SG.hu

Az Apple-rajongók kezdik visszavinni a Vision Pro-jukat

A legfontosabb okok között a kényelmetlenség, a fejfájás és a szem megerőltetése szerepel. A helyzeten az sem segít, hogy nincs olyan alkalmazás, ami miatt a szemüveg nélkülözhetetlen lenne.

A közösségi médiában az elmúlt napokban megnőtt a Vision Pro-tulajdonosok száma, akik azt írják, hogy visszaváltják a 3500 dolláros headsetet. Az Apple a vásárlástól számított 14 napon belül kérdés nélkül visszaveszi a terméket, és a Vision Pro vásárlók első hulláma esetében nagyjából ezen a ponton vagyunk. A visszaküldések leggyakrabban említett okai között a kényelmetlenség szerepel. Az emberek azt írják, hogy a headset fejfájást okoz nekik és hányingert vált ki. Másik gyakori panasz a készülék súlya és a töltésének körülményessége. A szemszárazság és a bőrpír általános panasz a VR-használóknál, és ez itt is jelen van.

"Annak ellenére, hogy olyan varázslatos a használata, mint reméltem, egyszerűen túl kényelmetlen volt még rövid ideig is viselni, mind a súlya, mind a szíj kialakítása miatt. Szerettem volna használni, de rettegtem attól, hogy felvegyem" - írja Parker Ortolani, a The Verge termékmenedzsere, aki arról is posztolt, hogy visszaküldi a készüléket. "Egyszerűen túl drága és nehézkes ahhoz, hogy egyáltalán megpróbáljam megszokni az állandó fejfájást és a szem megerőltetését, amit tapasztaltam. Visszatérek a következő verziónál." Ez nem meglepő, hiszen minden emberi test egyedi, ami problémát jelent a hordható eszközök tömegpiacra való gyártásánál. A kényelem elkerülhetetlenül áldozatul esik; az okosórák esetében ez gyakran a tok méretén és súlyán múlik a csuklóhoz képest. Az okosszemüvegek és headsetek esetében az alacsony orrnyereg azt jelentheti, hogy a készülék egyszerűen lecsúszik az arcról, vagy nem zárja ki megfelelően a fényt.


De nem a hardver az egyetlen probléma. Egy másik gyakori panasz, hogy a Vision Pro az árához képest egyszerűen nem éri meg. Az egyik felhasználó a Threads-en megjegyezte, hogy a kijelző ugyan csodálatos, de az eszköz nem volt alkalmazható a munkájához. Egy másik mérnök az X közösségi médiaplatformon azt írta, hogy a "kódolási élmény nem győzte meg", és a fókuszálási problémák fejfájást okoztak. "Ha nem használom munkára, és ha nincs rajta elég játék, akkor egyszerűen nincs rá indokom, hogy megtartsam" - írta egy Reddit-felhasználó.


Carter Gibson, a Google közösségi menedzsmenttel és moderálással foglalkozó vezető menedzsere számára a finomabb részletekről van szó. Az olyan dolgok, mint az ablakokkal való babrálás és a fájlkezelés a termelékenységet rontják. "Nehéz multitaskingolni az ablakok között" - írja Gibson a Threads-en folytatott eszmecserében. "Számos fájltípus egyszerűen nem támogatott a Vision Pro-n. Azt sem tudom elképzelni, hogy egy dia létrehozása a VP-ben kevesebb energiával járna, mint egérrel és billentyűzettel - még akkor is, ha az ember úgy érzi közben magát, mintha a Minority Reportban lenne."

Nehéz megmondani, hogy a korai felhasználók e hangos csoportja milyen hatással lesz a Vision Pro-ra a jövőben. Sokan, akik azt írják, hogy visszaadják a készüléket, azt is megjegyezték, hogy szívesen kipróbálnák a második generációs Vision Pro-t. Mások hangsúlyozták, hogy nem annyira a technológia volt a probléma, mint inkább az alkalmazások vagy a kényelem hiánya. Azt is nehéz megmondani, hogy ez mennyire elterjedt jelenség. Miközben ezek a felhasználók a közösségi médiában felszólalnak, fogalmunk sincs a tényleges visszavételi arányról, vagy arról, hogy mik az Apple belső elvárásai a Vision Pro-val szemben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sequoyah #8
    A "szedulok" es "hanyinger" az nagyreszt annak koszonheto, hogy a legtobb ilyen eszkoz nem teljesen real time, tehat van egy kis lag benne, ami az agyunkat osszezavarja. Ha az Apple teljesen real time, akkor ez kevesbe lesz problema. Persze aki eleve erzekeny az ilyenre, es mar az autoban is szedul, annak nem oldja meg a problemat, de nekik semmilyen ilyen eszkoz nem lesz jo soha, nem eppen az Apple hibaja.

