SG.hu

Csak valós név lesz engedélyezett a kínai Weibo közösségi hálózaton

A közösségi platform vezérigazgatója a saját fiókján teszteli az új beállítást, mely nemsokára kötelező lesz.

A Weibo vezetője megerősítette, hogy Kína elkezdheti megtagadni a névtelenséget a politikával és pénzügyekkel foglalkozó online véleményvezérektől azáltal, hogy megköveteli tőlük a nevük feltüntetését a fiókjukon. Wang Gaofei - akinek mikroblogplatformja az X kínai megfelelője - megjegyzése felkeltette a helyi média és számos Weibo-felhasználó figyelmét, mert az ország internetének növekvő cenzúráját és a kormány ellenőrzésének erősödését mutatja.

Az elmúlt napokban több Weibo-influencer is beszámolt arról, hogy az egymillió vagy annál több követővel rendelkező, politikával, szórakozással és pénzügyekkel foglalkozó felhasználóknak el kell kezdeniük feltüntetni valódi nevüket. Azt nem árulták el, honnan jöttek az utasítások, a kínai kibertér-szabályozó hatóság pedig nem válaszolt a megkeresésekre. Wang esetében először egy felhasználó hívta fel a figyelmet arra, hogy a fiókjában megjelenik a neve, mire ő azt válaszolta, hogy a saját profilján teszteli ezt az irányelvet. "A fiókom régóta követői mind tudják, hogy először én magam szoktam kipróbálni az új funkciókat" - írta. Wang - akinek 957 ezer követője van a platformon - azt is elmondta, hogy az új valós név-politikát a jövőben kiterjeszthetik a legalább félmillió követővel rendelkező felhasználókra is, és hogy a felhasználók törölhetik a követőiket, hogy elkerüljék a szabályoknak való megfelelési kötelezettséget.

Míg a kínai médiaipar nagy részét a kormány erősen szabályozza, addig az elmúlt években a népszerű bloggerek és a "zimeiti" néven ismert, általában bizonyos ágazatokra specializálódott kis, független médiacsoportok jelentős olvasótáborra és befolyásra tettek szert. A kínai kibertér-szabályozó hatóság igyekezett kézben tartani ezt a tevékenységet, és számos ilyen bloggert letiltatott vagy bírságot szabott ki a közösségi médiaplatformokra, ha nem tettek megfelelő lépéseket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!