SG.hu

Most már Magyarországon is elérhető a Google Bard

A Google mesterséges intelligenciája teljesítette az uniós adatvédelmi szabályokat, így már Európában is használhatóvá vált.

A Google vezető szerepet tölt be a mesterséges intelligencia területén, különösen a generatív mesterséges intelligencia gyorsan növekvő kategóriájában, azaz a nagyméretű nyelvi modellek terén. A technológiai vállalatok egészen tavalyig nem hozták nyilvánosságra nyelvi modelljeiket a lehetséges társadalmi kockázatoktól való félelmükben, de a helyzet drámai fordulatot vett, amikor a Stability AI nevű startup tavaly augusztusban nyilvánosan közzétette a Stable Diffusion nevű szövegből képet generáló modelljét. Mindössze három hónappal ezután az OpenAI nyilvánosságra hozta a ChatGPT nevű chatbotot, amely képes emberihez hasonló minőségű válaszokat adni kérdéseinkre, ezzel az egyik leggyorsabban növekvő internetes szolgáltatássá vált.

Januárban a Microsoft 10 milliárd dollárt fektetett az OpenAI-ba, és a ChatGPT-t beépítette a Bing keresőmotorjába, ezzel felvéve a kesztyűt a Google ellen a mesterséges intelligenciával támogatott online keresés terén. A felhasználók és a befektetők növekvő elvárásaira válaszul, hogy felzárkózzon a Microsoft által támogatott OpenAI-hoz, a Google februárban bejelentette a Bardot, egy beszélgetésalapú, mesterséges intelligenciával támogatott keresőeszközt. Néhány szabályozási akadályt követően az eszköz most végre Európában is elérhetővé válik.

"Úgy véljük, hogy a chatbot terminológia túlságosan korlátozó az MI alkotó képességeinek jellemzésére" - mondta a Google termékigazgatója, Jack Krawczyk a bevezetés kapcsán újságíróknak. "Mi a Bardról a mesterséges intelligencia egy olyan formájaként beszélünk, amelyet 'kiterjesztett képzelőerőnek' nevezünk". Júniusban a Google kénytelen volt elhalasztani a Bard európai bevezetését, mert a vállalat nem tudta ismertetni az ír adatvédelmi biztosnak, a nemzeti adatvédelmi hatóságnak, hogy miként tervezi betartani az EU általános adatvédelmi rendeletét.

Krawczyk elmondta, hogy termékeny beszélgetéseket folytattak az adatvédelmi hatóságokkal Európa-szerte, nem csak az írekkel. Ez a szabályozási párbeszéd egy olyan megközelítést eredményezett, amely közlése szerint az adatok felhasználásának átláthatóságán, a felhasználók választási lehetőségén alapul, hogy engedélyezzék-e a Google számára az információk felhasználását, valamint a helytelen kimenetek kijavításának ellenőrzését. Krawczyk elmondta, hogy a Bard adatvédelmi jellemzői Európán kívül is ugyanazok lesznek.

"Folytatjuk a Google-lal való együttműködést a Barddal kapcsolatban a bevezetést követően, és a Google beleegyezett, hogy a Bard uniós működésének megkezdését követő három hónap elteltével felülvizsgálatot végez és jelentést nyújt be a DPC-nek" - mondta Graham Doyle ír biztoshelyettes. Ugyanakkor az uniós adatvédelmi felügyelőket tömörítő Európai Adatvédelmi Testület egy chatbot-munkacsoportot indított, hogy összehangolt megközelítést találjon a generatív mesterséges intelligenciamodellekkel kapcsolatban, miután Olaszország egy időre betiltotta a ChatGPT-t.

