SG.hu

DNS-ből generálnak arcot, majd arra rákeresve akarják a rendőrök megoldani a kihűlt ügyeket

A rendőrség az Egyesült Államokban azt állítja, hogy indokolt az arcok DNS-sel generált 3D-s modelljein arcfelismerő eszközöket használni, hogy segítsenek megoldani a kihűlt ügyeket. A rendőrökön kívül mindenki szerint ez rossz ötlet.

2017-ben az East Bay-i Rendőrkapitányságon egy kihűlt ügyön dolgozó nyomozóknak egy ötlete támadt, amely reményeik szerint talán segíthet nekik abban, hogy végre nyomára bukkanjanak egy gyilkosnak. 1990-ben a kaliforniai Berkeley Tilden parkban találtak egy holttestet, de nem sikerült megtalálni a gyilkost. 30 évvel később a rendőrség elküldte a bűncselekmény helyszínén gyűjtött genetikai információkat a Parabon NanoLabsnak - egy olyan cégnek, amely azt állítja, hogy a DNS-ből meghatározza az emberek arcát. A Parabon NanoLabs lefuttatta a gyanúsított DNS-ét a saját fejlesztésű gépi tanulási modelljén, majd a rendőrség rendelkezésére bocsátott valamit, amit a nyomozók még soha nem láttak: egy lehetséges gyanúsított arcát.

A Parabon NanoLabs által készített kép - amelyet ők Snapshot Phenotype Reportnak neveznek - nem egy fénykép volt, hanem egy 3D-s ábrázolás, miszerint a vállalat algoritmusa szerint hogyan nézhet ki egy személy a DNS-mintában talált genetikai jellemzők alapján. A gyilkos - a társaság szerint - férfi volt. Világos bőr, barna szem és haj, szeplők nélkül és bozontos szemöldökkel. A cég által alkalmazott törvényszéki rajzoló egy jellegtelen, rövidre nyírt frizurát photoshoppolt a férfira és bajuszt rakott rá - ez a művészi kiegészítés egy tanú leírása alapján történt, nem pedig a DNS-minta alapján. A hivatal közzétette a képet, hogy tippeket kérjen a nyilvánosságtól. Aztán 2020-ban az egyik nyomozó olyasmit tett, ami a polgárjogi szakértők szerint még problematikusabb - és a Parabon NanoLabs szolgáltatási feltételeinek megsértése: kérte, hogy a renderelést futtassák át egy arcfelismerő szoftveren.


"A Parabon Labs a helyszínen talált DNS alapján rekonstruálta egy lehetséges gyanúsított arcvonásait" - magyarázta a nyomozó az analitikai támogatás iránti kérelemben, amelyet az Észak-Kaliforniai Regionális Hírszerző Központnak küldött, melynek a szövetségi, állami és helyi rendőrségek közötti együttműködés megkönnyítése a dolga. "Van egy fényképem egy lehetséges gyanúsítottról, és szeretnék arcfelismerő technológiát használni az azonosításához". Ez volt az első ismert eset, amikor egy rendőrkapitányság arcfelismerést kísérelt meg egy bűnügyi helyszínen talált DNS-ből algoritmikusan generált arcon alkalmazni. De valószínűleg nem ez lesz az utolsó.

Az arcfelismerési szakértők és a magánélet védelmezői számára az East Bay-i nyomozó kérése bár disztópikus, ugyanakkor teljesen kiszámítható. Felügyelet nélkül a bűnüldöző szervek képesek a technológiákat nem szándékolt módon kombinálni, és teszteletlen algoritmusokat használni arra, hogy ismeretlen kritériumok alapján gyanúsítottakat válasszanak ki. "Az ilyesmi tényleg csak szemét" - véli Jennifer Lynch, az Electronic Frontier Foundation polgári szabadságjogokkal foglalkozó nonprofit szervezet főtanácsosa. Az arcfelismerés megbízhatatlan bemeneti adatokkal, például algoritmikusan generált arccal történő futtatása nagyobb valószínűséggel azonosít félre egy gyanúsítottat, minthogy hasznos nyomot adjon a bűnüldöző hatóságoknak - érvel Lynch. "Nincs valódi bizonyíték arra, hogy a Parabon egyáltalán képes lenne pontosan előállítani egy arcot" - mondja Lynch. "Ez nagyon veszélyes, mert az embereket annak a veszélynek teszi ki, hogy olyan bűncselekmény gyanúsítottjává válnak, amelyet nem követtek el".

