, szemben a 2021-es 341 millióval. A Windows 10 jövő októberi lejárta várhatóan némi fellendülést hoz majd, de úgy tűnik, hogy ez már nem az a hajtóerő, ami korábban volt, ezért a gyártók valami más után kutatnak, ami az üzemanyagot biztosítja. A Morgan Stanley becslése szerint az MI PC-k 2024-re két százalékos piaci részesedést tesznek ki, jövőre 16 százalékra emelkednek, az azt követő évben 28 százalékkal részesednek a tortából, 2027-ben 48 százalékra nőnek, és 2028-ban, az előrejelzési időszak végére a piac 64 százalékát teszik majd ki.

A Microsoft márciusban közölte, hogy még mindig próbálja meggyőzni az ügyfeleket a Copilot termelékenységi előnyeiről, és koncepcióbizonylatokat futtat, de nem minden informatikai vezetőt (CIO) és elemzőt győzött meg. Elizabeth Hackenson, a Schneider Electric CIO-ja szerint az MI PC "meglehetősen költséges”, Jay Ferro, a klinikai kutatási adatok kezelésével foglalkozó Clario CIO-ja pedig azt mondta, hogy kivárnak, hogy "kiforrottabb lehetőségeket, a korai alkalmazói költségek elkerülését, nagyobb választékot és szilárdabb esettanulmányokat” érjenek el.

Az elemzők hasonlóképpen vélekednek, szerintük még nem jött el az idő a mesterséges intelligenciával működő számítógépek számára. Ranjit Atwal, a Gartner kutatási igazgatója elmondta: "Ha a PC-gyártók ragaszkodnak ahhoz, hogy kimutatható előnyök nélkül felárat kérjenek az MI PC-kért, akkor az üzleti vállalkozások MI nélküli vagy alacsonyabb felszereltségű PC-ket fognak vásárolni.” A Forrester szerint még mindig nincs „gyilkos alkalmazás” az átlagos információs dolgozók számára, annak ellenére, hogy 50 MI PC van a piacon. "A Forrester arra számít, hogy bizonyos, nagy számítási igényű szerepkörök, például a kreatívok, az adattudósok és a fejlesztők jelentős hasznot húznak majd az MI PC-kből. A legtöbb irodai dolgozó számára azonban egyszerűen nincs olyan jelentős alkalmazás a mindennapi munkában ahhoz, hogy az MI PC-k gyors bevezetését ösztönözzék” - áll a múlt hónapban közzétett jelentésben.

Ennek ellenére a Canalys megkérdezte az informatikai igazgatókat, és a megkérdezettek körülbelül egyharmada figyelmeztetett, hogy elhalasztják a PC-vásárlási döntéseket, hogy lássák, az MI-technológia fejlődése elegendő-e ahhoz, hogy befolyásolja a frissítési folyamatot. Természetesen a Lenovo múlt heti negyedéves eredménybeszámolóján is szóba került az MI. Yuanqing Yang vezérigazgató pénzügyi elemzőknek azt mondta: „Az MI PC hamarosan új keresleti ciklust indít el a prémium árképzésű és a kereskedelmi felhasználók számára vonzó funkciókkal rendelkező termékek iránt. Arra számítunk, hogy a következő három évben az MI PC-k a prémium kategóriából fokozatosan a mainstream szegmensbe kerülnek” - tette hozzá. „Az MI PC-ről telefonra és tabletre is fokozatosan terjeszkedünk, miközben zökkenőmentes együttműködést építünk ki az eszközök között.”

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dodo55 #5
    Mi az az MI PC? Kizárólag azok, amikben mondjuk SXM socketek vannak és lehet beléjük tenni méregdrága AI acceleratorokat, vagy a 8 évvel ezelőtti Skylake-ektől felfelé kb. már minden is, amit azóta gyártottak? Csak mert az utóbbiakban már mind van olyan utasításkészlet, amivel a kliensoldali AI alkalmazásokhoz manapság elterjedt OpenVino keretrendszer támogatott, de esetleg egy 18 évnél fiatalabb, CUDA magokat tartalmazó, sőt akár egy 6 évnél is fiatalabb, már Tensor magokat is tartalmazó NVIDIA videokártya, amik ráadásul akár már training feladatokra is használhatóak ésszerű kereteken belül.