A generatív mesterséges intelligencia rendszerek a jövőben Európa mesterséges intelligencia törvénye, az AI Act hatálya alá fognak tartozni. A törvénytervezet a jogalkotási folyamat végső szakaszában van, és ebben kulcsfontosságú téma a Bard és társai kezelésének módja. "Üdvözlöm, hogy időt szántak rá, és merem remélni, hogy a késleltetett közzététel oka annak megértése volt, hogy az európai piacon a fogyasztók érdekeit és jogait teljes mértékben védeni kell. Ez azt mutatja, hogy a szabályaink működnek és megvalósíthatóak" - reagált Dragos Tudorache, a mesterséges intelligenciáról szóló törvény kidolgozásában vezető uniós jogalkotó a Bard megkésett európai bevezetésére.

A Bard uniós bevezetésével egyidejűleg a Bard eddigi legnagyobb frissítése is megtörténik, ami azt jelenti, hogy a nyelvi modell a jövőben több mint 40 nyelven lesz elérhető, köztük németül, spanyolul és kínaiul is. A felhasználók a válaszokat hangosan is meghallgathatják majd. Emellett a Bard bevezette a felhasználók számára a korábbi beszélgetések fenntartásának és újbóli megtekintésének lehetőségét, amelyeket később folytathatnak, vagy utólag törölhetnek. A felhasználók a válaszokat egy hivatkozáson keresztül részben vagy egészben meg is oszthatják.

Egy másik, kezdetben csak angol nyelven elérhető funkció lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy beállítsák a mesterséges intelligenciamodell kimeneteinek hangnemét és stílusát, például hosszú vagy rövid, professzionális vagy hétköznapi. Egy másik, csak angol nyelvű képesség a Google Lens és a Bard összekapcsolásával képeket használhatunk majd súgóként. "A jövőben a Bard több információt fog bevezetni a Google más termékeiből" - tette hozzá Krawczyk, megemlítve olyan szolgáltatásokat, mint a Google Maps és a Gmail.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • monk00 #2
    Ez sem jobb mint a többi. Én teszteltem ezt is mint a többit, de egyik butább a másiknál. És sok kérést vissza is utasít. A ChatGPT-4 nek lenne valami értelme, ha mindenkinek elérhetővé tennék. Mert messze túlszárnyalja az összes többit együttvéve, de pont ez miatt nem lesz sosem elérhető. A többi csak vakítás, nem érnek semmit. 3.5, 3.5 turbó stb stb egy humbug az egész. Egy majom értelmesebb náluk.Szinte semmit nem tudnak, és összevissza képzelődnek. Semmit nem szabad készpénznek venni. Még a ChatGPT 4-től sem. Pedig az tényleg jó. Arról nem is beszélve, hogy míg az elején korlátlanul lehetett bármelyiket használni, mára már több verziót is tudok, amiknél már csak 3 óránként tehetsz fel kérdéseket, vagy egyáltalán már nem lehet, csak ha előfizetel. A nagyközönség számára elérhetővé tették ezeket a nagy buta semmiket, és azt gondolták, hogy majd ezzel ki lehet csalni az emberek pénzét egy idő után, mert úgy is rászoknak majd. Csak nem sejtették, hogy ennyire buták lesznek ezek. Vissza is eset a felhasználók száma, és nem is kicsit. Sejtettem én, hogy túl szép lett volna ingyenesen egy megbízható infó intelligencia. Teljesen hülyének néztek mindenkit. Nekem már az első használat után kiderült, hogy vigyázni kell, és mindennek utána kell nézni alaposan. Még számolni sem tudnak pontosan. És még ezekért akarnak pénz kérni. Tegyék a ChatGPT 4-et elérhetővé mindenkinek, majd arra előfizetek. De a többi verziója nem ér egy fillért sem..Pedig, én teszteltem, mindegyiket, de nagy csalódás az egész..

    qstore
    Nem tud a neten bóklászni egyik verzió sem, csak a ChatGPT 4. Ami infókat tud, azokat betáplálták már előre. pl, a 3.5 csak 2021 ig van neki információja, és az is kevés, és még azt is keveri, hozzátesz hülyeségeket. De a neten nem tud böngészni.

    Utoljára szerkesztette: monk00, 2023.07.16. 14:08:45
  • qstore #1
    rettentő gyenge lett. gyakorlatilag csak összeollózza a neten talált dolgokat, de összefüggéseket nem keres