Berta Sándor

Az EU felgyorsítaná az 5G bevezetését

A döntéshozók az engedélyezési eljárások mennyiségét és a költségeket egyaránt csökkentenék.

Az Európai Unió az 5G gyorsabb kiépítését szeretné elérni. Most egy európai bizottsági dokumentumból az is kiderült, hogy a testület a bürokrácia és a költségek csökkentésével akarja segíteni a Deutsche Telekom, az Orange, a Telecom Italia és más távközlési szolgáltatókat a gyors 5G kiépítésében.

Az Európai Bizottság, amely azt szeretné, ha 2030-ra minden európai állampolgár hozzáférne a gigabites összeköttetéshez és az európai uniós vállalatok 75 százaléka használna felhőinfrastruktúrát vagy mesterséges intelligencia technológiát, várhatóan február 10-én jelenti be a Gigabit Infrastruktúra Törvénynek nevezett javaslatát. Az intézkedés mintegy 40 millió euró éves adminisztratív költséget takaríthat meg a távközlési társaságoknak.

"A javasolt változtatások közül többnek az a célja, hogy a szabályok és eljárások világosabbá, észszerűbbé és egyszerűbbé váljanak, a felek számára lehetővé tegyék jogaik és kötelezettségeik könnyű megértését, és a szinergiák előmozdítására törekednek. A javaslat uniós szintű iránymutatást is előirányoz (a fizikai infrastruktúrához való hozzáférés, beleértve az épületen belüli infrastruktúrát is, valamint a hozzáférésre vonatkozó egyes kritériumok és az építési munkák koordinálására vonatkozó szabályok), amely megkönnyíti a vonatkozó rendelkezések következetes végrehajtását, valamint az esetleges viták rendezését" - olvasható a dokumentumban.

A tervezett intézkedés azt is kimondja, hogy a távközlési szolgáltatók a közszektorbeli szervek tulajdonában vagy ellenőrzése alatt álló fizikai infrastruktúrához annak helyétől függetlenül, tisztességes és észszerű feltételek mellett hozzáférhetnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!