Berta Sándor

Brit banki engedélyt kaphat a Revolut

A lépésre azután kerülhet sor, hogy a társaság véglegesíti a 2021-es pénzügyi beszámolóját.

A Reuters írta meg, hogy a startup megkaphatja a brit banki engedélyét, amint a pénzügyi beszámoló véglegesítése megtörténik. Nagy-Britannia kulcsfontosságú piac a Revolut számára, amelynek célja, hogy globális pénzügyi vállalattá váljon és már most gyakorlatilag útlevélként használja litvániai engedélyét az Európai Unióba. A Revolut a tervek szerint január végén teszi közzé a 2021 decemberével zárult év pénzügyi beszámolóját - ez egyébként tavaly nyáron lett volna esedékes -, miután a BDO LLP könyvvizsgáló cég véglegesen aláírta azt. A BDO és a Revolut - hónapokig tartó késlekedések után - január 26-ára tervezi a találkozót.

A Revolutot Nyikolaj Sztoronszkij, a Credit Suisse Group AG és a Lehman Brothers egykori kereskedője, valamint Vladiszlav Jacsenko szoftverfejlesztő alapította 2015-ben és egy a bevett bankoknál alacsonyabb árfolyamdíjakat felszámoló fintechként indult. A vállalat a legutóbbi ismert finanszírozási körben 2021-ben 33 milliárd dollár körüli értéket ért el, amivel akkoriban Nagy-Britannia legértékesebb induló vállalkozása volt.

A Financial Times tavaly szeptemberben még arról számolt be, hogy a könyvvizsgálók szabályozásáért felelős brit testület, a Financial Reporting Council (FRC) "nem megfelelőnek" találta a Revoluttal kapcsolatos BDO-könyvvizsgálatot és azt közölte, hogy "a fel nem fedezett lényeges hibás állítások kockázata elfogadhatatlanul magas volt". A felügyelő hatóság 2020-as könyvvizsgálatának tanulmányozása hátráltatta a Revolut 2021-es beszámolójának jóváhagyását. Mindenesetre azt már lehet tudni, hogy a társaság a 2022-es könyvvizsgálattal is a BDO-t fogja megbízni. Az ügyben a BDO, az FRC és a banki engedélyeket jóváhagyó Bank of England Prudential Regulatory Authority képviselői nem kívántak nyilatkozni.

A Revolut az előző évben 200 millió font veszteséget termelt. Sztornoszkij tavaly novemberben azt mondta, hogy a startup már nyereséges és hogy nincs szükség további források bevonására. A 2021-es pénzügyi beszámoló segíthet a cégnek meggyőzni a brit szabályozó hatóságokat, hogy két év várakozás után készen áll a banki engedély megszerzésére. A Revolut valószínűleg a "korlátozással járó engedélyt" fogja választani, ahol az ügyfélbetétekre vonatkozó megkötésekkel fog üzemelni, mielőtt egy próbaidőszak után teljes mértékben bankként működne. 2016-ban a Starling Bank és a Monzo is kapott banki engedélyt korlátozással. A Monzo esetében körülbelül nyolc hónapba telt, amíg a korlátozásokat feloldották.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!