SG.hu

Az Nvidia 11 százalékkal lelassította az RTX 4090-et hogy eladhassa Kínába

Az Nvidia GeForce RTX 4090 GPU-ja újra kapható Kínában - egy kevésbé erős változatban, amelyet úgy terveztek, hogy megfeleljen a Kínába irányuló amerikai exportkorlátozásoknak.

Az RTX 4090D névre keresztelt eszköz csütörtökön jelent meg az Nvidia kínai piacra szánt weboldalán, és nagyjából 10,94 százalékkal alacsonyabb teljesítménnyel büszkélkedhet, mint az Nvidia 2022 végén bejelentett modellje. Ez leginkább az alacsonyabb magszámban mutatkozik meg, 14 592 CUDA-mag van benne, szemben a Kínán kívül értékesített változatok 16 384 magjával. A kártya tenzormagjainak számát is hasonló mértékben csökkentették, 512-ről 456-ra. Ezen túlmenően a 4090D változat nagyjából ugyanolyan, a csúcs órajele 2,52 GHz, 24 GB GDDR6x memória és egy kövér 384 bites memóriabusz van benne.

Az RTX 4090 volt az egyetlen olyan fogyasztói grafikus kártya, amelyet a Biden-adminisztráció exportellenőrzési szabályainak októberi közzétételét követően nem lehetett értékesíteni Kínában. A probléma az volt, hogy a kártya a teljes feldolgozási teljesítmény (TPP) több mint 4800-as értékével szűken túllépte a fogyasztói kártyákra vonatkozó teljesítménykorlátokat. Ezt úgy számítják ki, hogy megduplázzák a másodpercenkénti - lebegőpontos vagy egész szám - műveletek maximális számát, és megszorozzák a művelet bithosszával. Az eredeti 4090 TPP 5,285 teljesítményt mutatott, ami azt jelentette, hogy az Nvidia-nak szüksége volt az amerikai kormány által kiadott engedélyre ahhoz, hogy a népszerű játékkártyát Kínában értékesítse.


Történetesen a teljesítmény 10,94 százalékos csökkentése elegendő ahhoz, hogy a kártya a metrika alá kerüljön, amely szükségtelenné teszi az USA Ipari és Biztonsági Hivatalának (BIS) azon követelményét, hogy exportengedélyt kelljen hozzá kérni. "4K játékban, ray tracing és deep-learning super sampling (DLSS) mellett a GeForce RTX 4090D körülbelül öt százalékkal lassabb, mint a GeForce RTX 4090, és úgy működik, mint minden más GeForce GPU" - mondta az Nvidia szóvivője. Mindazonáltal a kártyát túl lehet hajtani, azaz elképzelhető, hogy az alacsonyabb magszám miatt elveszett teljesítmény egy részét vissza tudják nyerni azon vásárlók, akik hajlandóak egy kis bütykölésre.

Nem ez az első eset, hogy az Nvidia az amerikai exportellenőrzések betartása érdekében csökkenti grafikus kártyáinak teljesítményét. 2022 végén, a mesterséges intelligencia gyorsítók kínai értékesítésére vonatkozó korlátozási hullámot követően az amerikai óriás lebutította az A100-as lapkáit és A800-as néven vezette be azt a piacra. A kártyát a H100 új változata követi, előreláthatóan H800 néven. (A nyolc nagyon szerencsés szám a kínai számmisztikában, így az A800 és a H800 elnevezése nem véletlen). Az októberben bejelentett újabb körös exportkorlátozás után az Nvidia ismét a kínai piacra tervezett chipeket dobott piacra, az L2, az L20 és a H20 éppen a washingtoni teljesítménykorlátok alatt van.

Az Nvidia bohóckodása gyorsan felkeltette az amerikai kereskedelmi miniszter, Gina Raimondo figyelmét, aki figyelmeztette a chipgyártókat, hogy ne teszteljék ezeket a tilalmakat. "Azt mondom nektek, ha átterveztek egy chipet egy bizonyos határvonal alá, amely lehetővé teszi Kínának a mesterséges intelligencia használatát, már a következő napon felülvizsgáljuk a dolgot" - mondta egy december eleji fórumon. Raimondo később a Reutersnek elmondta, hogy a Kereskedelmi Minisztérium szorosan együttműködik az Nvidiával annak érdekében, hogy az amerikai nemzetbiztonságra veszélyt jelentő GPU-kat és MI-gyorsítókat ne adják el Kínának, de a chipgyártónak lehet és kell is tudnia ott üzletelni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!