Berta Sándor

Vizsgálják az iRobot felvásárlását

Egyáltalán nem biztos, hogy a hazánkban is népszerű gyártó az Amazon tulajdonába kerül.

Az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága (FTC) tanulmányozza a Roomba robotporszívókat gyártó iRobot felvásárlását. Az amerikai versenyfelügyelet további részleteket követelt az Amazontól a tervezett tranzakcióról, amelyet a mostani vizsgálat hónapokkal késleltethet. A társaság augusztus 5-én jelentette be az iRobot felvásárlását. Az Amazon részvényenként 61 dolláros árat akar fizetni a robotgyártóért, így a vételár összesen 1,7 milliárd dollár. Arról már döntés született, hogy Colin Angle, az iRobot társalapítója a tervezett lépés után is a társaság vezérigazgatója marad.

Szeptember elején a Fight for the Future nevű szervezet nyílt levelet tett közzé, amelyben az FTC-t a felvásárlás megtámadására szólította fel. Az indoklás alapján az iRobot felvásárlása "tovább gyengítené a versenyt az intelligens otthoni eszközök piacán, és megszilárdítaná az Amazon erős piaci pozícióját a digitális gazdaság tágabb szerkezetében". Úgy vélik, az Amazon egyszerűen felvásárolja a versenytársakat, és ezzel kiiktatja őket.

"Nincs privátabb hely, mint az otthon. Ezzel a felvásárlással azonban az Amazon hozzáférhet a legprivátabb tereinkkel kapcsolatos rendkívül bensőséges tényekhez, amelyek más módon vagy más versenytársak számára nem elérhetők." - írják. "Ezek az információk túlmutatnak az alaprajzokon és rendkívül részletes információkat tartalmaznak a lakások belsejéről és a lakók életmódjáról. Az, hogy az Amazon ezen a felvásárláson keresztül hozzáfér az ilyen jellegű privát információkhoz, árt a fogyasztóknak."

Nem sokkal a felvásárlás bejelentése után komoly aggályok merültek fel. A Bloomberg elemzése szerint az Amazont nem a porszívógyártó érdekelte, hanem a magánlakások feltérképezésének lehetősége. A gazdasági hírügynökség rámutatott, hogy az Amazon saját háztartási robotja, az Astro eddig nem tudta felvenni a versenyt a jelenlegi piacvezetővel, amely az iRobot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sequoyah #1
    Jo lenne a verseny-ellenes felvasarlasokat mar idejekoran megakadalyozni, nem pedig amikor mar csak 1-2 szereplo maradt a piacon, es visszaforgatni mar keso...