SG.hu

Kompenzálják az ingyenes internet miatt a kisebb szolgáltatókat

A digitális oktatásban tanuló diákok, családjaik és tanáraik számára elérhetővé tett ingyenes internet szolgáltatásra eddig mintegy 280 ezer igény érkezett. A kisebb szolgáltatók mától nyújthatnak be egyedi támogatási kérelmet kiesett bevételük kompenzációjára - hívta fel a figyelmet közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

A koronavírusról szóló nemzeti konzultáció válaszadóinak 90 százaléka támogatta azt a javaslatot, hogy a járvány idején az iskolás gyermeket nevelő családok és a tanárok számára legyen ingyenes az internet - emlékeztetett Solymár Károly Balázs. Az ITM digitalizációért felelős helyettes államtitkára hozzátette: a kormány a kérésnek eleget téve tavaly novemberben a középfokú oktatási intézmények diákjai és pedagógusai számára, majd idén márciustól az alapfokú oktatási intézményekben tanulók és tanítók számára is biztosította a lehetőséget.

A döntés következtében valamennyi internet-szolgáltató kivette a részét a járványhelyzet hatásainak enyhítéséből. A kisebb ügyfélszámú, alacsonyabb árbevételű szolgáltatók arányosabb teherviselése érdekében az innovációs tárca felhívást tett közzé egyedi támogatási kérelmek benyújtására - részletezte Solymár Károly Balázs. A felhívásra azok a szolgáltatók jelentkezhetnek, amelyek éves árbevétele az elmúlt két évben nem haladta meg az évi 12 milliárd forintot, és alkalmazotti létszámuk 300 fő alatt volt. Az igényeket első ütemben a 2020 novembere és 2021 márciusa közötti időszak bevételkiesésének kompenzációjára lehet benyújtani. A felhívás a lebonyolító Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség honlapján érhető el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kontorl #6
  Hát, nehéz lesz még a sejtetett hátszéllel is a kispályás kategóriába kerülnie az általad említett cégnek NEGYEDÉVES 19 Mrd Ft-os árbevételt realizálva. Ehhez nagyon kreatív könyvelő kellene, hogy ÉVES 12 Mrd Ft alá lefaragja...
 • lammaer #5
  Nehéz ki találni melyik fog kapni... D-vel kezdődik és igi-re végződik.... azt hogy miért pont ez a cég, ugye elég evidens.
 • kontorl #4
  Benne van a cikkben, de lefordítva, átlagos 5 eFt-os havidíjjal számolva kb. 200 ezer ügyfél kell az éves 12 milliárd Ft-os árbevételhez. Magyarán, aki ez alatt "teljesít", annak jár a kompenzáció. Ennél több ügyfele kb. tucatnyi hazai szolgáltatónak lehet, így gyakorlatilag a "maradék" több száz "kicsinek" jár a kompenzáció.
 • wobbler #3
  Na és ki,hogyan fogja eldönteni,hogy mely szolgáltatónak jár a kompenzáció?
 • kontorl #2
  A kis szolgáltatóknál azért nem ennyire egyszerű a képlet. Sokan közülük, főleg a hátrányos helyzetű térségekben csak és kizárólag internetes szolgáltatást nyújtanak, mivel másra nincs fizetőképes kereslet (a TV jobbára ingyenes MindigTV, a telefon pedig feltöltős ezeknél a családoknál, akik ezekben a térségekben élnek). Ezért ezek a cégek kompenzáció nélkül lehúzhatnák a rolót. Sajnos, az ingyenes internet a szolgáltatók számára - legalábbis ilyen hosszútávon - kompenzáció nélkül (amiről szó sem volt soha) a működést veszélyeztető tényezővé vált. Most, hogy jópáran megrogytak, kapott csak a szektor ezen része némi kompenzációt.
 • Csaba161 #1

  Mivel speciel nálunk a kb. 10000 Ft-os előfizetési díjból nagyjából 1000 Ft az internetelőfizetés (papíron), nem nagy érvágás a szolgáltatón az internet ingyenessége...
  (Persze a TV-adás is és a telefon is az interneten jön, ezért internet nélkül elő se tudnál fizetni ezekre!)