    Szóval mi is az az MI PC?

    Mert tartok tőle, hogy csak egy újabb marketing bullshit, amivel érdemi fejlesztések helyett* egy újabb lóbőrt le lehet nyúzni a több évtizede egyre jobban a fejlődésében megrekedő technológiákról, persze mindig többszörös és többszörös árakon - ezt látva szoktam egyébként szinte már-már eltátani a számat, hogy mennyire végtelenül megértő és türelmes lett manapság a fogyasztói társadalom, aki ugye csakis azért hajlandó pénzért dolgozni, csakis azért érdekelt ebben, mert abból évről évre jobb és jobb árukínálatból válogathat magának mindenfélét, évről évre kedvezőbb, aztán annál is kedvezőbb árakon. Ez az alku, ezért válhattak életképessé többek között az aranyfedezet nélküli fizetőeszközök.

    *Mostanában épp azt beszélik, hogy bruttó IPC tekintetében az érkező Arrow Lake pl. a Raptor Lake alatt maradhat majd, csak az IPC / watt arány javul majd (tehát energiahatékonyabb lesz), de nem fogják tudják tudni hozni vele nyers számítási teljesítmény tekintetében a mostani Raptor Cove P magok maximális szintjét!
  • barret #4
    Nem.
  • csulok0000 #3
    @Supra-III:
    Egyrészt pont ez a lényeg, hogy ezeket a dolgokat előre látni kell, tudjanak készülni arra a gyártók, hogy mekkora lesz az igény. A többség pedig igenis használni fogja, csak nem lesz tudomása róla. Mert apró alig észrevehető kényelmi funkciók formájában fog megjelenni.

    @kvp:
    Ez jelenleg is pontosan így van. Másrészt a cégeknél millió féle beosztás és feladat van. Nem lesz mindegyik esetén szükség MI-re. A még jól működő és elfogadható sebességű gépeket át lehet adni olyan kollégáknak akik számára nincs szükség többre. Másrészt rengeteg gépet fel lehet használni egyéb feladatra is, amikor az aktuális feladatra már alkalmatlan lenne.


    Utoljára szerkesztette: csulok0000, 2024.05.30. 14:32:33
  • kvp #2
    A lenyeg, hogy a vallalati szektorban ket trend lesz megfigyelheto. Az egyik az addig hasznaljuk a regi hardvert a regi szoftverrel amig szet nem esik. A masik pedig a 2-3 evente uj hardvert veszunk. Ez utobbi azt is jelenti, hogy az uj vallalati hardvereket is csak 2-3 eves tervezett elettartalommal kell gyartani, mert utanna ugyis kuka.

    A maganszektorban is le fogjak cserelni az emberek a pc-jeiket, csak nem uj pc-re, hanem okos eszkozokre, amiket ugyancsak 2-3 evente cserelni kell. Ez az is jelenti, hogy nem lesz tartos termek, csak tudomanyos vagy katonai celra, de ahhoz meg nem lehet majd normal aron hozzaferni. Talan megmaradnak a hobbistak szamara az epitsd magad megoldasok, mint pl. a raspberry pi sorozat es akkor aki tartos gepet akar, az epithet maganak ha van ra penze.
  • Supra-III #1
    Ez egy katasztrófa. MIről beszélünk? PC-ről, ami még nem is létezik? Ki tudja még mi lesz, mire ezek a PC-k egyáltalán elérhetőek lesznek.
    Másrészt ez egy környezeti katasztrófa, miután kb az összes windows pc-t lehet kidobni, hogy a win11 fusson, két évvel később ki lehet dobni ezeket is, hogy menjen rajta az AI. Persze, az emberek 90% azt sem tudja majd, mi az, a 99%-a meg nem fogjá használni a hétköznapokban - de majd kell mert az menő vagy trendi (vagy biztos lesz rá addig új szó, ami ugyanazt jelenti)