SG.hu

Pénztermelő fejőstehénné vált az Nvidia

A generatív MI-robbanása hatalmas igényt támasztott a nagy teljesítményű számítástechnikához (HPC) használt hardverekre, és ebből több tucat vállalat profitál. Egy cég azonban valószínűleg jobban jár, mint a többiek: az Nvidia.

Az Nvidia 2023-ban világszerte mintegy 550 000 darabot fog szállítani legújabb H100-as GPU-jából, amelyek többsége amerikai technológiai cégekhez kerül. Bár az eladott GPU-k pontos típusösszetétele nem ismert, egy-egy Nvidia H100 80 GB HBM2E GPU kártyát 30 000 dollár körüli áron adnak el az Egyesült Államokban. Azonban nem ez a vállalat legnagyobb teljesítményű Hopper architektúrán alapuló alkatrésze, valójában ez a legolcsóbb, legalábbis egyelőre. Eközben Kínában egy ilyen kártya akár 70 000 dollárba is kerülhet.

Az Nvidia H100-mal felszerelt kínálatának csúcsmodelljei közé tartozik a H100 SXM 80GB HBM3 és a H100 NVL 188GB HBM3 kétkártyás megoldás. Ezeket az alkatrészeket vagy közvetlenül a szervergyártók - például a Foxconn és a Quanta - számára értékesítik, vagy az Nvidia által közvetlenül értékesített szerverekbe kerülnek. Emellett az Nvidia hamarosan megkezdi a 72 magos Grace processzorból és egy H100 80 GB-os HBM3E számítási GPU-ból álló GH200 Grace Hopper platform szállítását. Ezek árait a cég nem teszi közzé, mivel azok az Nvidia és az adott ügyfél közötti mennyiségtől és üzleti kapcsolattól függnek. De ha a vállalat a H100 alapú termékek mindegyikét 30 000 dollárért adja is el, az még mindig 16,5 milliárd dollárt jelentene idén csak a legújabb generációs számítási GPU-kon.


Az Nvidia részvényeinek árfolyama az elmúlt egy évben

A vállalat azonban nem csak H100-as sorozatú számítási GPU-kat értékesít. Vannak olyan vállalatok, amelyek még mindig az Nvidia előző generációs A100-as GPU-it használják, és meglévő szervereiket akarják bővíteni anélkül, hogy bármilyen változtatást végeznének a szoftverükön. És nem szabad megfeledkezni a külön a kínai piacra készült A800-as és H800-as modellekről sem: a Baidu, a TikTok-tulajdonos ByteDance, a Tencent és az Alibaba 1 milliárd dollár értékben adott le megrendelést mintegy 100 000 darab Nvidia A800-as processzor beszerzésére, és ezeket még idén leszállítják. A ByteDance az év elején tesztelt egy generatív MI funkciót a TikTok médiaalkalmazásához, a TikTok Tako-t, amelyhez licencelte az OpenAI ChatGPT-jét. A ByteDance 10 000 Nvidia GPU-t halmozott fel ambíciói támogatására. A vállalat közel 70 000 A800-as chipet is rendelt, amelyeket jövőre szállítanak le, mintegy 700 millió dollár értékben.

Bár nehéz kiszámolni a teljes bevételt, de az biztos, hogy az Nvidia adatközponti üzletága rekordokat döntöget. A cég a 2024-es pénzügyi év április 30-án zárult első negyedévében 4,2 milliárd dollár nyereséget termelt, és csak azért ennyit, mert partnerük, a TSMC jelenleg nem tudja kielégíteni a keresletet. Éves teljesítményük tehát biztosan meg fogja haladni ennek négyszeresét, amivel nagyon is indokolttá válik az egekben lévő részvényárfolyamuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!