Franczy

Ullman Mouse

Egy svéd ergonómiai szakértő kifejlesztett egy olyan új típusú számítógépes egeret, mely szerinte a speciális kialakításnak köszönhetően rendkívül kényelmesen és könnyen használható, valamint garantáltan nem okoz RSI-t (Repetitive Strain Injury), vagyis ismétlődő mozgásból eredő izomhúzódást.

Az újdonság készítőjéről, Dr. John Ullmanról elnevezett Ullman Mouse első ránézésre talán egy joystickra hasonlít leginkább, de ez nagyon becsapós, hiszen az egér tetejéből kiálló hosszúkás alkatrész inkább egy tollhoz hasonlítható, mint egy botkormányhoz. Az eszköz működésének az a lényege, hogy ezt a kiálló tollszerű képződményt a felhasználónak úgy kell fognia, mintha ténylegesen íráshoz használná, és Ullman szerint éppen ez a dolog lényege, hiszen a kutató szerint az új egér éppen emiatt nem okoz semmilyen izomfájdalmat.


A hagyományos egér
fogása nem természetes
Amikor az ember ezt a tulajdonképpen egértollnak, vagy tollegérnek is nevezhető új eszközt használja, akkor az alkaron és a felkaron található izmok nyugalmi állapotban vannak, ezenkívül pedig az ember kézfeje és alkarja is teljesen természetes pozíciót vesz fel, ami Ullman állítása szerint sokkal ergonómikusabb, mint az, amikor a mai normál egereket horizontálisan összevissza mozgatjuk, illetve csavarjuk. Ullman szerint a hagyományos egerek kezelése rendkívül fárasztó és könnyen izombetegségek kialakulásához is vezethet, amire jó példa, hogy Svédország lakosságának fele, vagyis több millió ember szenved az RSI-től.

Az Ullman Mouse vezeték nélküli kivitelben készül, így gyakorlatilag bárhová elhelyezhető a számítógép közelében. Kezelése közben a felhasználónak nem kell sem emelgetnie, sem mozgatnia a karját, hiszen elég csak a kis pálcát a kézfejjel mozgatni, így Ullman szerint nem csak kényelmes és ergonómikus, hanem az eddigieknél sokkal hatékonyabb számítógépes munkavégzés érhető el.

Ullman elmondta, hogy a hagyományos egerek használatakor nagy szerep hárul az ember felkarján elhelyezkedő izomcsoportokra, azonban szerinte ezeket az izmokat a természet leginkább favágáshoz "fejlesztette ki", így ezekkel az izmokkal precíziós munkát nem is lehet végezni.

Ullman egyébként már több mint két éve foglalkozik az Ullman Mouse fejlesztésével, de mivel eddig még nem sikerült megfelelő gyártócéget találnia, a teljesen új jellegű egér egyelőre még nem kapható a számítástechnikai boltokban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M@uL #8
    Sokat nyomulsz ezzel és ha majd mész leírni valamit elkezded rángatni a tollat :-)
  • Ligend #6
    Jo ideje kitalaltak a trackballt is, azt sem kell "osszevissza mozgatni es csavarni". En peldaul iraskor rendszerint szoritom a tollat, amitol a kozepso ujjamat szepen elnyomom. Tudom, gumirozni is lehet azt a reszt, de szamomra biztosan sokkal kenyelmetlenebb lenne egy ilyen "tollegeret" szorongatni, mint trackballt gorgetni vagy egeret mozgatni. A rajzolashoz is kifejlesztettek specialis digitalizalo tablakat, ugyhogy azzal sem kelhet versenyre. Mindenesetre erdekes talalmany, fantazia van benne. :-)
  • serivo #5
    én kiprobálnám,biztos jobban lehet vele rajzoni,mint a rendes egérrel
  • [Red] #3
    már nem azért, de ha írok, akkor is begörcsölhet a kezem, tehát hosszú távra nem valami jó.
    egerezéstől meg még nem fájdult meg semmim.