A Parabon NanoLabs számára pedig mindez nem csak a cég szolgáltatási feltételeinek megsértése, hanem egy szörnyű ötlet. A 2008-ban alapított vállalat törvényszéki genetikai szolgáltatásokat végez a bűnüldöző szervek számára. E folyamat során a DNS-adatokat összehasonlítják a genealógiai adatbázisokban található profilokkal, hogy megtalálják a potenciális gyanúsítottakat vagy áldozatokat. A vállalat 2012-ben támogatást kapott az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának egyik ügynökségétől a DNS-fenotipizálás, azaz egy személy megjelenésének kizárólag a DNS alapján történő előrejelzése céljából. A Nature 2020-as cikke szerint a Védelmi Minisztérium eredetileg fenotipizálási technológia kifejlesztésében volt érdekelt, hogy a bombatöredékeken maradt DNS-nyomok felhasználásával újraalkossák a rögtönzött robbanószerkezeteket készítő emberek arcát. A Parabon egy ambiciózus, gépi tanulást is magában foglaló módszerrel állt elő, hogy megkapja a támogatást.

Ellen Greytak, a Parabon NanoLabs bioinformatikai igazgatója szerint a vállalat gépi tanulást használ "az arc minden egyes részét" előrejelző modell létrehozására. A modelleket több mint 1000 önkéntes DNS-adatain képzik ki, és párosítják az arcuk 3D-s szkennelésével. Greytak szerint minden egyes beszkennelt arcnak 21 000 fenotípusa - megfigyelhető fizikai tulajdonság - van, amelyeket a modelljeik összegyúrnak, hogy kitalálják, hogyan befolyásolják a DNS-minták egyes részei az arc megjelenését. A Parabon azt állítja, hogy megbízhatóan meg tudja jósolni egy személy haj-, szem- és bőrszínét, valamint a szeplők mennyiségét és az arc általános formáját. Ezek a fenotípusok képezik az alapját azoknak a portréknak, amelyeket a vállalat a bűnüldöző szervek számára készít. A Parabon módszereit nem vizsgálták felül, és a tudósok szkeptikusak azzal kapcsolatban, hogy az arcforma előrejelzése egyáltalán mennyire megvalósítható.

A technológia pontosságával kapcsolatos kérdésekre válaszolva Paula Armentrout, a Parabon NanoLabs alelnöke elmondta, hogy bár a módszer részletei nem nyilvánosak, a vállalat konferenciákon mutatta be munkáját, és több ezer mintán tesztelte technológiáját. Hozzáteszi, hogy a vállalat a weboldalán "minden egyes mintát közzétesz, amelyet egy ügyfél nyilvánosságra hozott, így az emberek levonhatják saját következtetéseiket arról, hogy mennyire jól működik a technológiánk". Greytak úgy jellemzi a vállalat arcjóslatait, hogy azok inkább hasonlítanak egy gyanúsított leírásához, mint az arcának pontos másolatához. "Amit mi megjósolunk, az inkább annyi, hogy az adott személy nemét és származását tekintve az átlagosnál szélesebb szemű lesz-e" - mondja. "Ebből semmiképpen sem lehet egyedi azonosítást végezni".


Amikor a Parabon NanoLabs 2015 körül elindította arcjósló szolgáltatását, a szolgáltatási feltételek nem tiltották meg kifejezetten az ügyfeleknek az arcfelismeréssel történő előrejelzések használatát. Nem sokkal az indulás után azonban a vállalat bűnüldöző ügyfelei elkezdtek érdeklődni a fenotípusból generált arcok arcfelismerő eszközökön való futtatásának életképességéről. "Meglepődtünk, amikor ezt hallottuk" - mondja Greytak. "Egyszerűen nem ez a célja a portréknak". 2016-ban a vállalat egy záradékot fűzött a feltételeihez, amely megtiltotta az ügyfeleknek, hogy arcfelismerést használjanak a Snapshot Phenotype Reports (fenotípus pillanatképek) esetében. Armentrout azonban elismeri, hogy a vállalat "nem tudja biztosítani előírása betartását".

Nyolc évvel később, miután a Parabon NanoLabs a bűnüldöző szervek számára több tucat arcjóslatot készített, kevés ok merül fel az ellen, hogy ne fontolják meg az arcfelismerés használatát ezeken az algoritmikusan generált arcokon. A hivatalok tisztviselői szerint ez egy lehetőség kellene, hogy legyen. Jason McDonald a coloradói Aurora rendőrkapitányság súlyos bűncselekményekkel foglalkozó gyilkossági osztályának nyomozója. Az ő osztálya 2016-ban felkérte a Parabont, hogy négy 1984-es gyilkosság helyszínén talált DNS alapján jósolja meg a gyanúsított arcát. McDonald szerint a megjósolt fotó arcfelismeréssel való lefuttatása "indokolt" és "valószínűleg hasznos eszköz" lehet. Edward Silver nyomozó, a michigani St. Clair megyei seriffhivatal munkatársa egyetért ezzel. Osztálya 2021-ben a Parabon NanoLabs segítségével generálta le annak a nőnek az arcát, akinek súlyosan megégett holttestét 2003-ban találták meg egy kukában. Silver szerint a Snapshot Phenotype Reports elég pontos az arcfelismerő szoftverek számára.

