SG.hu

Vizsgálja az Apple vállalásait az EU

Az Apple-nek határozott fellépésre kell számítania, ha az App Store-jára vonatkozó változtatások nem felelnek meg a nemsokára életbe lépő európai uniós előírásoknak.

A vállalat hogy megfeleljen az EU nemsokára életbe lévő digitális piaci törvényének (DMA), hamarosan lehetővé teszi a szoftverfejlesztők számára, hogy alkalmazásaikat alternatív áruházakon keresztül is terjesszék az Apple készülékein. Március elejétől a fejlesztők alternatív alkalmazásboltokat kínálhatnak majd az iPhone-okon, és lemondhatnak az Apple alkalmazáson belüli fizetési rendszerének használatáról, amely akár 30%-os jutalékot is felszámít. A kritikusok szerint azonban a változtatások nem mennek elég messzire, mivel szerintük az Apple díjstruktúrája továbbra is tisztességtelen, és a változtatások sérthetik a DMA-t is.

Az Apple terveivel kapcsolatban Thierry Breton, az EU iparági vezetője szigorúan nyilatkozott. "A DMA megnyitja az internet kapuit a verseny előtt, hogy a digitális piacok tisztességesek és nyitottak legyenek. A változás már megtörtént. Március 7-től a harmadik felek visszajelzései alapján fogjuk értékelni a vállalatok javaslatait. Ha a javasolt megoldások nem elég jók, nem fogunk habozni, hogy határozott lépéseket tegyünk". A vállalat új uniós rendszere szerint a fejlesztőknek továbbra is be kell nyújtaniuk az alkalmazásokat az Apple-nek, hogy az ellenőrizze a kiberbiztonsági kockázatokat és a nyilvánvaló csalásokat. Az Apple-készülékek felhasználói az EU-ban megválaszthatják majd az alapértelmezett webböngészőjüket és az érintés nélküli fizetési alkalmazásokat, ami azt jelenti, hogy az Apple Pay rendszer használata nélkül is végezhetnek érintés nélküli fizetéseket.

De még ha a fejlesztők úgy döntenek is, hogy nem használják az Apple App Store-t vagy fizetési rendszerét, akkor is fizetniük kell egy "alapvető technológiai díjat", amely felhasználói fiókonként és évente 50 eurócent. Az Apple közölte, hogy az alaptechnológiai díj csak azokra a fejlesztőkre vonatkozik, akik úgy döntenek, hogy elfogadják az új üzleti feltételeket. Az Apple becslése szerint az uniós alkalmazásokra vonatkozó új üzleti feltételek a fejlesztők 99 százaléka számára csökkenteni fogja az Apple-nek járó díjakat - közölte a vállalat. A lépés a több millió ingyenes felhasználóval rendelkező cégeket - például a Metát és a Spotify-t - valószínűleg jobban sújtja majd, mint a kisebb fejlesztőket.


Az Apple kritikusai arra figyelmeztettek, hogy az Apple új szabályai szerinti kompromisszumok kevés előnnyel járnak. Andy Yen, a Proton adatvédelmi szoftvercég alapítója és vezérigazgatója elmondta: "Az alternatív fizetések és piacterek engedélyezése a felszínen pozitívnak tűnik, de az Apple irányelveihez fűzött új feltételek azt jelentik, hogy a gyakorlatban a fejlesztők nem tudnak majd profitálni belőlük." Paulo Trezentos, az Aptoide alternatív alkalmazásbolt vezérigazgatója elmondta: "Hallottunk pletykákat arról, hogy bizonyos változások jönnek, de nem számítottunk arra, hogy ilyen átfogóak lesznek. Ez mindenképpen jó lépés volt, de a díjak még mindig túl magasak. Készülünk arra, hogy hivatalos visszajelzést küldjünk az Európai Bizottságnak."

A Coalition for App Fairness - egy olyan csoport, amelynek tagja a "Fortnite"-ot gyártó Epic Games, a Spotify, a Tile és mások is - félmegoldásként értékelte az Apple bejelentését, amely a megfelelés látszatát hivatott kelteni. "Ez a terv nem éri el a DMA célját, hogy növelje a versenyt és a tisztességességet a digitális piacon - nem tisztességes, nem ésszerű és nem diszkriminációmentes" - mondta Rick VanMeter, a csoport ügyvezető igazgatója. "Az Apple javaslata arra kényszeríti a fejlesztőket, hogy válasszanak: vagy maradnak a szörnyű status quo mellett, vagy egy új, bonyolult feltételrendszer mellett döntenek, amely a fejlesztők és a fogyasztók számára egyaránt rossz."

Az Európai Bizottság szóvivője azt mondta: "Tudomásul vesszük az Apple bejelentéseit a március 7-i megfelelési határidő előtt. Ezeket a bejelentéseket nem kommentáljuk. Határozottan arra ösztönözzük a kijelölt kapuőröket, hogy javaslataikat harmadik felekkel teszteljék." Az Apple képviselői nem kívánták megmondani, hogy az uniós szabályozásra válaszul végrehajtott változtatásokat máshol is bevezethetik-e a világon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!