SG.hu

Még tovább csökkentek a számítógép-eladások

A PC-k a világjárvány legkelendőbb technológiai cikkei voltak, manapság azonban a legtöbb nagy márka azzal küzd, hogy új otthont találjon az elöregedő készletének, és leürítsék a forgalmazók és a kiskereskedők raktárait.

Idén tavasszal a számítógépek kiszállításai világszerte 13,4 százalékkal, 61,6 millió darabra zsugorodtak az előző évhez képest az IDC adatai szerint. Ez már a hatodik egymást követő rossz negyedév a PC-gyártók számára, aminek oka a globális gazdasági helyzet, a gyenge kereslet mind a fogyasztói, mind a kereskedelmi szektorból, valamint az informatikai költségvetések eszközvásárlásoktól való eltolódása idézett elő.

A gyenge eredmények ellenére a piac a negyedévre vonatkozóan az előrejelzéseknél jobban teljesített, és a helyzet jobb, mint az első három hónapban volt. Akárcsak az első negyedévben, most is az Apple az egyetlen top 5-ös gyártó, amely növekedésről tudott beszámolni, a Mac-eladások becslések szerint 10,3 százalékkal 5,3 millió darabra nőttek. Azért a cég szárnyalásához hozzá kell tenni, hogy náluk nagyon gyenge volt az egy évvel ezelőtti időszak, amivel összehasonlítják a mostanit, mert akkoriban Kínában leálltak a Mac-ellátási láncok.

A második legjobban teljesítő vállalat a HP volt, amelynek eladásai 0,8 százalékkal 13,4 millióra csökkentek. A cég az elmúlt 12 hónapban "túlkínálattal szembesült", és most közelít a normálisabb, hat-nyolc hetes készletszinthez. Erre Enrique Lores vezérigazgató is rámutatott a HP legutóbbi negyedéves eredményeiben, bár ezt komoly árengedményekkel érték el, ami nagyon nem jó hatással volt a HP nyereségére. Ami a többieket illeti, a Lenovo, a Dell és az Acer együttesen hétmillióval kevesebb PC-t értékesítettek a második negyedévben. A Lenovo kiszállításai 18,4 százalékkal 14,2 millió darabra, a Dell 22 százalékkal 10,3 millióra, az Acer pedig 19,2 százalékkal négymillióra esett vissza.


Szakértők szerint továbbra is a forgalmazóknál és a kereskedők raktáraiban beragadt készletek miatt nem haladnak a kiszállítások, mindenki óvakodik további készletek megrendelésétől. És annak ellenére, hogy a problémák lassan enyhülnek, sok alkatrész-beszállító továbbra is csökkentett árakat kínál, hogy megpróbálja leépíteni készleteit.

"A kínálat és a kereslet hullámvasútja, amellyel a PC-ipar az elmúlt öt évben szembesült, rendkívül nagy kihívást jelent. A fogyasztói oldalon visszatérést látunk a pandémiát megelőző szokásokhoz, miszerint a számítástechnikai feladataikat több eszközön oldják meg az emberek, de szilárdan hisszük, hogy a fogyasztók az okostelefonokat fogják előnyben részesíteni a PC-vel szemben. A kereskedelmi oldalon az alkalmazottak leépítése és a generatív mesterséges intelligencia bevezetése nagyon megnehezíti a keményen megvágott költségvetések beosztását." - mondta Ryan Reith, az IDC Client Devices Trackers csoportjának alelnöke.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!