SG.hu

Leváltották az OpenAI éléről Sam Altman vezérigazgatót

A ChatGPT mögött álló vállalat igazgatótanácsa azonnali hatállyal kirúgta az OpenAI vezérigazgatóját, Sam Altmant , aki sokak számára a generatív mesterséges intelligencia arca volt. Senki nem érti mi történt, a hirtelen lépés sokkolta a technológiai iparágat.

Az OpenAI technológiai igazgatója, Mira Murati lesz az ideiglenes vezérigazgató - közölte a vállalat, hozzátéve, hogy keresni fognak új állandó vezérigazgatót. "Altman távozása az igazgatótanács mérlegelő felülvizsgálati folyamatát követi, amely arra a következtetésre jutott, hogy nem volt következetesen őszinte az igazgatótanáccsal folytatott kommunikációjában, ami akadályozta az igazgatótanácsot feladatai gyakorlásában" - írta az OpenAI a blogban, anélkül, hogy részletezte volna. Greg Brockman, az OpenAI elnöke és társalapítója, aki a vezetőségi átrendeződés részeként az igazgatótanács elnöki posztjáról is lemondott, kilépett a cégből, jelentette be az X üzenetküldő platformon pénteken késő este. "A mai hírek után kilépek" - írta.

A távozás sok alkalmazottat váratlanul ért, akik szintén csak egy belső üzenetből és a vállalat nyilvános blogjából értesültek a hirtelen vezetői váltásról. Meglepetésként érte Altmant és Brockmant is, akik a bejelentést követő perceken belül értesültek az igazgatótanács döntéséről - mondta Brockman. "Mi is még mindig próbáljuk kitalálni, hogy pontosan mi történt" - írta az X-en, hozzátéve: "Rendben leszünk. Nagyobb dolgok jönnek hamarosan". A jelenleg négytagú igazgatótanács három független igazgatóból áll, akik nem rendelkeznek részesedéssel az OpenAI-ban, valamint Ilja Szutszkever tudományos vezetőből.

A Microsoft több, mint 10 milliárd dollárt fektetett be az OpenAI-ba, de nem rendelkezik igazgatósági tagsággal a startupot irányító nonprofit szervezetben, mely tavaly novemberben a ChatGPT kiadásával indította el a generatív MI-őrületet. A chatbot a világ egyik leggyorsabban növekvő szoftveralkalmazása lett. A rengeteg adaton kiképzett mesterséges intelligencia képes tartalmakat létrehozni, segítve a felhasználókat a szövegek elkészítésében és feladatok megoldásában. A ChatGPT indulása után a szabályozó hatóságok igyekeztek felzárkózni: az Európai Unió felülvizsgálta a mesterséges intelligenciáról szóló törvényét, az Egyesült Államok pedig megkezdte a mesterséges intelligencia szabályozására irányuló erőfeszítéseket.


Altman korábban az Y Combinator startupot vezette, de ő vált az OpenAI és a rendkívül népszerű generatív MI-technológia arcává is. Altman nem sokkal a bejelentés után annyit posztolt az X-en, hogy: "Imádtam az OpenAI-nál töltött időmet. Személyesen is inspiráló volt számomra, és remélhetőleg a világ számára is egy kicsit. Legfőképpen imádtam ilyen tehetséges emberekkel dolgozni. Később többet fogok mondani arról, hogy mi lesz a következő lépés.". Murati korábban a Teslánál is dolgozott, és 2018-ban csatlakozott az OpenAI-hoz, később pedig technológiai vezető lett. Ő felügyelte a termékbevezetéseket, köztük a ChatGPT indulását.

A bejelentést követő péntek délutáni rendkívüli megbeszélésen Murati igyekezett megnyugtatni a dolgozókat, és elmondta, hogy az OpenAI és a Microsoft közötti partnerség stabil, és annak vezetői, köztük Satya Nadella vezérigazgató továbbra is bizalmat szavaznak a startupnak. "A Microsoft továbbra is elkötelezett a Mira és csapata mellett, miközben a mesterséges intelligencia következő korszakát hozzuk el ügyfeleinknek" - mondta a szoftvergyártó szóvivője. A Microsoft honlapján közzétett nyilatkozatában Nadella így fogalmazott: "Hosszú távú megállapodást kötöttünk az OpenAI-val. Továbbra is együtt fogjuk biztosítani a világ számára ennek a technológiának a jelentős előnyeit".


