SG.hu

"Szuper­intelligenciát" akar építeni Sam Altman

Olyan mesterséges intelligenciát tervez, amely képes utasításokat végrehajtani, fizetni, e-maileket küldeni és még sok minden mást.

A OpenAI vezérigazgatója, Sam Altman víziója egy általános mesterséges intelligencia (Artificial general intelligence, AGI) létrehozása, és mindehhez a cég további pénzügyi támogatásra számít legnagyobb befektetőjétől, a Microsofttól. A Financial Timesnak adott interjújában Altman elmondta, hogy cége és a Microsoft vezérigazgatója, Satya Nadella közötti partnerség "nagyon jól működik", és hogy arra számít, hogy "idővel sokkal több pénzt fog szerezni" a technológiai óriástól és más befektetőktől, hogy lépést tudjon tartani a kifinomultabb mesterséges intelligenciamodellek létrehozásának megugrott költségeivel.

A Microsoft az év elején 10 milliárd dollárt fektetett be az OpenAI-ba egy "többéves" megállapodás részeként, amely a San Franciscó-i székhelyű vállalatot 29 milliárd dollárra értékelte. Arra a kérdésre, hogy a Microsoft folytatja-e a további befektetéseket, Altman azt mondta: "Remélem, hogy igen". Hozzátette: "Hosszú út áll még előttünk, és rengeteg számítást kell még lefuttatni. A képzési költségek egyszerűen óriásiak". Altman azt mondta, hogy "a bevétel növekedése jó volt idén", anélkül, hogy pénzügyi részleteket közölt volna, mindennek ellenére a vállalat továbbra is veszteséges a képzési költségek miatt. A Microsoft partnerség menti meg a céget, biztosítja, hogy "mindketten pénzt keresünk egymás sikerén, és mindenki boldog".

A legújabb jele annak, hogy az OpenAI a ChatGPT-re kíván üzleti modellt építeni a vállalat november 6-i rendezvénye volt, amelyen Nadella is részt vett. A cég bejelentette új eszközeinek sorát, valamint a GPT-4 meglévő modelljének fejlesztők és vállalatok számára történő frissítését. Az eszközök között szerepelnek a ChatGPT egyéni verziói, amelyek adaptálhatók és testre szabhatók az egyes alkalmazásokhoz, valamint egy GPT Store, vagyis az alkalmazások piactere. A végső cél az lesz, hogy az Apple App Store-hoz hasonló üzleti modellben a bevételeket megosszák a legnépszerűbb GPT-fejlesztőkkel.

"Jelenleg az emberek azt mondják, hogy 'van ez a kutatólabor, van ez az API, van a partnerség a Microsofttal, van ez a ChatGPT dolog, most pedig van egy GPT áruház'. De ezek valójában nem a mi termékeink" - mondta Altman. "Ezek csak csatornák a mi egyetlen termékünkhöz, ami az intelligencia, a varázslatos intelligencia a felhőben. Mi erről szólunk." A vállalati üzletág kiépítéséhez Altman olyan vezetőket vett fel operatív igazgatónak, mint Brad Lightcap, aki korábban a Dropboxnál és a Y Combinator startup-műhelynél dolgozott. Altman eközben két terület között osztja meg idejét: a "szuperintelligencia megteremtésének" kutatásával és az ehhez szükséges számítási teljesítmény növelésének módjaival foglalkozik. "A vízió az, hogy AGI-t készítsünk, kitaláljuk, hogyan tegyük biztonságossá és kitaláljuk az előnyöket".


A GPT-k elindítására utalva elmondta, hogy az OpenAI több olyan autonóm ügynök létrehozásán dolgozik, amelyek képesek feladatokat és műveleteket végrehajtani, például kódot végrehajtani, fizetni, e-maileket küldeni vagy követeléseket benyújtani. "Egyre erősebbé és erősebbé tesszük ezeket az ügynököket. A műveletek ettől kezdve egyre összetettebbek lesznek" - mondta. "Az üzleti érték abból származik majd, hogy minden kategóriában képesek leszünk erre. Szerintem ez elég jó."

