SG.hu

Intelligens asszisztenseket helyez el az alkalmazásaiban a Meta

Az Instagram, a Facebook, a WhatsApp és a Messenger felhasználói a Meta legújabb mesterséges intelligencia modellje által működtetett új technológiához fordulhatnak majd információszerzés és feladatok elvégzése érdekében.

Mark Zuckerberg, a Meta vezérigazgatója tavaly tavasszal egy befektetőkkel folytatott telefonbeszélgetésen azt mondta, hogy úgy véli, hogy lehetősége lesz arra, hogy a mesterséges intelligenciájú asszisztenseket "emberek milliárdjainak olyan módon mutassa be, ami hasznos és értelmes lesz". Egy év telt el azóta, és Mark most beváltja kijelentését: a Meta elkezdi beépíteni a mesterséges intelligenciával működő asszisztens szoftverének új verzióit az alkalmazásaiba, amelyek közé tartozik az Instagram, a WhatsApp, a Messenger és a Facebook. A legújabb technológiát több mint egy tucat országban, köztük Ausztráliában, Kanadában, Szingapúrban és az Egyesült Államokban vezetik be.

Az MI gyakorlatilag mindenütt jelen lesz: a hírfolyamban, a keresősávokban és a barátokkal folytatott beszélgetésekben. Az emberek segítséget kérhetnek majd az asszisztenstől feladatok elvégzéséhez és információszerzéshez, például hogy milyen koncertek lesznek egy adott városban szombat este, vagy hogy melyik étteremben a legjobb a vegán enchilada New Yorkban. A Meta MI-t a vállalat legújabb és legerősebb nagy nyelvi modellje, a LLaMA 3 működteti, egy olyan mesterséges intelligencia technológia, amely képes prózát generálni, beszélgetéseket folytatni és képeket létrehozni. "A LLaMA 3 a legintelligensebb szabadon elérhető asszisztens" - mondta Zuckerberg. "És mivel elértük a kívánt minőségi szintet, mostantól sokkal kiemeltebbé és könnyebben használhatóvá tesszük az összes alkalmazásunkban."


Ez az erőfeszítés a Meta legnagyobb olyan termékbevezetése, amely nagy teljesítményű MI-technológiát tartalmaz. A közösségi hálózati óriás tavaly kezdte el korlátozott mértékben beleszőni a generatív MI-t az alkalmazásaiba, és szeptemberben debütált egy sor MI-alapú chatbot és karakter, amelyek képesek voltak beszélgetéseket folytatni a felhasználókkal. Ez az új kezdeményezés azonban mind terjedelmében, mind céljában túlmutat ezen, és a Meta alkalmazásainak leglátványosabb és leggyakrabban használt részeibe helyezi az MI termékeket.

Más technológiai óriások is ezen dolgoznak, miközben szilícium-völgyi startupok dollármilliárdokat gyűjtenek, hogy olyan MI-vezérelt alkalmazásokat és szolgáltatásokat hozzanak létre, amelyek szerintük meghatározzák majd a számítástechnika következő fázisát. Tavaly a Microsoft beépítette az OpenAI ChatGPT-t a Bing keresőmotorjába. A Google olyan termékekbe integrálta az MI-t, mint a Dokumentumok, a Gmail és persze maga a Google Search. Az olyan startupok, mint a Perplexity és az Anthropic szintén arra törekszenek, hogy több MI-alapú terméket és szolgáltatást juttassanak el a fogyasztókhoz.


A Meta erőfeszítései kiemelkednek termékeinek puszta nagyságrendje miatt, amelyeket havonta közel négymilliárd ember használ világszerte. A Meta egyike azon kevés vállalatoknak, amelyek az általuk kifejlesztett MI-technológia nagy részét "nyílt forráskódúvá" teszik, ami azt jelenti, hogy bárki betekinthet a mögöttes technológiába, és ingyenesen felhasználhatja azt termékek vagy szolgáltatások létrehozásához. Zuckerberg leszögezte, hogy csak akkor adnak hozzá egy funkciót az alkalmazásaikhoz, "amikor úgy érezzük, hogy készen áll". Olyan termékekre mutatott rá, mint a Stories és a Reels, két videó- és képtermék, amelyek az Instagramban jelentek meg, és azok később beolvadtak a Facebookba és a WhatsAppba.

Amikor 2022 végén megérkezett a ChatGPT, lenyűgözte az embereket azzal, ahogyan kérdésekre válaszolt, fogalmazásokat írt és számítógépes kódot generált, a technológiai ipar versenyt futott a hasonló technológia megalkotásáért - még akkor is, ha az eszközök néha hibáztak és valótlanságokat generáltak. Az ilyen hibák miatt az OpenAI és más vezető MI-vállalatok azt mondták, hogy nem teszik nyílt forráskódúvá a mögöttes technológiát, amely ezeket a chatbotokat hajtja. A Meta másképp döntött. A LLaMA első verzióját 2023 februárjában nyílt forráskódúvá tette, majd kevesebb mint hat hónappal később egy nagyobb teljesítményű változatot adott ki. Más vállalatok is követték, köztük a Google és egy ismert francia startup, a Mistral. A technológia nyíltsága miatt a független kutatók és mérnökök segíthetnek a technológia problémáinak feltárásában és javításában - mondták a vállalatok.


"Mindig is hittünk ebben az elvben, és örömmel látjuk, hogy az iparág felkarolja a nyílt forráskód erejét és a benne rejlő pozitív lehetőségeket" - mondta Ahmad Al-Dahle, a Meta generatív MI-ért felelős alelnöke. Dahle szerint a LLaMA 3 hatalmas javulást mutat a Meta korábbi nagyméretű nyelvi modelljeihez képest, és "jelentősen jobbnak" nevezte, mint amit az emberek megszoktak. A Meta finomhangolta az MI modellt is, hogy kissé kevésbé konzervatív legyen, ami azt jelenti, hogy az asszisztens kisebb valószínűséggel utasítja el egyes kérdések megválaszolását. A múltban a Meta, a Microsoft és mások arra törekedtek, hogy a politikai vagy érdekcsoportok visszhangjától tartva korlátozzák chatbotjaikat az olyan témák megvitatásában, mint a politika, a vallás és az orvosi tanácsadás.

A felhasználók vonzása érdekében a Meta egy gyorsabb képgeneráló technológiát is be fog építeni az asszisztensbe, és később azt tervezi, hogy a technológiát beépíti a Ray-Ban Meta okosszemüvegébe. A kihívás az lesz, hogy meggyőzzék az embereket arról, hogy az új asszisztensek hasznosak lehetnek. A Meta azon dolgozik, hogy az emberek megtanulják, milyen kérdéseket tehetnek fel az asszisztenseknek, hogy életre keltsék őket - mondta Dahle. "Annak ellenére, hogy ezek az MI-k mennyire elterjedtek, még mindig tanítani kell, hogy hogyan lehet interakcióba lépni egy MI-vel" - mondta.

Mint a Meta legtöbb terméke, az új asszisztensek is ingyenesen használhatók lesznek - és valószínűleg nehéz elkerülni őket, ha valaki rendszeresen használja a vállalat alkalmazásait. A Meta vezetői a jelek szerint nem aggódnak az MI fáradtság miatt. "Izgatottan várjuk, hogy még több emberrel megoszthassuk következő generációs asszisztensünket, és alig várjuk, hogy lássuk, hogyan javítja az emberek életét" - közölte a vállalat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!