SG.hu

2027-től lehetetlen lesz elkerülni az MI-képes PC-ket

A gyártók a piac megmentését várják a mesterséges intelligenciától, de kérdéses, hogy a vásárlókat meg tudják-e győzni arról, hogy a technológia megéri az érte fizetendő magasabb árat.

Alig több mint egy év telt el azóta, hogy a ChatGPT felbukkant és a technológiai világot az MI felé irányította. "A generatív MI mostanra a technológiai ipar szinte minden területén a legnagyobb hatású dologként van pozícionálva" - írja tanulmányában a Canalys elemzőcég. Bár a PC-t jelenleg a termelékenység alapvetésének tekintik, az elemzőcég úgy látja, hogy a beágyazott MI technológia esélyt ad arra, hogy az innováció és a felhasználói élmény következő hullámának motorja legyen, feltéve persze, hogy a csökkenő eladási számoktól sújtott gyártók el tudják magyarázni az óvatos közönségnek, hogy mi az előnye.

Az IDC piackutató szintén a mesterséges intelligenciával rendelkező számítógépek körül kialakult pezsgésről beszél, és a generatív MI-t "vízválasztó pillanatnak" nevezi a PC-ipar számára, de ugyanakkor elismerik, hogy "a felhasználási eseteket még nem sikerült teljes mértékben megfogalmazni". Egy harmadik elemzőcég, a Gartner szerint míg a mesterséges intelligenciával működő PC hardverek készen állnak, a szoftverek még nem. "Rövid távon a várható változások nem biztos, hogy elég átalakító erejűek ahhoz, hogy elősegítsék az MI PC-k gyorsabb elterjedését" - mondta Ranjit Atwal, a Gartner kutatási igazgatója.

A Canalys úgy számol, hogy a 2024-ben szállított PC-k közül minden ötödik lesz majd MI-képes - beleértve az Apple szilíciummal futó összes Mac-et is. Ez az arány 2027-ben a szállított PC-k 60 százalékára emelkedik. Az MI-képes PC definíció szerint "olyan asztali számítógép vagy notebook, amely dedikált chipkészlettel vagy blokkal rendelkezik az eszközön futó MI-munkaterhelések futtatására". Tisztességes erejű CPU-kkal és GPU-kkal régebbi PC-k is képesek ilyen számításokat végezni, azonban dedikált hardverre van szükség a jobb reakciókészség, az alacsonyabb késleltetés és - ami fontos - az eszközön történő futtatáshoz internetkapcsolat nélkül. Egyes munkaterhelések egyszerűen nem alkalmasak a felhőre.


Mivel az AMD, az Intel és a Qualcomm is pénzt lát az MI-ben, a fogyasztók és a vállalkozások számára kihívást jelent majd e nélkül készült új csúcskategóriás eszköz beszerzése. A gyártók arra törekednek, hogy a vásárlóknak ne csak a meghibásodott vagy elavult eszközök cseréje miatt legyen okuk új - és prémium - hardverek vásárlására. A Windows 11-től és annak hírhedt hardverkövetelményeitől remélt fellendülés elmaradt, ezért a gyártók a generatív mesterséges intelligencia ígérete felé fordulnak. A mesterséges intelligenciával rendelkező PC-k mögötti erőteljes eladási lendület és a Windows 10 támogatásának 2025-ös megszűnése együttesen azt jelenti, hogy a helyzet elfogadása elkerülhetetlen lehet. A Canalys szerint "a hatékonyság és a termelékenység jelentős javulása különösen vonzó a kereskedelmi szektor számára, különösen az olyan feladatok esetében, mint az adatfeldolgozás és a tartalomkészítés. Az MI-képes PC-k e műveletek nélkülözhetetlen részévé válnak".

Mindez azt jelenti, hogy a vállalkozások a versenyképesség megőrzése érdekében váltani fognak, ehhez azonban időre lesz szükség. Mivel az MI-képes PC-k - legalábbis kezdetben - viszonylag magasan specifikált eszközök lesznek, és árcédulájuk is ennek megfelelő lesz, az elterjedés hiánypótló szerepkörökben fog kezdődni. A Canalys úgy véli, hogy a bevezetés felgyorsul, amint a vállalkozások felismerik az MI munkafolyamatokba való integrálásából származó előnyöket. Az elemző előrejelzése szerint 2025 lesz az MI-képes PC-k fordulópontja, abban az évben több mint 100 millió készüléket szállítanak le a kategóriában, ami a következő években tovább nő. A 2025-ös évet azonban a Windows 10 támogatásának megszűnése segíti majd - a vállalkozások kénytelenek lesznek új hardvert vásárolni, vagy fizetni a Microsoftnak, hogy a régi operációs rendszert még egy ideig életben tartsa.