    A sulyelosztas problema pedig allitolag sokkal kevesbe problema, ha a masik fejpantot hasznaljuk, ami jobban tartja, csak kevesbe nez ki jol. A youtube teszterek 90%-a nem azt a fejpantot hasznalta. De tekintve hogy szinte minden teszt felhozza ezt a problemat, erre hivatkozva szegyen visszavinni:)
  • grobs #7
    Én úgy gondolom az "ingyen" tesztelők száma ebben az esetben szemmel látható mennyiségű ember. Amcsiknál nagyon egyszerű a termékek visszaküldése, és teljesen általános ... és most volt superbowl is. Nem nélkülözhetetlne, viszont drága, tömeggyártott termékről van szó. Kipróbálják, kész a content, visszaküldik.

    Másik része viszont, hogy az evolúció nem ilyen gyors. Azt pedig már sok kutatás támasztotta alá, hogy összeségében az emberek kb. 30%-a ha megfeszül se fog tudni ilyen eszközt használni. Még a sokkal egyszerűbb 3d szemüvegeknél is megvolt ugyanez a "szédülök", "hányingerem van" balhé. Sokan még egy autóba se tudnak beülni daedalon nélkül. Párom és nagylányom is ilyen. Cardboard-ot is csak úgy tudják használni ha fix állású a kamera. pl. hullámvasutas VR videókat nem tudnak nézni.

    Itt meg megvan az is, hogy orrnehéz a cucc. Az akkut azért, hogy az adatlapon alacsonyabb legyen a cucc súlya külön kábelre rakták. Így viszont minden súly az elején van. Folyamatosan ellen kell tartanod. Meta cucca nehezebb, de ott legalább az alap állás többé-kevésbé egyensúlyban van. Nyomja a fejed, de nem kell tartani.
  • Sir Cryalot #6
    Semmin nem lehet VR pornózni mert eltérő a 2 kamera köze amivel felvették meg az user két szemének a köze. Ezért születettek ilyen remekművek mint a román ihletésű resident evil. Meg is érdemlik xD
  • Sequoyah #5
    "közösségi médiában"
    Ha ez a cikk alapja, akkor azt hiszem folosleges tovabbolvasni. A kozossegi media mindig is az extrem eseteket fujja fel, es ritkan van koze a valosaghoz.

    Majd ha lesznek valos szamok hogy hanyan vettek meg, es kozuluk hanyan vittek vissza, esetleg ezt osszehasonlitva mas hasonlo termekekkel, akkor elhiszem.

    Amugy mivel nekem tul draga, en is megvennem, jatszanek vele par napig, es visszavinnem. Es akkor elmondhatom hogy kiprobaltam, es ingyen volt:) Ha meg par lajkot is kapok egy erre fabrikalt sztorira, meg profitaltam is belole.
  • wraithLord #4
    Én sem vagyok szakértője a témának, de Redditen ez volt a téma pár napja. :D
  • Gabbbbbbbbbbbb #3
    Én nem vagyok szakértője a témának, de mintha olvastam volna valahol, hogyha legálisan néz valaki poreszt, akkor azt csak böngészőben teheti meg, videó letöltési lehetőségek már nem vagyok vannak ebben az iparban. Na már most a Vision Pro-n egyelőre csak Safari-val lehet böngészni, az pedig szándékosan? nem támogatja azt a szabványt, ami ehhez kell. (kicsit bonyolultabb, mert be lehet kapcsolni magát a WebXR szabványt, de a Lifehacker-es cikk alapján pont pornóval még úgy sem megy, de már dolgoznak az ügyön xD)
  • M2 #2
    Már hogy a fenébe ne lehetne? VR-player és beletolod a bárhol letöltött filmedet. Még telefonon is lehet.
  • wraithLord #1
    Nem inkább az volt a baj, hogy nem lehet rajta VR-pornózni? :D Végül is az lehet az "alkalmazáshiány" indoka kicsit bővebben kifejtve. :D