Berta Sándor

Egyre jobb pozícióban van egy francia kvantumszámítógép-fejlesztő cég

A vállalat kezd meghatározó szereplővé válni a piacon.

A párizsi székhelyű PASQAL francia kvantumszámítógép-fejlesztő cég közölte, hogy 100 millió eurót gyűjtött össze a befektetőktől. Georges-Olivier Reymond, a PASQAL vezérigazgatója és társalapítója szerint a kapott összeg a kvantumszámítógépek induló vállalkozásának legnagyobb magánfinanszírozási körét jelenti Európában. "Mivel a többi cég valószínűleg nehezen fog tőkét bevonni, ez egy jó lehetőség számunkra, hogy megragadjuk a rendelkezésre álló tehetségeket" - hangsúlyozta Reymond a Reuters hírügynökségnek, hozzátéve, hogy azt tervezik, hogy az idén a kétszeresére, körülbelül 200-ra növelik az általuk foglalkoztatott szakemberek számát.

A PASQAL nemrég két kvantumszámítógépet adott el Franciaországnak és Németországnak nagy teljesítményű számítóközpontok számára, Alain Aspect, a PASQAL egyik alapítója pedig tavaly fizikai Nobel-díjat kapott azokért kvantummechanikai kísérletekért, amelyek megalapozták a kvantumszámítógépek működését. Aspect a díjat John F. Clauser amerikai és Anton Zeilinger osztrák fizikussal megosztva nyerte el.

Reymond rámutatott, hogy a vállalkozás kvantumszámítógépe olyan pontosan tudott megoldani összetett pénzügyi optimalizálási problémákat, mint a klasszikus számítógépek. "Amikor kiadjuk a következő generációs, több száz, remélhetőleg 1000 qubitet tartalmazó eszközöket, amelyek valódi kvantumelőnyt mutatnak be ezzel a technológiával, az lesz az inflexiós pont a bevételek tekintetében" - válaszolta a menedzser arra a kérdésre, hogy mikor gyorsulhat fel a bevétel növekedése. A PASQAL legújabb kvantumszámítógépe 350 qubittel rendelkezik.

A finanszírozási kört az új befektető, a Temasek nevű szingapúri állami befektetési társaság vezette. Szintén az új beruházók között voltak az Európai Innovációs Tanács (EIC) alapja, a szaúdi Aramco Wa'ed Ventures és a Bpifrance.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!