SG.hu

Módosítja szoftverboltját Európában az Apple

Amióta az Apple 2008-ban elindította az App Store-t, szigorúan ellenőrzi az iPhone-okon és iPadeken engedélyezett alkalmazásokat és szolgáltatásokat, rövid pórázon tartja a digitális gazdaság egyik legértékesebb áruházát. Az EU digitális piaci törvénye (DMA) gyengíti a vállalat áruház feletti hatalmát.

Az Európai Unió március 7-én hatályba lépő versenyjogi törvényének való megfelelés érdekében az Apple ma jelentős változásokat jelentett be az App Store és más, az európai fogyasztók számára nyújtott szolgáltatások terén. Az iPhone-ok és iPadek felhasználói a 27 országból álló szervezetben most először használhatnak majd alternatív alkalmazásboltokat játékok, irodai szoftverek és egyéb alkalmazások letöltésére. A bankok és a vásárlási szolgáltatások konkurens fizetési módokat kínálhatnak az alkalmazásaikon belül. Azok, akik a jövőben iPhone-t vásárolnak, egy új menüpontot is láthatnak majd, ahonnan az Apple Safari böngészőjéhez képest alternatív böngészőket, például a Chrome-ot és a Firefoxot tölthetik le.

Az App Store-t érintő változások a 2022-es digitális piaci törvényből erednek, melynek célja az volt, hogy lazítsa a világ legnagyobb technológiai vállalatainak hatalmát olyan területeken, mint az e-kereskedelem, a közösségi média és az üzenetküldés. Az Amazon, a Meta, a Google és a Microsoft is bejelentett változtatásokat, hogy megfeleljen az új szabályoknak. "A ma bejelentett változtatások megfelelnek a digitális piaci törvény európai uniós követelményeinek, miközben segítenek megvédeni az EU-s felhasználókat a szabályozás által elkerülhetetlenül megnövekedett adatvédelmi és biztonsági fenyegetésektől" - mondta Phil Schiller, az App Store vezetője. Európa az Apple App Store forgalmának mintegy 6 százalékát adja, amely a becslések szerint évente 24 milliárd dollárt tesz ki világszerte.

Az EU szabályozói már régóta nem örülnek annak, hogy az Apple visszaél az App Store feletti ellenőrzésével, hogy elnyomja a versenyt. A Szilícium-völgyi vállalat azzal érvelt, hogy megvédi a vásárlókat a rosszindulatú szoftverektől, az adatvédelmi incidensektől és a hibás alkalmazásoktól. Az olyan alkalmazásfejlesztők, mint a Spotify és az Epic Games, a Fortnite készítője azonban azt állítják, hogy az Apple visszaél a hatalmával, mivel magas díjakat követel tőlük, és arra kényszeríti őket, hogy az általa kiadott alaptechnológiát használják. Az Apple évek óta ellenállt a ma bejelentett változtatásoknak. Nem világos, hogy a lépések kielégítik-e az európai szabályozókat, akik megfogadták, hogy agresszívan érvényesítik a digitális piaci törvény betartását. Az Európai Bizottság, az Európai Unió végrehajtó szervének szóvivője nem kívánta kommentálni az Apple bejelentését.


Az Apple azt mondta, hogy továbbra is fenntartja az App Store-on kívül működő új piacterek és alkalmazások felügyeletét, de figyelmeztetett, hogy az új uniós irányelvek új utat adnak a hackereknek és a bűnözőknek a rosszindulatú programok terjesztésére és a vásárlók becsapására. A vállalat közölte, hogy létrehozott egy rendszert az összes iOS-alkalmazás felügyeletére, az alternatív alkalmazásboltok jóváhagyására és az alternatív fizetési rendszerek nyomon követésére. Az Apple azt is közölte, hogy a fejlesztőknek 50 eurócentes díjat kell fizetniük az alkalmazásuk minden egyes letöltése után, ha azt 12 hónapon belül legalább egymilliószor letöltötték, függetlenül attól, hogy az App Store-on vagy egy alternatív rendszeren keresztül történt. Ez az ingyenes alkalmazásokra is vonatkozik majd, de a kormányzati, oktatási és nonprofit szervezetek által forgalmazott alkalmazásokra nem.