A floridai Lake County és az illinois-i DeKalb County seriffi hivatalainak képviselői szintén elmondták, hogy fontolóra vennék a Parabon NanoLabs által megjósolt arcok átnézését arcfelismerő eszközökkel. Andrew Sullivan, a DeKalb megyei seriff hivatalának seriffje egy e-mailben azt írta, hogy "ha lenne DNS bizonyíték, igen, felhasználnánk ezt az információt, hogy megpróbáljunk felfejteni bármely nyomot, amellyel bármilyen gyilkosság megoldásához rendelkezünk". Haley Williams, az idahói Boise rendőrkapitányság kommunikációs menedzsere elmondta, hogy az algoritmikusan generált arcfelismerés alkalmazásáról "eseti alapon" döntenek. Hozzátette azonban, hogy az osztály "soha nem hagyatkozna kizárólag egyetlen bizonyítékra, és csak eszközként használná, hogy más nyomokhoz vagy bizonyítékokhoz vezessen minket".

"Évtizedes ügyekről van szó, amelyeken nagyon régóta dolgozunk" - mondta egy hideg ügyekkel foglalkozó nyomozó, aki kérte, hogy ne nevezzék meg, mert nem jogosult a médiának nyilatkozni. "Tudom, hogy a Parabon jóslása nem tökéletes, de miért ne használnánk fel minden rendelkezésünkre álló eszközt, hogy megpróbáljunk elkapni egy gyilkost?". Arra a kérdésre, hogy megpróbálta-e az arcfelismerést a megjósolt arccal, a nyomozó nem kívánt válaszolni, de azt mondta: "a család megérdemli, hogy tudja, mindent megpróbáltunk".

Lynch, az Electronic Frontier Foundation munkatársa bár megérti, hogy a nyomozók le akarják zárni az ügyeket, a téves azonosítás kockázata ennél a felhasználási módnál túl nagy. "Szerintem ez is azt mutatja, hogy teljesen félreértik az arcfelismerés nagy kockázatú hibáit" - mondja Lynch. "Meglepő számomra, hogy a rendőrök azt hiszik, hogy ez a fajta technológia olyan nyomokat fog eredményezni, amelyeket valóban fel tudnak használni."

Az arcfelismerés gyakran az utolsó lehetőség, amelyet a rendőrök csak akkor próbálnak ki, ha már kimerítettek minden más nyomot. A Parabon NanoLabs szerint az általuk kezelt esetek többsége valójában soha nem jut el az arckompozíciós szakaszig. "Azzal viccelődöm, hogy a fenotipizálás meg tudja mondani, hogy a gyanúsítottnak kék szeme van-e, de a genealógus meg tudja mondani a fickó címét" - mondja Greytak. Az a tény, hogy a bűnüldöző szervek nyomozói fontolóra veszik, hogy ezeket az előrejelzéseket az arcfelismeréssel együtt használják, a szakértők szerint a nyomozati eszközök feletti általános felügyelet hiányáról árulkodik. Nincsenek olyan szövetségi szabályok, amelyek korlátoznák, hogy a rendőrség milyen típusú képeket használhat fel az arcfelismerő szoftvernél, és csak a rendőrségen és az arcfelismerő szoftverek szállítóján múlik a biztosítékok bevezetése és betartatása.


Az amerikai kormányzat számviteli hivatalának jelentése szerint 196 FBI-ügynök, azaz mindössze 5 százalék fér hozzá külső szállítóktól származó arcfelismerő technológiához, és ők elvégezték az eszközök megfelelő használatára vonatkozó képzést. A jelentés megjegyzi, hogy az ügynökségnek nincs olyan az arcfelismerésre vonatkozó belső szabályzata, amely biztosítaná a magánélet védelmét és a polgári szabadságjogokkal való visszaélést. Az elmúlt néhány évben az arcfelismerés jelentősen fejlődött. Amikor 2018-ban a Nemzeti Szabványügyi Hivatal (a National Institute of Standards and Technology) 12 millió embert tartalmazó arckép-adatbázison tesztelte az arcfelismerő algoritmusokat, megállapította, hogy a keresések 99,9 százaléka a megfelelő személyt azonosította. A NIST azonban egyenlőtlenségeket is talált abban, hogy az általa tesztelt algoritmusok hogyan teljesítettek az egyes demográfiai csoportok között.