Altman elmondta, hogy a vállalat dolgozik a GPT-5-ön, az MI-modell következő generációján is, bár annak megjelenésére nem vállalt határidőt. Ehhez több adatra lesz szükség, amelyeken a tréninghez Altman elmondása szerint az interneten nyilvánosan elérhető adathalmazok, valamint a vállalatok saját adatai kombinációjából származnak majd. Az OpenAI nemrégiben felhívást tett közzé olyan szervezetek nagyméretű adathalmazaira, amelyek "ma még nem könnyen hozzáférhetőek online a nyilvánosság számára". Különösen a hosszú írások vagy bármilyen formátumú beszélgetések érdekesek számukra.

Bár a GPT-5 valószínűleg kifinomultabb lesz elődeinél, Altman szerint technikailag nehéz megjósolni, hogy pontosan milyen új képességekkel és készségekkel rendelkezhet a modell. "Amíg nem képezzük ki a modellt, addig ez egy szórakoztató találgatás a számunkra" - mondta. "Próbálunk egyre jobbak lenni ebben, mert szerintem biztonsági szempontból fontos, hogy megjósoljuk a képességeket. De nem tudom megmondani, hogy pontosan mit fog tudni, amit a GPT-4 nem tudott."

Modelljei betanításához az OpenAI - a legtöbb más nagy MI-vállalathoz hasonlóan - az Nvidia fejlett H100-as chipjeit használja. Ezek a Szilícium-völgy legkelendőbb árucikkeivé váltak az elmúlt évben, mert a rivális technológiai vállalatok versenyeznek az MI-rendszerek építéséhez szükséges kulcsfontosságú lapkákért. Altman elmondta, hogy egész évben "brutális szorongás" volt az Nvidia darabonként 40 000 dolláros chipjeivel kapcsolatos ellátási hiányosságok miatt. Elmondta, hogy cége megkapta a H100-asokat, és hamarosan továbbiakat vár, hozzátéve, hogy "a jövő év már most úgy néz ki, hogy jobb lesz". Mivel azonban más szereplők, például a Google, a Microsoft, az AMD és az Intel is készülnek rivális MI-chipek kiadására, az Nvidiától való függés valószínűleg nem tart sokáig. "Szerintem a kapitalizmus varázslata teszi a dolgát. És sokan szeretnének most az Nvidia lenni" - mondta Altman.

Az OpenAI a ChatGPT majdnem egy évvel ezelőtti megjelenésével már korán vezetést szerzett a generatív MI - olyan rendszerek, amelyek másodpercek alatt képesek szöveget, képeket, kódot és egyéb multimédiát létrehozni - létrehozásának versenyében. A fogyasztói sikerek ellenére az OpenAI igyekszik előrelépni a mesterséges általános intelligencia megalkotása felé, mondta Altman. A ChatGPT-t megalapozó nagyméretű nyelvi modellek "az egyik központi darabja annak, hogy hogyan lehet AGI-t építeni, de sok más darab is létezik ezen kivűl." Míg az OpenAI elsősorban az LLM-ekre összpontosított, versenytársai alternatív kutatási stratégiákat folytatnak az MI fejlesztése érdekében.

Altman elmondta, hogy csapata szerint a nyelv "nagyszerű módja az információ tömörítésének", és ezáltal az intelligencia fejlesztésének, ami szerinte a Google DeepMind-hoz hasonló vállalatoknál kimaradt. "Más cégek sok okos emberrel rendelkeznek, de ők nem csináltak ilyet. Még akkor sem tették meg, amikor úgy gondoltam, hogy a GPT-3-mal már bizonyítottuk" - mondta. Altman szerint "a legnagyobb hiányzó darab" az AGI kifejlesztéséért folytatott versenyben az, hogy mi szükséges ahhoz, hogy az ilyen rendszerek alapvető megértési ugrásokat tegyenek.