Itt válik fontossá az, amit a Microsoft a Windows 12/Windows.AI számára kitalált. Redmondnak a helyi MI-munkaterhelések zökkenőmentes futtatása kézzelfogható előnyeinek bemutatásával tudja a felhasználókat arra ösztönözni, hogy jobban odafigyeljenek az MI-képes hardverekre. Ezt a nagy chipgyártók támogatni fogják, rengeteg MI-képes hardver készült eddig is, és 2024-ben továbbiak várhatóak, köztük a Qualcomm új hardverei. A Canalys szerint: "A főbb PC-gyártók nyilvánosan jelezték, hogy az MI-képes PC lesz a legjelentősebb közelgő innováció, amelyet a piac 2024-es fellendülésének gyorsítójaként kívánnak felhasználni". Az elemzőcég rámutatott, hogy az Asus "vadonatúj felhasználói élményekről" beszél, míg a HP a "2024 és 2026 között várható növekedés kétszeresével" kalkulál.

A mesterséges intelligenciára képes PC-k ezen a ponton elkerülhetetlenek. A gyártóknak azonban egyértelműbben kell kommunikálniuk az előnyöket, különben a piackutatók által megjósolt fordulópont a reméltnél kicsit később következhet be. A negyedik negyedévre vonatkozó globális PC-szállítási adatok bármelyik nap megjöhetnek, és ebben akár az is benne lehet, hogy az elmúlt tíz egymást követő negyedévben végig csökkentek az eladások, így nem csoda, hogy a PC-gyártók keresik a szalmaszálat, amibe kapaszkodhatnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • reptile1313 #5
  Elkepeszto latni amugy a kommentelok ertelmi szintjet. Ilyen tiktokos kogazdag a kocsmaban szint.
  Lattatok par also kategorias scifit, es akkor azt oklendezitek vissza, okoskodo hangnemben. :D :D :D
  Vilagvege vs nem vilagvege.

  Annyira szorakoztatoak vagytok, amobak :D
  A fajtatok a multban is, mindentol !!!!!!IS!!!!!! rettegett:
  Hogy az emberek megfulladnak a nagy sebesseg okozta vakuumtol. Hogy Semmelweis Ignac kezet mosott. vagyrettegtek, mint azok akik kirohogtek a fivereket amiert azt mertek gondolni,hogy vasdarabok repulni fognak. :D :D
  mindenki meghal, aki MIt hasznal. ja, nem, nekem van igazam. mindenki aki nem hasznal az hal meg. nem,te hulye. Igazabol szerintem picike az eselye,hogy mindmeghal. Nem, nem igaz. szerintem annak pici,hogy....
  TOLJATOK MEG, LEGYSZIIII! :D :D :D


  Utoljára szerkesztette: reptile1313, 2024.01.14. 15:40:25
 • Kotomicuki #3
  Hát, ahogy a felhozott példa is mutatja, nem éppen a minden oldalról megkérdőjelezhetetlen hasznosság a MI "alkalmazásának" a mozgatórugója. Épp ezért tartom esélyesebbnek a "világvégét", mint annak az elkerülését általa.
 • Gabbbbbbbbbbbb #2
  Szerintem leginkább arról van szó, hogy IT analfabéta szenilis részvényeseknek kell villantani valamit. Mobiltelefonoknál már volt egy kör úgy 5 éve. (AI kamera, AI asszisztens)

  ---

  Sokan AI-ban a világvégét látják, én pedig inkább egy -nagyon pici- esélyt annak elkerülésére.
 • Kotomicuki #1
  A "piacot" a fogyasztók újra-feltőkítése és számuk legalább a "régire" való visszaállítása mentené meg - egyedüliként, ha szigorúan ragaszkodunk eme, bukott rendszerhez, társadalmi berendezkedéshez...

  Az, hogy találnak, létrehoznak egy nemlétező piaci rést, amit ráerőltetnek az arra rá nem szoruló végfelhasználókra a monopóliumuk, kartellezésük és "lobby-erejük" által, vagy feltalálják újra a spanyolviaszt, még nem fogja megmenteni a hosszútávon eleve működésképtelen gazdálkodási formájukat.
  Ráadásul, amit most szeretnének minél előbb és minél szélesebb körben elterjeszteni, pont az gyorsítja fel/tovább a rendszer-összeomlást, minden szinten.

  Sz'al, tényleg váltani kéne, csak messze nem biztos, hogy az MI lenne a jó megoldás - első körben semmiképp...