A NIST ezeket az algoritmusokat kizárólag jó minőségű képekkel, például jogosítvány- és útlevélfotókkal tesztelte; a bűnüldöző szervek gyakran kevésbé válogatnak. A Georgetown's Center on Privacy and Technology 2019-es jelentése, amelyet Clare Garvie, arcfelismerési szakértő és adatvédelmi ügyvéd írt, megállapította, hogy a bűnüldöző szervek országszerte olyan képeken használnak arcfelismerő eszközöket, amelyek között homályos biztonsági kamera-felvételek, gyanúsítottakról készült manipulált fotók, sőt hagyományos művészek által készített kompozit vázlatok is szerepeltek. Egy New York-i rendőrségi prezentáció szerint, amelyet Garvie a jelentésében idézett, Tom Markiewicz, a New York-i rendőrség nyomozója 2018-ban azt írta, hogy az osztály megpróbálta az arcfelismerést törvényszéki vázlatokon futtatni, és azt tapasztalta, hogy "a vázlatok nem működnek".

Egy másik hírhedt példában, amelyet Garvie a jelentésében idéz, a New York-i rendőrség arcfelismerő részlegének egyik nyomozója, miután megállapította, hogy egy gyanúsított úgy néz ki, mint Woody Harrelson színész, a színész fényképét küldte át az osztály arcfelismerő eszközén. "Mivel a modern arcfelismerő algoritmusok fejlett neurális hálózatok, nem tudjuk pontosan, hogy a rendszerek milyen kritériumok alapján azonosítanak egy arcot" - mondta Garvie, aki jelenleg a Bűnügyi Védőügyvédek Országos Szövetségénél dolgozik. "A megbízhatatlan vagy pontatlan eszközök összekapcsolása megbízhatatlan eredményeket fog produkálni" - mondja. "Ezt mostanra már tudnunk kellene."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Myers #5
    Ráadásul hány éves kori arcképet fog kiadni?
  • t_robert #4
    elég baromságnak tűnik. Annyira nem ismerjük a DNS szerkezetét, hogy konkréten le tudjunk irni az alapján valakinek a külsejét. Fogalmunk sincsen, hogy milyen gének okozzák, hogy valakinek pisze az orra vagy, hogy kék a szeme. Erősen fikciónak tűnik
  • kvp #3
    A DNS biztosan hasznalhato olyan dolgok meghatarozasara, mint borszin, szemszin, hajszin. Elvileg hasznalhato lenne statisztikai modellekkel az alkat es az arcforma meghatarozasrara is, de ahhoz ismerni kellene a fogantatas utani osszes behatast, ami erhette az azonositani kivant szemelyt. A genetikailag kodolt, fogantataskor rogzulo tulajdonsagok azonositasara viszont biztosan jo.

    A kerdes, hogy mennyire genetikailag meghatarozott es mennyire kornyzeti behatas fuggo egy ember arcformaja. Mivel pl. olyan veletlen valtozo, mint a testsuly nagymertekben modosithatja a kulsot -belertve az arcformat is- ezert szerintem egyelore nem nagyon lehet pontos modelleket generalni. A cikkben emlitett eset is csak azert produkalt valamilyen eredmenyre hasonlito kimenetet, mert volt szemtanu, akinek a leirasa alapjan ki tudtak szurni az alkati modellek jelentos reszet, de attol meg egy rakat teljesen eltero modell maradhatott, amibol nem tudjuk hogyan valasztottak ki vegul egyet. Talan a szemtanu segitsegevel (rabokott egyre), ami mar realisabb eredmeny lenne. Ez kb. a rendorsegi rajzolok altal hasznalt kiindulasi test es arcmodellek szintje.

    ps: Mindenesetre barmilyen hamis pozitiv nagyon gyorsan kizarhato, ha tenyleg megvan az elkoveto DNS-e.
  • felemelő #2
    Természetesen ha bizonyítéknak akarják használni, onnan elképesztő nagy marhaság.
    De ha a nyomozás egyik lépése, mint egy fantomkép rajzolása... na onnan mi is a probléma?
    Bizonyos gyanusítottak esetleg képbe kerülnek, mások meg hátrább sorolódnak a gyanusított listában.
    Ilyen alapon a pszichologus által felállított profil is kidobandó.
    Utoljára szerkesztette: felemelő, 2024.02.18. 09:18:27
  • Gabbbbbbbbbbbb #1
    Arcfelismerőbe küldésnek nincs értelme, amíg DNS alapján teljesen nem lehet szimulálni egy arcot, az pedig -ha jól tudom- évtizedekre van, ha egyáltalán lehetséges.

    Most így végiggondolva, annyi értelme azért csak lehet, hogy cikkeznek róla és a dns háromszögelés mellett ez is extra elrettentő erő lehet, "úgyis elkapunk".
    Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2024.02.18. 06:38:00