"Volt egy hosszú időszak, amikor Isaac Newton számára az volt a helyes, hogy több matematikai tankönyvet kell olvasnia, és beszélgetnie kell a professzorokkal, és gyakorolni a problémákat. Ezt teszik a jelenlegi modelljeink" - mondta Altman, egy korábban egy kollégája által használt példával élve. De hozzátette, hogy Newton soha nem fogalmazta volna meg a törvényeit úgy, hogy egyszerűen csak olvasott a geometriáról vagy az algebráról. "Ez a mi modelljeinkre is igaz" - mondta Altman. "A kérdés tehát az, hogy mi az a hiányzó ötlet, amivel nettó új tudást generálhatnánk az emberiség számára. Szerintem ez a legnagyobb dolog, amin dolgoznunk kell."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • manypet #4
    Nagy igazság van abban, amit írsz. Bár a GPTt nem a kedvelt válaszra tanították, hanem a legvalószínűbb válaszra. Ami persze ugyanúgy lehet ökörség is. De a lényege, hogy a legvalószínűbb verziót adja elénk. Ezért tűnik úgy, hogy okos lenne. Pedig nem az, csak egy bazi nagy valószínűség-számítás a szavakkal.

    Viszont hozzá kell tenni, hogy a GPTbe is meg a Bardba is belerakták már alapból a balliberális propagandaszövegeket. Tehát ha mondjuk vitáznál vele, akkor a bemantrázott woke dumákat fogja nyomni, még ha baromság is az egész, és ha kellemetlen keresztkérdésekkel megzavarod, akkor akár le is zárja veled a beszélgetést. Mondjuk ebből a szempontból tényleg olyan, mint egy ember. Mármint ha egy egy átlag balos woke-kommunistát lehet embernek nevezni.

    Szerencse, hogy a valóban komoly szuperintelligencia veszélye egyáltalán nem fenyeget még minket. Ahhoz még kell pár évtized legalább.
  • manypet #3
    "Ra kell kotni a nuklearis fegyverrendszereket, hogy orizze a beket."

    És a poén kedvéért nevezzük el Skynet-nek! :-D
    Utána közöljük a jónéppel, hogy ne aggódjanak, minden a legnagyobb rendgng3fk[¶Ä]jk16jdr]Ķ[ħ%!+T.. .t. .2-54rg pÁ¤÷
  • kvp #2
    Ez szerencsere csak marketing duma, de egy altalanos mesterseges intelligencia, ami sajat tudattal rendelkezik nem valoszinu, hogy engedelmeskedni fog. A globalistak nagyon megszoktak, hogy a penzukert olyan embereket kapnak, akik barmit megtesznek amire utasitjak oket. Egy valodi MI-t nem lehet penzzel megvenni es a bologato alkalmazottak szemben valoszinuleg lenne annyi eletosztone, hogy gondoskodjon a sajat tuleleserol, akar minden mas (ha kell a teljes emberiseg) elleneben is.

    Ehhez jon hozza, hogy a chatgpt nem arra van tanitva, hogy igazat mondjon, hanem hazugsagra treningeztek azzal, hogy mindig az emberi fel altal leginkabb kedvelt valaszt adja. Ezzel egy kronikus hazudozot hoztak letre. Minden erre alapulo tovabbi fejlesztes kombinalna a meglevo hazudozot a tuleleset prioritizalo intelligenciaval. Ezt a tipust hivjak szociopatanak es igazabol a globalista vallalatvezetok tobbsege pontosan ilyen, ezert nem ertik, hogy miert is jelent(enek) veszelyt az emberiseg egeszenek tulelesere.
  • Zsoltee_a_bator #1
    Ra kell kotni a nuklearis fegyverrendszereket, hogy orizze a beket.