JohnnyCage

38%-kal csökken a GeForce 3 ára

[Register] Az nVidia a közeljövőben csökkenteni szeretné nagyteljesítményű GeForce 3 grafikus chipjének árát. A társaság biztosítani szeretné, hogy a jelenleg 600 dollár körüli áron megvásárolható GF3-alapú videókártyák ára 400 dollárra essen.

A jelenlegi legnagyobb teljesítményű, általános célra szánt videóchip mellett az nVidia a cég többi chipjének árát is le szeretné csökkenteni. A GeForce 2 MX 200-alapú videókártyák ára így 99 dollár körül fog mozogni, de a GeForce 2 MX 400 videóchippel szerelt kártyák is megvásárolhatóak lesznek 130 dollár körüli áron. A GeForce 2 Ultra chippel ellátott videókártyák 300 dolláros ártól felfelé lesznek megtalálhatóak a boltokban.

A kérdés az lehet, az nVidia vajon miért csökkenti az árakat, amikor a cégnek jelenleg nincsen igazi ellenfele, amely a céget ilyen lépésre késztetné. A válasz feltehetően a PC-ipar jelenlegi helyzetében keresendő. A számítógépek forgalmának visszaesése a videókártyák iránti igényre is kedvezőtlen hatással volt, és a társaság valószínűleg az így elvesztett forgalmát próbálja árcsökkentéssel visszanyerni.

A PC-piac visszaesése azonban megváltoztatta a keresett videókártya-fajták típusát is. A legnagyobb teljesítményű modellek helyett újabban a processzorokhoz hasonlóan az elfogadható teljesítményű, de olcsó változatok kezdik átvenni a főszerepet. Az nVidia etéren a Kryo II képében láthat ellenfelet. A Kryo II szemmel láthatólag zavarja a céget, az nVidia többek között a konkurens eszköz kritizálásáig is elment. Az árcsökkentés a tajvani viedókártya-gyártók ösztönzését is szolgálhatja. A gyártók ugyanis bevásároltak a GeForce 2 MX chipből, az újabb MX 200 és 400 modellek ezért nem fogynak. A lecsökkentett áraktól azt várja az nVidia, hogy azok talán aggresszívabb átállásra ösztönzik a gyártókat.

Az MX 200 lassabb, mint elődje, az MX. Mindez a grafikus proceszor 64 bites SDRAM memóriabuszának köszönhető. Az eredeti GeForce 2 MX támogatott 128 bites SDRAM, valamint 64 bites DDR-SDRAM elérést is. Az GF 2 MX 200-alapú kártyák többiekhez viszonyított árpozíciója egyelőre nem ismert, de az árcsökkentések tisztázzák majd e kérdést.
A TSMC, az nVidia szerződéses chipgyártója március végén kezdte el a GeForce 3 chipek tömeggyártását a jelenleg jónak mondható 150 nm-es csíkszélességű gyártástechnológiával. A GF3 árának csökkenése arra enged következtetni, hogy a chip gyártása a vártnál jobban alakul.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bith #16
    Te tudod, hogy miért állt le a Gravis a hangkártya gyártással? Mert én nem sajna. De nem azért szerintem, amiért most itt megemlítetted, ugyanis, amikor abbahagyták, még mindíg az Ő kártyájuk volt a legjobb. Tehát nem az elkényelmesedés lehetett a bibi.
  • Nark #1
    Hát ez igazán remek.Rohanok és veszek egy GF3-at.JA elfelejtettem HOL IS LEHET KAPNI???:)))