SG.hu

Félmilliárd eurójába kerülhet az Apple-nek a zenei streamingpiac leuralása

A Spotify bepanaszolta a céget az EU-ban, és a Bizottság igazolva látja a piaci erőfölénnyel való visszaélést.

Brüsszel bírságot fog kiszabni a technológiai óriáscégre, mert az megszegte az uniós jogszabályokat a zenei streaming szolgáltatásaihoz való hozzáférés kapcsán - állította a Financial Timesnak öt, a régóta tartó vizsgálatot közvetlenül ismerő személy. Az 500 millió eurós nagyságrendű bírságot várhatóan a jövő hónap elején jelentik be. Ez az egyik legjelentősebb pénzügyi szankció, amelyet az EU valaha egy nagy technológiai vállalatra kiszabott. A Google ellen több év alatt meghozott, mintegy 8 milliárd euróra rúgó bírságok sora azóta is a bíróságok előtt van.

Az EU 2021-ben emelt hivatalosan vádat az Apple ellen, és a bizottság tavaly szűkítette a vizsgálat körét, és elállt attól a vádtól, hogy a cég a fejlesztőket saját alkalmazáson belüli fizetési rendszerének használatára kényszerítette. Az Európai Bizottság trösztellenes vizsgálata megerősítve látja, hogy az Apple a saját platformját arra használta, hogy előnyben részesítse szolgáltatásait a versenytársakéval szemben. A vizsgálat kiindulópontja az a kérdés volt, hogy az Apple megakadályozta-e, hogy az alkalmazások tájékoztassák az iPhone-felhasználókat az App Store-on kívüli, olcsóbb zenei előfizetési alternatívákról, és azért indult, mert a Spotify zenestreaming alkalmazás 2019-ben hivatalos panaszt tett a szabályozóknál.

A Bizottság szerint az Apple intézkedései illegálisak, és ellentétesek a kontinens azon szabályaival, amelyek a versenyt érvényesítik az egységes piacon. A Bizottság be fogja tiltani az Apple azon gyakorlatát, hogy blokkolja az App Store-on kívüli olcsóbb alternatív zenei szolgáltatások választásának lehetőségét Brüsszel vádja szerint az Apple visszaélt pozíciójával, és versenyellenes kereskedelmi gyakorlatot kényszerít a riválisokra, hozzátéve, hogy a techóriás feltételei "tisztességtelen kereskedelmi feltételek". Az Apple-t korábban még soha nem bírságolta meg az EU trösztellenes jogsértések miatt, de a vállalatot 2020-ban 1,1 milliárd eurós bírsággal sújtották Franciaországban állítólagos versenyellenes magatartás miatt. A büntetést egy fellebbezés után 372 millió euróra módosították.

Az Apple a múlt hónapban jelentett be változtatásokat az iOS mobilszoftverben, az App Store-ban és Safari böngészőben, ezzel próbálva megnyugtatni az EU-t, miután sokáig ellenállt az ilyen lépéseknek. A Spotify azonban kapásból úgy reagált, hogy az Apple megfelelési terve "totális bohózat". Az Apple válaszul azt mondta, hogy "az Európai Unióban az alkalmazásokra vonatkozóan megosztott változtatásaink választási lehetőséget biztosítanak a fejlesztőknek - új opciókkal az iOS-alkalmazások terjesztésére és a fizetések feldolgozására".

Az Apple nem kívánta kommentálni a közelgő döntést, de természetesen fellebbezhet majd az uniós bíróságoknál. A cég utalt azon egy évvel ezelőtti nyilatkozatára, amelyben azt mondta, "örül", hogy a Bizottság leszűkítette a vádakat, és közölte, hogy a verseny előmozdítása mellett kezeli az aggályokat. "Az App Store segített a Spotify-nak, hogy a vezető zenei streaming szolgáltatássá váljon egész Európában, és reméljük, hogy az Európai Bizottság véget vet az alaptalan panaszuknak." Egy másik trösztellenes ügyben Brüsszel konzultál az Apple riválisaival arról, hogy a technológiai óriás milyen engedményekkel igyekszik csillapítani azokat az aggodalmakat, hogy az Apple Pay mobilrendszerével elzárja a pénzügyi csoportokat.

Az EU Apple elleni fellépése újra kiélezi az IT óriások elleni háborút egy olyan időszakban, amikor a vállalatoknak be kell mutatniuk, hogyan tartják be a verseny megnyitását és a kisebb cégek lélegzethez jutását célzó, mérföldkőnek számító új szabályokat. A kapuőrként meghatározott vállalatoknak - köztük az Apple-nek, az Amazonnak és a Google-nek - a jövő hónap elejéig teljes mértékben meg kell felelniük a digitális piacokról szóló törvényben foglalt szabályoknak. A törvény arra kényszeríti őket, hogy lehetővé tegyék a riválisok számára a szolgáltatásaikra vonatkozó információk megosztását. Aggodalmak merültek fel azzal kapcsolatban, hogy a szabályok nem nyitják meg a versenyt olyan gyorsan, ahogyan azt egyesek remélték, de Brüsszel ragaszkodik ahhoz, hogy a változásokhoz időre van szükség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!