SG.hu

Tömegtermékké akarja tenni a Samsung a CAMM memória­szabványt

A Samsung legújabb memóriaterméke a JEDEC által nemrég leírt szabvány, a Compression Attached Memory Module (CAMM) formátumát használja majd, melyet egyébként a Dell talált ki.

A Low Power Compression Attached Memory Module (LPCAMM) a vállalat (Low-Power Double Data Rate) LPDDR moduljait csomagolja újra kisebb alapterületűre, így a memória nemcsak gyorsabb és hatékonyabb, hanem levehető is lesz. "Levehető modul lévén az LPCAMM nagyobb rugalmasságot kínál a PC- és laptopgyártók számára a gyártási folyamat során" - közölte a Samsung. Ez a funkció javítások vagy frissítések során is jól jöhet. A memóriagyártó szerint a modulok az adatközpontokban is hasznosak lehetnek.

A szabványos LDDPR kompakt, és rá van forrasztva az áramköri lapra. Ezzel szemben a Small Outline Dual In-line Memory Modules (So-DIMM) levehető, de teljesítménye korlátos. A szabványos CAMM méret nagyobb, mint a So-DIMM, de nagyobb a tárkapacitása, így összességében kevesebb helyet foglal el. A kétcsatornás LPCAMM-ek a Samsung szerint 6 százalékkal kevesebb helyet foglalnak el a lapon, mint a So-DIMM modulok, több mint 50 százalékkal nagyobb teljesítmény mellett, és akár 70 százalékkal javítják az energiahatékonyságot. Arról nem közöltek részleteket, hogy milyen körülmények között tesztelték ezeket a számokat, de az egységek 32 GB-os, 64 GB-os és 128 GB-os változatban kaphatók.


A Samsung elmondta, hogy az LPDDR5X-6400 néven ismert, 7,5 gigabit/másodperc (Gbps) sebességű LPCAMM-je átment az Intel platformjain végzett rendszerteszteken, és a termékcsaládot még idén tesztelni fogják más következő generációs rendszerekben. A kereskedelmi forgalomba hozatalt 2024-re tervezik. A Dell már korábban is használt CAMM-memóriát termékeiben, többek között a Precision 7000-es sorozatban. Bár szabadalmaztatott technológia, a Dell korábban azt nyilatkozta a médiának, hogy nem tartja meg teljesen magának a formátumot. A CAMM-eket a tajvani Adata memóriagyártó cég demóiban is látták az idei Computexen.

A Samsung az LPCAMM-et "iparági elsőségnek" nevezi, és a PC-k és laptopok DRAM-piacát átalakító megoldásként jellemzi. A CAMM modulformátumot a Dell 2022 végén vezette be és a JEDEC 2023-ban két verzióban fogadta el. A modul vékonyabb és kisebb, mint a hagyományos SO-DIMM modulok, és a formájának köszönhetően jobban elvezeti a hőt és kevesebb helyet foglal el a laptopban. Rosszabb légáramlás mellett ez potenciális hőszigetelési veszélynek tűnhet, de a CAMM alakja lehetővé teszi, hogy egyfajta hűtőbordaként működjön. És mivel rövidebb, az elektromos jelutak is lerövidülnek, így működése energiatakarékosabb és gyorsabb.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!