SG.hu

Macska egér játékot játszik az Nvidia és az amerikai kormány

Szigorították az MI-chipek Kínába szállítását, de az Nvidia újabb, a korlátozásoknak éppen megfelelő termékeket fejleszt.

Az Nvidia új, a kínai piacot célzó mesterséges intelligencia chipek piacra dobását tervezi kevesebb mint egy hónappal azután, hogy amerikai tisztviselők szigorították a csúcskategóriás MI chipek Kínába történő értékesítésére vonatkozó szabályokat. A készülő lapkák a HGX H20, L20 PCIe és L2 PCIe nevet viselik, és az Nvidia legkorábban e hét végén jelentheti be őket. Ezek a termékek tartalmazzák a társaság legújabb, mesterséges intelligenciával kapcsolatos számításokhoz szükséges funkcióik nagy részét, de a chipek számítási teljesítményének néhány jellemzőjét lebutították, hogy megfeleljenek az új amerikai szabályoknak.

A múlt hónapban az amerikai MI-chipóriás - amelynek grafikus feldolgozó egységei (GPU-k) uralják a mesterséges intelligencia piacot - azt mondta, hogy a Washington által bejelentett új exportkorlátozások megakadályozzák, hogy két, tavaly szándékosan a kínai exportra fejlesztett módosított MI-chipjét, az A800-at és a H800-at tovább értékesítsék. Az új szabályok felső határt szabnak annak, hogy egy chip mekkora számítási teljesítményre lehet képes. A szabályok tartalmaznak egy, az elemzők által "szürke zónának" nevezett területet is, amely chipek engedélyhez kötöttek. Az Nvidia mindhárom chipje úgy tűnik, hogy a számítási teljesítményre vonatkozó abszolút határértékek alá esik, de az egyikük a szürke zónába tartozik, és engedélyköteles lesz.

Elemzők szerint tőzsdei szempontból bár pozitívumként lehetne értékelni az új GPU-k bevezetését, de arra számítanak, hogy az Nvidia túl agresszív az amerikai korlátozások megkerülésére tett erőfeszítéseiben, és ez végül csak azt eredményezheti, hogy további kormányzati lépéseket indukál. Mindennek ellenére az Nvidia valamennyire kényszerpályán van, mert adatközponti chipekből származó bevételeinek mintegy negyedét Kínából szerzi, ráadásul a cég egyik csúcskategóriás játékchipjét, az RTX 4090-et is érintik az új szabályok, melyek azonnal hatályba léptek. Az Nvidia több mint 90%-os részesedéssel rendelkezik a 7 milliárd dolláros kínai MI-chip piacon, és az amerikai korlátozások lehetőséget teremtenek az olyan hazai cégek számára, mint a Huawei, hogy teret nyerjenek. Mint arról beszámoltunk, a kínai internetes óriás Baidu jelentős megrendelést adott le a Huawei MI-chipjeire.

A kínaiak természetesen nagyon örülnek a csatározásnak. "Az Nvidia és az amerikai kormány közötti több forduló egy olyan csúcstechnológiai vállalkozás története, amely törvényes üzletet folytat, de a szabad kereskedelemben erős politikai beavatkozással találkozik, és minden eszközzel megpróbálja biztosítani saját túlélését és fejlődését" - írja kommentárjában az államilag ellenőrzött Global Times című lap. "A kereskedelmi vállalatok számára ez egyáltalán nem vicces, sőt, egy kicsit szomorú is. A chipekre vonatkozó amerikai korlátozások, amelyek célja, hogy Kína ne juthasson hozzá a hadseregének megerősítéséhez szükséges amerikai csúcstechnológiákhoz, nemcsak Kína, hanem az Egyesült Államok érdekeit is sértik" - írja a lap.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!