Az új szabályok csorbíthatják az Apple bevételeit. Az App Store a fejlesztőktől akár 30 százalék jutalékot is kér, így a vállalat közel 400 milliárd dolláros üzletének kritikus darabja. Ez azonban kritikáknak és szabályozási ellenőrzésnek is kitette az Apple-t, mivel sok fejlesztő panaszkodott arra, hogy a díjak igazságtalanok. Az Apple szerint Európában az App Store-t használó fejlesztőknek lehetőségük lesz arra, hogy továbbra is a meglévő jutalékfeltételeket alkalmazzák, vagy áttérjenek egy új díjstruktúrára. Ez a digitális termékek és szolgáltatások esetében legfeljebb 17 százalékos, csökkentett jutalékdíjat tartalmaz majd. Az Apple fizetési rendszerét használó fejlesztőkre további 3 százalékos díjat számítanak majd fel.

Tim Sweeney, az Epic Games vezérigazgatója szerint az Apple új irányelvei "horrorszerűek" a fejlesztők számára, tele "új szemét letöltési díjakkal és Apple-adókkal az általuk nem feldolgozott fizetésekre". Elmondása szerint az Apple fenntartja magának azt a jogot, hogy megakadályozzon egy olyan céget, mint az Epic, hogy játékboltot indítson. "Az Apple azt javasolja, hogy megválaszthassa, mely áruházak versenyezhetnek az App Store-jával" - írta az X-en közzétett bejegyzésében. Az Apple szerint díjai csak a szoftverfejlesztés és a fejlesztők számára biztosított eszközök költségeit fedezik. A Spotify nem kommentálta azonnal az Apple bejelentését. Egy e heti blogbejegyzésében a Spotify azt írta, hogy a digitális piacokról szóló törvény segítené a fejlesztőket abban, hogy új szolgáltatásokat kínáljanak az ügyfeleknek. "A fejlesztők mindenhol továbbra is arra kérik a többi kormányt, hogy fogadjanak el olyan saját törvényeket, mint a DMA" - írta a vállalat.


Az Apple egy olyan funkciót is bevezetett, amellyel az ügyfelek a Wallet alkalmazás alternatíváit használhatják mobilfizetésre, ami egyre gyakoribb fizetési forma a tömegközlekedésen vagy az éttermek és a kávézók esetében. A nagy bankok és az olyan vállalkozások, mint a PayPal, mostantól konkurens szolgáltatásokat kínálhatnak. Azokat a fejlesztőket, akik egy konkurens alkalmazásbolton keresztül terjesztik alkalmazásukat, nem terheli semmilyen Apple-jutalék. Azok a fejlesztők pedig, akik az alkalmazásukon kívül linkeket biztosítanak a fizetések lebonyolításához, szintén lemondhatnak bizonyos tranzakciós díjakról. A fejlesztők elkerülhetik azt is, hogy az Apple nehézkes felülvizsgálati folyamatot végezzen az áruházában forgalmazott alkalmazásokkal kapcsolatban.

A vállalat azonban létrehozott egy új rendszert, hogy továbbra is kontrollálja az iPhone-okon terjesztett alkalmazásokat. Minden iPhone-alkalmazás tartalmazni fog egy telepítési kulcsot, amely információt szolgáltat az Apple-nek arról, hogy mikor telepítették, és lehetővé teszi a vállalat számára, hogy automatikus vizsgálatokat végezzen a rosszindulatú programokat keresve. Ezen hitelesítési folyamat részeként az alkalmazások az Apple rendelkezésére bocsátják az általuk kínált szolgáltatások leírását és képernyőképeit, valamint a fejlesztők nevét. Az Apple ezeket az információkat még az alkalmazás letöltése előtt meg fogja osztani az iPhone-felhasználókkal.

Az Apple megtámadta az új európai törvény egyes elemeit, köztük azt a követelményt, amely megnyitná üzenetküldő szolgáltatását, az iMessage-et, hogy zökkenőmentesebben működjön együtt az androidos készülékekkel. A vállalat azzal érvelt, hogy az iMessage-re nem vonatkoznak a követelmények, mivel az ügyfelek számára ingyenes. Az Európai Unió még nem hozott végleges döntést az üzenetküldés kérdésében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bdzsana #2
    Bocs hogy csak ismétlem az előzőt, de nekem is le kell írnom mekkora egy gusztustalan hányinger cég ez az Apple
  • Gabbbbbbbbbbbb #1
    Nincsenek szavak arra, hogy milyen gusztustalanul oldották meg. Megérdemelnék, hogy egy időre betiltsák a készülékárusítást az EU-ban.