A 2015-ben indított OpenAI-nál nem ez az első átszervezés. A Tesla vezérigazgatója, Elon Musk egykor társelnök volt, 2020-ban pedig más vezetők is távoztak, és megalapították a versenytárs Anthropicot, amely azt állította, hogy nagyobb hangsúlyt fektet az AI biztonságára. A digitális fórumokon a leváltás hírére azonnal jókívánságok és kritikus hangok áradata jelent meg. Eric Schmidt, a Google korábbi vezérigazgatója az X-en "hősömnek" nevezte Altmant, hozzátéve: "A semmiből 90 milliárd dolláros értékű céget épített fel, és örökre megváltoztatta a világunkat. Alig várom, hogy lássam, mit csinál legközelebb. Én és emberek milliárdjai fognak profitálni a jövőbeni munkájából - egyszerűen hihetetlen lesz".

"Ez sokkoló, és Altman kulcsfontosságú összetevője volt az OpenAI sikerének" - mondta Daniel Ives, a Wedbush Securities elemzője. "Ennek ellenére úgy véljük, hogy a Microsoft és Nadella nagyobb kontrollt fog gyakorolni az OpenAI-nál a jövőben Altman távozásával." A kirúgás teljes hatása később fog kibontakozni, de a finanszírozási kilátások azonnali aggodalomra adtak okot. Altmant mesteri pénzgyűjtőnek tartották, akinek sikerült több milliárd dolláros befektetést kialkudnia a Microsofttól, valamint ő vezette a vállalat idei vételi ajánlati tranzakcióit, amelyek 29 milliárd dollárról 80 milliárd dollár fölé tornázták fel az OpenAI értékelését. Az ő kisugárzása segített a mesterséges intelligenciához értő mérnöki tehetségek vonzásában, akik válogathatnak a munkahelyek között. Sikeresen toborzott a Google-től, a Microsofttól és más, biztosabb fizetési csomagokkal rendelkező, már befutott technológiai óriásoktól, és azt ígérte nekik, hogy egy világmegváltó technológia pionírjai lesznek.

Más elemzők szerint Altman távozása, bár zavaró, nem fogja kisiklatni a generatív mesterséges intelligencia népszerűségét, sem az OpenAI vagy a Microsoft versenyelőnyét. "Az OpenAI által létrehozott innováció nagyobb, mint egy vagy két ember, és nincs okunk azt gondolni, hogy ez az OpenAI vezető pozíciójának feladását eredményezné" - mondta Gil Luria, a D.A. Davidson elemzője. "Ha más nem is, a Microsoft részesedése és jelentős érdekeltsége az OpenAI fejlődésében biztosítja a megfelelő vezetői változások végrehajtását".

Altman a Missouri állambeli St. Louisban nőtt fel, és egy évig járt a Stanfordra. Egyfajta hagyomány a technológiai titánok körében, hogy még a diploma megszerzése előtt abbahagyták a tanulmányaikat. Az OpenAI-val kapcsolatos erőfeszítései mellett idén egy kriptopénzekkel foglalkozó céget is alapított, amely az emberek íriszét vizsgálja ellenőrzés céljából. Altman előtte való nap, csütörtök este két nyilvános rendezvényen vett részt, de egyiken sem mutatta az aggodalom jeleit. A San Franciscóban megrendezett Ázsiai-csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) konferencia mellett csatlakozott kollégáihoz egy panelbeszélgetésen, ahol az MI iránti elkötelezettségét és jövőképét ismertette. Később a kaliforniai Oaklandben egy Burning Man rendezvényen is felszólalt, ahol egy órás beszélgetést folytatott a művészet és a mesterséges intelligencia témájáról. Altman nyugodtnak tűnt, és semmi jelét nem adta annak, hogy bármi gond lenne, de beszédének végeztével, este fél nyolckor azonnal távozott. Az esemény szervezője az eseményen azt mondta, hogy Altmannak egy másik találkozón kellett részt vennie.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)