Berta Sándor

Új kvantum­számítógépet használhat a svéd ipar

A készülék egy meglévő berendezés másolata lesz.

A Chalmers Műszaki Egyetem mérnökei úgy döntöttek, hogy megépítik az általuk alkalmazott kvantumszámítógép ikertestvérét, amelyet elérhetővé tesznek az ipar számára. Az intézmény jelenlegi készüléke 25 qubites számítási teljesítménnyel rendelkezik. A cél a 100 qubites számítási teljesítmény elérése, a határidő 2029. A meglévő számítási teljesítmény egyébként már most is elegendő az alkalmazások széles köréhez.

Első lépésként a Knut és Alice Wallenberg Alapítvány 9 millió eurónak megfelelő összeget hagyott jóvá a projektre. A kvantumszámítógépen kívül egy kvantum-segítőszolgálatot is létrehoznak, amely eligazítja a felhasználókat és segít nekik a problémáikat végrehajtható kvantumalgoritmusokra redukálni, amelyeket lefordítanak hagyományos algoritmusokra azaz a kvantumszámítógép nyelvére. A tesztkörnyezet kvantumtechnológiai komponenseket fejlesztő cégek számára is biztosít majd gépidőt.

"Az ötlet lényege, hogy a felhasználóknak nincs szükségük előzetes ismeretekre. Elég, ha egy vállalatnak van egy problémája, amelyről azt hallotta, hogy egy kvantumszámítógép megoldhatja. A Kvantum Helpdesk innen fog segíteni nekik. Eddig már több kereskedelmi szereplő is elérhetővé tette a kvantumszámítási teljesítményét a felhőn keresztül. A rendszerünk azonban sokkal olcsóbb lesz a svéd felhasználók számára. A másik nagy különbség az, hogy átláthatók vagyunk azzal kapcsolatban, hogy mi van a kvantumszámítógépeink motorházteteje alatt. Ez lehetővé teszi, hogy az algoritmusokat a hardverhez optimalizáljuk, így növelve a sikeres számítások esélyét" - emelte ki Per Delsing professzor, a Chalmers Egyetem Wallenberg Kvantum-technológiai Központjának (WACQT) igazgatója.

A tesztkörnyezet 2024-ben nyitja meg berendezéseit az ügyfelek előtt a komponensek tesztelésére és a kvantum-segítőszolgálat is akkortól lesz elérhető, míg a kvantumszámítógépen 2025-től lehet majd futtatni az algoritmusokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!